Franczy

Microsoft SideWinder Strategic Commander



Az elmúlt év őszén a szoftveróriás Microsoft piacra dobott több új, számítógépes játékokhoz fejlesztett kiegészítő hardvert. Akkoriban egy hosszabb cikk keretében már beszámoltunk az egyik újdonságról, a Microsoft SideWinder GameVoice-ról és említést tettünk a vele együtt bemutatott másik újdonságról, a Microsoft SideWinder Strategic Commanderről, melyet most a Microsoft magyarországi képviseletének köszönhetően nem "csak" tesztelésre kaptunk meg (hogy ez mit jelent, arról majd később bővebben), és amelyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

Azt hiszem nyugodtan állíthatjuk, hogy a Microsoft cég SideWinder termékcsaládjába tartozó eddigi termékek mindegyike kiváló darab volt, hiszen gondoljunk csak a Force Feedback-es (erővisszacsatolásos) kormányok kategóriájában a mai napig sokak által etalonnak tartott Microsoft kormányokra, vagy az ugyancsak elég megnyerő tulajdonságokkal rendelkező erővisszacsatolásos Microsoft joystickokra, illetve az egyéb különböző Microsoft játékvezérlőkre. Most azonban nézzük meg, hogy mit is érdemes tudni tesztünk alanyáról, a Microsoft SideWinder Strategic Commanderről!

A Strategic Commander egy zöldes-sárgás alaptónusú, félig átlátszó dobozban érkezett meg hozzám, így lényegében már a doboz kinyitása előtt is láttam, hogy tulajdonképpen milyen külalakkal megáldott "jószágról" is van szó. A dobozon egy nagyon hangzatos mondat azt tudatja az emberrel, hogy: "Play Faster, Play Smarter, Win More!", azt hiszem ezt senkinek sem kell lefordítanom, később pedig majd az is kiderül, hogy mennyire állja meg a helyét az idézett mondat.

Miután kinyitottam a szuper dizájnos, és minden szükséges információt is tartalmazó dobozt, kezembe vehettem magát a Strategic Commandert, ezenkívül pedig találtam még mellette egy kilencnyelvű leírást, egy meghajtó szoftvereket tartalmazó CD-t, valamint egy reklámanyagot, mely a cég egyéb termékeit (SideWinder GameVoice, SideWinder Force Feedback 2 joystick) hivatott népszerűsíteni. A Strategic Commander első ránézésre elég érdekes formájúnak tűnhet, bár páran egyből beleszeretnek a formai kialakításába, persze ez teljesen szubjektív dolog. A hozzá kapott leírás nem túl bőbeszédű, de szerintem még a kezdőbb felhasználók számára is elegendő információt képes nyújtani.



Mint ahogy az a dokumentációból kiderül, a Strategic Commander üzembe helyezése lényegében öt fontosabb lépésből áll. A leírás mellett a vezérlő csatlakozójára ragasztott matrica is nyomatékosan felhívja a gamerek figyelmét arra, hogy első lépésben a mellékelt CD-ROM lemezen található szoftvereket kell telepíteni, és csak ezután ajánlott a szerkezet számítógépre való csatlakoztatása. A Strategic Commander USB csatlakozóval van ellátva, így üzembe helyezése mindössze pillanatok kérdése, a csatlakoztatás után máris indíthatjuk a megfelelően telepített kezelőszoftvert, melyben elvégezhetjük a szükséges beállításokat. Végül pedig nincs is más dolgunk, mint elindítani kedvenc játékunkat.

Ahogy az a Strategic Commander nevéből kiderül, ez egy egészen újfajta, kifejezetten stratégia játékok irányítására kialakított játékvezérlő. A szerkezet lényege, hogy a fekete alapzaton egy nagyra nőtt egérhez hasonlítható szürke színű egységet mozgathatunk előre-hátra, balra-jobbra, valamint bizonyos szögben el is fordíthatjuk a saját tengelye körül. A szerkezet alaphelyzeti kotyogását kicsit nagynak tartottam, valamint a mozgási határokat elérve kicsit durván kattant az eszköz. A mozgó részen elől középen hat darab narancssárga színben világító számozott gomb, ezek mellett pedig két, zoomolásra kitalált gomb található. Ugyancsak a mozgó részen, de már jobb oldalt kapott helyet három shift gomb, míg a szerkezet talapzatán egy háromállású, profilválasztó csúszógomb, valamint egy REC feliratot magán viselő gomb található.

