Franczy

Microvision Nomad

[Wired] A Mayo klinikán a sebészprofesszorok olyan, új technológiákat alkalmazó segédeszközt alkalmaznak, melynek segítségével egyszerre akár több dologra is képesek figyelni.

A fejlesztőmérnökök és az orvosok teljes mértékben egyetértenek abban, hogy az új retinapásztázó készülék nagyban segítheti a sebészek munkáját, és az első tesztek alapján kijelenthető, hogy használata sem fárasztja a sebészek szemét. A Microvision cég által kifejlesztett, Nomad nevet viselő újdonság egy olyan, úgynevezett retinapásztázó eszköz, mely a számítógépeken tárolt adatokat, vagy a különböző videokamerák képét képes közvetlenül a sebész retinájára sugározni. A készüléket eddig kipróbált sebészek elmondása szerint a Nomad használata közben olyan érzése támad az embernek, mintha egy bizonyos mértékben átlátszó képernyő lebegne a valós külvilágot mutató emberi látómező előtt.

A rendszer segítségével a sebészek a bonyolult műtétek alatt is folyamatosan figyelemmel kísérhetik az adott páciens digitális életjeleit, mégpedig anélkül, hogy egy pillanatra is el kellene venniük a tekintetüket a beteg éppen operálandó testrészéről. Bár páran már megkérdőjelezték az új készülék használhatóságát, Tom Sanko, a Microvision cég alelnöke szerint a Nomad által nyújtott "duplavízió" csak pozitívan hathat a sebészek munkájára.

"A Microvision Nomad egy általunk csak "kiterjesztett valóság"-nak nevezett megoldást hoz létre. A készülék használata nem jelenthet gondot a sebészek számára, mert az emberi agy van olyan fejlett, hogy a Nomad által nyújtott plusz információkat rendben feldolgozza. A készülék egyébként még a sebészek koncentrációs képességének javítására is képes." - nyilatkozta Sanko.

A készüléket többek közt kipróbálta Victor James, a torontói Women's College Hospital egyik sebésze is, aki később elmondta, hogy szerinte a Nomad elsősorban az agy- és gerincműtéteknél segítheti a sebészek munkáját, mert ezek olyan műtétek, melyek esetében az orvosoknak az eddigiekben a műtét alatt nagyon sokszor kellett oldalra nézniük, hogy lássák a monitorokon megjelenő különböző információkat és képeket. James szerint az új készülék nemcsak az orvosok munkáját könnyítheti meg, hanem a páciensek is gyorsabban gyógyulhatnak majd a Nomad használata révén, mert így az orvosok sokkal pontosabb és kisebb metszések elvégzésére lesznek majd képesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #8
    Hinnye! :)
  • AnarchoiD #1
    Jol hagzik, kivancsi vagyok mennyire irritalja a szemet ? (ha most hallunk rola akkor ez azt jelenti hogy leglabb 5eve mar retinara vetitik ra az usa katonasagaban a kemrepulogepek pilotainak a fedelzetiszamitogepet...;)