Berta Sándor

Esélyként kell tekinteni a fiatalok és idősek közötti digitális szakadékra

A generációk közötti szolidaritás biztosíthatja a fiatalabb és az idősebb emberek erősségeinek jobb megértését, hogy megmutassák mit tudnak nyújtani a társadalomnak. Míg Magyarországon évek óta a különböző csoportok egymással szembeállítása zajlik az oszd meg és uralkodj-elv alapján, lényeg, hogy lehessen valakit utálni - legyen az cigány, "nyugger" vagy gyermektelen szingli -, addig máshol igyekeznek befoltozni a társadalom pandémia miatt szétszakadt szövetét.

Egy tanulmány szerint a fiatalok és az idősebbek közötti jelenlegi digitális szakadék lehetőséget adhat a generációk közötti több interakcióra és nagyobb kohézióra. A 12 850 európai polgár körében végzett felmérésen alapuló tanulmány alapján a fiatalabbak erősebb technológiai ismerete miatt a generációk közötti tudásbeli szakadék áthidalására tett kísérlet szorosabb kapcsolatot teremthet a fiatalabb és az idősebb generációk között. Az idősebb generációhoz tartozó válaszadók mintegy 40 százaléka jelezte, hogy szívesen tanulna új technológiákat és digitális médiakészségeket a fiatalabbaktól. A fiatalabb válaszadók hasonló arányban érdeklődtek aziránt, hogy a digitális technológiákkal kapcsolatos ismereteiket megosszák az idősebbekkel. Ez a vélemény a legmagasabb arányban Spanyolországban (48 százalék), Írországban (44 százalék) és Olaszországban (43 százalék) volt jelen.

A felmérésben szereplő mindkét korcsoport egyetértett abban, hogy a fiatalabbak és az idősebbek távolabb vannak egymástól a COVID-19 világjárvány óta. Jean-Luc Lemercier, az anyagot megjelentető Edwards Lifesciences gyógyszeripari vállalat Európáért, Afrikáért, a Közel-Keletért, Kanadáért és Latin-Amerikáért felelős alelnöke kiemelte, hogy a digitális eszközök használata egyre fontosabbá válik az idősek életében, a technológia jelentősége pedig túlmutat a kommunikációs szempontokon. "A 70 év feletti emberek számára a digitális világgal való kapcsolat már mindennapi életük valósága" - nyilatkozta a menedzser. Lemercier szerint a fiatalabb generációnak támogatnia kell az idősebbeket és segítenie kell őket abban, hogy fejlesszék digitális készségeiket, valamint megtanulják, hogyan használhatják jobban a technológiát mindennapi életükben. "Ez a generációk közötti szolidaritás fontos tényezője" - tette hozzá.

"A generációk közötti szolidaritás arról szól, hogy minden korcsoportot összehozzunk, és elismerjük, hogy mindannyian hozzájárulhatnak a generációk közötti kohézió előmozdításához" - mondta Adrienne McCann, a maynooth-i Innovációs Érték Intézet kutatási vezetője, aki szintén részt vett a jelentés elkészítésében. A kutató úgy vélte, hogy sok lehetőség van arra, hogy az idősebbek és a fiatalok erősségeiket figyelembe véve közeledjenek egymáshoz, különösen a digitális írástudás területén, ahol az idősebbek meg akarják tanulni a technológia használatát, míg a fiatalok taníthatják őket.


A fiatalabb és az idősebb emberek érdeklődési köre nem azonos. Amikor tehát megpróbál valaki a másik csoporttal kapcsolatot teremteni, akkor nem várhatja el tőlük az azonnali bevonódást. Viszont felmerül az a lehetőség, hogy a digitális tudásbeli szakadék híddá válhat a generációk között.

Az új technológiák jelentősége a társadalmi kapcsolatok javításában nyilvánvalóvá vált a világjárvány idején, amikor a különböző korcsoportok nagyon elszigetelődtek egymástól, amikor nem tudtak kapcsolatot teremteni a közösségi vagy digitális csatornákon keresztül. "Az idősebb emberek szemszögéből nézve - különösen, ha valamilyen alapbetegségük volt - nagyon nagy volt a félelem a koronavírus-fertőzéstől, ezért nem akartak kimenni a buborékukból" - jegyezte meg McCann. A szakember rámutatott, hogy a hazájában, Írországban az idősek be vannak zárva, és nem hagyhatják el otthonukat, ami a társadalmi elszigeteltség, a mentális egészség és a jólét problémáihoz vezet.

A felmérésben részt vevő mindkét korosztály egyetért abban, hogy a világjárvány óta a fiatalabbak és az idősebbek eltávolodtak egymástól. A világjárvány idején a digitális világ tűnt az egyetlen módnak arra, hogy az emberek kapcsolatot teremtsenek egymással, és most a digitális médiával való interakcióra vonatkozó képzési programok kidolgozása új lehetőségeket kínálhat a szolidaritás előmozdítására. Ezért a jelentés olyan programok bevezetését javasolja, amelyek lehetővé teszik az idősek számára, hogy a társadalmi elszigetelődés ellenében fejlesszék digitális készségeiket és kapcsolataikat. Ez a generációk közötti csere azonban korántsem egyoldalú, hiszen vannak olyan tevékenységek is, amelyeken az idősebbek megoszthatják tapasztalataikat a fiatalabbakkal.

"A legfontosabb eredmény az volt, hogy láttam, mennyire érdekli a fiatalokat az idősekkel való munka. A fiataloknak van egy bizonyos csoportja, akik idősebb emberekkel akarnak kapcsolatba kerülni, mert több élettapasztalattal rendelkeznek" - hangsúlyozta McCann. A jelentésből azonban az is kiderül, hogy sok az olyan ember is, akiknek gyermekkorukban nem sok közük volt az idősekhez, talán elveszítették azokat, és továbbra is az idősebb lakosságtól várnak útmutatást, támogatást és társaságot. "A politikai döntéshozóknak megfelelő szakpolitikai kezdeményezésekkel kell erősíteniük a generációk közötti szolidaritást, amelyek hasznosítják az idősebb generáció szakértelmét, készségeit és tapasztalatait. Ez új lehetőségeket teremthet az idősebbek számára, hogy mentorként tevékenykedjenek, és átadják tudásukat a fiatalabb generációknak" - szögezte le Lemercier.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #3
    A tapasztalat gyakorlatilag információ, ami a jelenlegi állapot szerint majd korlátlanul rendelkezésre áll.
    Persze nem minden, a legtöbb dolog már le van fedve.
  • zola2000 #2
    Az idősek erőssége régen a tapasztalat volt.

    De manapság annyit változik a világ egy generáció alatt is, hogy manapság nem sokat ér az 50 évvel ezelőtt megszerzett tudás.
  • Pityu83 #1
    Szerintem sokszor nem veszítenek sokat ha nem értenek az idősek a számítógéphez vagy az okostelefonhoz.Tudom a modern kor de sokat beszív a dolog és utána nincs kiút vagy nehéz ha fiatal ha idős...