A számos gombnak köszönhetően a Strategic Commander maximum 72, azaz hetvenkét darab különböző utasításra programozható be, ami a stratégiai játékok esetében nagyon jól jön. A kezelőszoftver alapesetben olyan neves játékok beállításait tartalmazza, mint amilyen például az Age of Empires II, a Dungeon Keeper 2, vagy a Sim City 3000, de egyébként a támogatott játékok listája elég hosszú, sőt akár az internetről is tölthetünk le újabb profilokat, melyek között a stratégiai játékok mellett akár First Person Shooterekhez (FPS) is találhatunk megfelelő profilokat. Természetesen saját játékprofil létrehozása is lehetséges, melyre két lehetőségünk adódik.



Az egyik megoldás szerint a kezelőszoftverben programozzuk be az egyes gombokat, a másik megoldás szerint pedig akár a játékok alatt is pillanatok alatt, minden szoftver nélkül beállíthatóak a gombokhoz tartozó funkciók. Ehhez nem kell mást tenni, mint megnyomni a már említett REC gombot, mely ekkor elkezd piros fénnyel villogni, majd meg kell nyomni a programozni kívánt gombot, amely pedig narancssárga fénnyel kezd el villogni. Ekkor a billentyűzeten be kell ütni a megfelelő billentyűkombinációt, majd újra meg kell nyomni a REC gombot, és máris kész a művelet. A szerkezeten egyébként alaphelyzetben csak azok a gombok világítanak, amelyekre már be van valamilyen funkció programozva. A profilváltó gomb segítségével egyébként három különböző, előre eltárolt játékprofil között válthatunk, így egyik játékról a másikra váltva sem kell feltétlenül a kezelőszoftver beállításaihoz nyúlni.

A Strategic Commandert több stratégiai játékban is kipróbáltam, így bizton állíthatom, hogy a szerkezet a legtöbb játékban nagyon jól használható. Balkézzel a Strategic Commandert, míg jobb kézzel az egeret matatva egyszerűen nincs olyan feladat, melyet ne lehetne pillanatok alatt végrehajtani. Persze a játékok profi szintű ismerete továbbra is elengedhetetlen lesz a győzelmekhez, mindenesetre a Strategic Commander mindenképpen könnyebbé teszi a dolgunkat. Megvételét tehát elsősorban olyan játékosoknak ajánlom, akik szabadidejük nagy részében stratégiai játékokkal játszanak, bár kisebb hatékonysággal ugyan, de akár az FPS-ekben nyomulók is hasznát vehetik majd. A Strategic Commander egyetlen hátránya talán az, hogy csak balkézzel lehet használni, de ezt leszámítva szinte egy rossz szavunk sem lehet vele kapcsolatban.

A Microsoft SideWinder Strategic Commander 17000 Ft-ba kerül, de ha nem szeretnél ennyi pénzt kiadni érte, akkor a tesztpéldányt meg is nyerheted, ehhez csupán a lapunkon korábban megjelent Microsoft egérteszt szereplőjének nevét és a cikk URL-jét kell elküldened nekünk a [email protected] címre. Az e hónap végéig beérkezett helyes válaszadók között, április 1-jén tartott sorsolás útján kerül ki a szerencsés nyertes, akit e-mailben értesítünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sheltem #28
    Most akarok venni egy ilyet... Bár nem sok esély van rá, de azért megkérdezem:
    Nincs valaki aki kipróbálta starcraft2 bétával, hogy a scroll funkció abban működik e?
    Olyan 1% esélyem lehet, hogy van valaki aki ilyet használ és pont sc2 bétával de hátha
  • Homeworld30 #27
    nem tud valaki egy rohadthasznált sidewindert? ha azoknak a gomboknak a fele működik már bőven elég:))))))))))))))))))))
  • motmar_profi #26
  • motmar_profi #25
  • Aquli #24
    Valaki nem akarja megvenni, alighasznalt, kituno allapotban levo Strategic Commander, 11000 huf.
    Irjon az emilemre, postan, utanveteles postacsomaggal kuldenem el.
    emil: [email protected]
  • Aquli #21
    Egyebkent, azt irtak nekem, hogy mar mult het kedden feladtak . Penteken irtam nekik, hogy mi van? Erre meg penteken azt a valaszt kaptam, hogy adminisztracios hibat csinaltak a postasok, es visszakaptak ok a csomagot...
    Na majd meglatjuk.
  • Aquli #20
    en vagyok az. es nem Terecske, hanem Tereske :))).Kis falu Nograd megyeben.
  • St #19
    Április elsején este volt az eredményhirdetés Vince Márk nyerte Terecskéről. A főoldalon már kiirtuk 5 napja...
  • Aquli #18
    Hi! En nyertem meg. Irtak, hogy hamarosan postazzak.
    Aquli
  • Dikkma #9
    Wáá először el sem akartam olvasni a cikket, de király ez a bigyusz.

    Figyelem! NE JELENTKEZETEK A JÁTÉKRA! Nekem van szükségem erre a izére, és ugye több esélyem van, ha nem jelentkeztek!!

    JÓ?!?!?