JohnnyCage

Hódít a DVD+RW technológia

[IDG] A Hewlett-Packard, Thomson, Mitsubishi, Sony, Yamaha, Ricoh és Philips elektronikai óriáscégek által támogatott, új DVD+RW technológia, amely teljes kompatibilitást igér az asztali lejátszókkal, a hannoveri CeBiten is hírt adott magáról.

A hét elektronikai óriás által támogatott DVD+RW technológia a harmadik újraírható DVD szabvány a piacon. Az efféle rendszerek iránti piaci igény teljesen egyértelmű, de a különféle, még gyerekcipőben járó, inkompatibilitással akadályozott technológiák közti választás egyelőre igen nehézkes.

Az elsőként megjelent újraírható DVD technológia a DVD-RAM, amelyet a Matsushita (Panasonic), a Toshiba és a Hitachi japán cégek támogatnak. A viszonylag hamar megjelent technológia olcsó, de cserébe megvannak a hibái. Az első ilyen meghajtók és lemezek 2,6 GB oldalankénti kapacitással készültek a hagyományos DVD lemezek 4,7 GB-jához képest, ami már alapjában inkompatibilitási gondok kiváltója. Az ilyen lemezek alkalmatlanok az asztali lejátszókban való használatra. Az új, 4,7 GB/oldalas DVD-RAM technológia már elkészült, és a nagyobb kompatibilitással bíró új meghajtók már kaphatók is a piacon.

A hét elektronikai óriás leginkább a DVD-RAM szabványnak kívánt konkurenciát állítani az új DVD+RW-vel. A CeBiten több DVD+RW eszköz is bemutatásra került az azt támogató cégektől. A bemutatók során a cégek a fő hangsúlyt a technológia asztali DVD eszközökkel való 100%-os kompatibilitására fektették, de nem maradtak el a DVD+RW rendszerek egyéb előnyeit demonstráló bemutatók sem.

Az élő bemutató során egy kamkorder képét asztali DVD felvevővel rögzítették. Miután a rögzített anyaghoz egy számítógépen kiegészítő jelenetek lettek csatolva, az anyagot DVD+RW lemezre írták egy Hewlett-Packard DVD+RW meghajtó segítségével. Az így készült lemez bármely asztali DVD egységben hibátlanul lejátszható volt.

A DVD Fórum által elismert harmadik újraírható DVD szabvány a DVD-RW. A Pioneer által kifejlesztett rendszer a szakemberek szerint technológiailag elmaradott társaihoz képest. A DVD-RW lemezek csak egészben írhatóak újra, a véletlen írás/olvasás ezen lemezeknél és meghajtóknál nem megoldott. A technológia az egyszer írható DVD-R utóda, és leginkább a hollywoodi filmstúdiók lemeztesztjeihez lett kifejlesztve. Habár a DVD-RW lemezek olvashatóak az asztali eszközökben, a rendszerek ára miatt az otthoni felhasználók nem fognak találkozni velük.

A DVD+RW alapú eszközök a két rivális technológiával ellenben még nincsenek piaci forgalomban. A hét elektronikai óriás DVD+RW eszközei az év második felében kerülnek a boltokba. A pontos ár és technikai adatok egyelőre még nem ismertek, de a számítógépes DVD+RW meghajtók ára várhatóan 1000 dollár (300000 Ft) alatt lesz a megjelenéskor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnarchoiD #1
    Jo dolog ez a szamitastechnika, csak ez a baromi sok ZSOZSO ne lenne amit ra illik kolteni...