Knee

Az MSI szállította a legtöbb Pentium 4-es alaplapot

Az év első negyedévében az MSI-nek sikerült a legtöbb, Pentium 4 processzorokkal kompatibilis alaplapot értékesítenie.

Ma jelentek meg az első olyan adatok, amelyek az Intel Pentium 4 processzorok befogadására alkalmas alaplapok eladásaival kapcsolatosak. Ilyen felmérést már sokan vártak, hiszen ez a piac még csak most van kialakulóban. Az adatok alapján elmondható, hogy a Pentium 4-es alaplapok piaca az év első negyedévében nagyon érdekesen alakult. Jelenleg még csak az ASUSTeK, a Gigabyte és az MSI számítanak a legmeghatározóbb cégeknek ezen a téren, amit jól mutatnak a felmérések is. Az MSI nagy előnnyel győzött a három cég versengésében. Körülbelül 40 ezer darab Pentium 4 kompatibilis alaplapot sikerült értékesítenie. Az ASUS és a Gigabyte 20-20 ezer darabot tudott eladni ezekből a termékekből. Az eredmények sok szakembert megleptek, ugyanis nem sokan számítottak arra, hogy az MSI ilyen jól fog szerepelni. Azért még meg kell említeni a negyedik helyezet Elitegroup céget is. Érdekes lehet, hogy az MSI, az ASUSTeK és a Gigabyte az év elején még abban reménykedtek, hogy 80-100 ezer darab alaplapot tudnak majd értékesíteni az első negyedévben.

Jelenleg a Pentium 4 processzorok népszerűsége nem nagy. Egyes hírek szerint az Intel CPU-i között körülbelül 11 százalékos a részesedésük. Elsősorban ez az oka annak, hogy a Pentium 4-hez készülő alaplapok még nem igazán keresettek. Az Intel ígérete szerint viszont ez a helyezet a jövőben meg fog változni. A cég igyekszik az árpolitikáját úgy kialakítani, hogy az új CPU-k minél szélesebb körben elterjedjenek. Hamarosan elkészül a Brookdale chipkészlet is, melynek köszönhetően az eddigieknél olcsóbb alaplapokat lehet majd gyártani. A Brookdale másik nagy előnye, hogy nem a drága Rambus memóriákat, hanem a hagyományos PC-133 SDRAM memóriákat támogatja.

Megfigyelhető, hogy Pentium 4-es alaplapot egyelőre még csak kevés cég gyárt. Ennek számos oka van, de ezek közül a legfontosabb, hogy a Pentium 4 processzorok a jövőben új foglalattal lesznek kompatibilisek. Ennél fogva a cégeknek át kell majd alakítaniuk a jelenlegi alaplapjaikat. Így érthető, hogy a kisebb gyártók nem akarják elkapkodni az új termékeik bemutatását. Mindenesetre az megállapítható, hogy ez a piac várhatóan nagy jövő elé néz, de addig még komolyabb változások fognak történni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #1
    Akkor is a Asus P4T a jobb és a drágább :-)))