JohnnyCage

Forgalomba kerültek az első 1,33 GHz-es Athlon rendszerek

[Register] A brit Evesham hétfőn hivatalosan is megerősítette, hogy a cég készen áll az 1,33 GHz-es, AMD Athlon processzorral alapuló gépek szállítására. Az új, DDR-SDRAM-mal szerelt rendszerek Angliában már kaphatóak.

A The Register információi szerint egy sasszemű olvasó már bepillantást nyert a brit PC Pro számítástechnikai magazin májusi számának cikkjeibe, amelyek között az új rendszer teszje is szerepelt már. Az olvasó elmondása szerint "Ez egy teljes teszt az 1,33 GHz-es AMD Athlon alapú, Evesham DDR-SDRAM rendszerről, és az elért eredmények egyszerűen fantasztikusak. Úgy tűnik, ez a teszt az első, amely az 1,33 GHz-es Athlon teljesítményét vizsgálja, és az eredmények jóval nagyobb sebességnövekedést mutatnak, mint amit az órajel emelkedéséből várni lehet. Talán ez az első Palomino mag?"

Az Evesham egyik képviselője elmondta, hogy "Az AMD rendkívül elégedett a rendszerünk teszteredményével, és a jövőben is együtt kíván működni velünk, folytatva az ezidáig igen sikeres üzleti kapcsolatot."
Az AMD jelenlegi, kereskedelmi forgalomban lévő leggyorsabb processzora az 1,2 GHz-es Athlon Thunderbird. A korábban napvilágot látott hírek szerint a processzor javított, Palomino magjával készülő változat csak 1,5 GHz-en fog debütálni az év közepe felé.

A Palomino még a jelenleg is alkalmazott 180 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával fog készülni. A módosítások a hírek szerint nem túl jelentősek, és leginkább csak az órajel 1,33 GHz fölé való emelhetőségét szolgálják. Éppen ezért a Palomino magos Athlonok elvileg csak akkora teljesítmény-növekedést fognak mutatni, amit az órajel emelése előidéz. Az AMD valószínűleg csak harmadikként fogja bevezetni az új, kisebb fogyasztást, kisebb termelt hőt, kisebb méretet és nagyobb órajelet lehetővé tévő 130 nm-es gyártási eljárást a konkurens Intel és VIA után. A két utóbbi cég a harmadik negyedévben jelenteti meg ilyen technológiával készülő processzorait, az AMD azonban csak 2002. elején áll majd át.

Az AMD 1,33 GHz-es Athlonjának sorozatos, bár nem túl jelentős késése azonban lehetséges, hogy azt jelenti, hogy a processzor magjában előre nem tervezett módosítások lettek végrehajtva, ami vagy a Palomino mag korábbi bevezetését, vagy pedig sebességnövekedést célzó változtatásokat jelenthet.

Korábbi hírek szerint az AMD új processzora némileg hamarabb lesz kapható komplett rendszerekben, mint különálló alkatrészként, de az Evesham gépének kiadása után immár hamarosan várható, hogy a processzor hivatalosan is megjelenjen.
Az AMD, amely mostanában egyre erősödik az Intel kárára, saját bejelentése szerint a brit magánfelhasználói piac 65%-át szerezte meg az utóbbi időben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kowajano #2
    ja lehet :)
  • Anee #1
    Az AMD, amely mostanában egyre erősödik az Intel kárára, saját bejelentése szerint a brit magánfelhasználói piac 65%-át szerezte meg az utóbbi időben.....jha az AMD fel tudott olcsóbb és király rendszert mutatni míg az Intel csak bukás....
    Lehet hogy lesz Intel bukása 2001 fórum:))))))))