Franczy

Merevlemez bajnokság



Egy kis történeti áttekintés

A számítógépek számtalan olyan alkatrésszel rendelkeznek, melyek elengedhetetlenül szükségesek a rendszerek működéséhez. Ilyen például a processzor, a memória, a monitor, vagy a merevlemez. Mint általában minden részegység esetében, úgy a merevlemezek, vagy más néven a winchesterek esetében is a minél nagyobb működési sebesség és a minél nagyobb tárolókapacitás számít az új eszközök vásárlásakor a legfontosabb tényezőnek, de természetesen a pénztárcánk vásárlás utáni állapota sem egy utolsó szempont. Mint a legtöbb személyi számítógéphez tartozó alkatrész, úgy a merevlemez is óriási fejlődésen ment át az elmúlt jó pár év folyamán.

Emlékezzünk csak vissza, hogy nem is volt az olyan régen, amikor nagy örömmel működésre fogtuk első XT, vagy 286-os számítógépünket, és jobb esetben már volt benne egy óriási külső méretű, jó nehéz, mondjuk 10, azaz tíz Megabyte kapacitású winchester, vagy ahogy sokan becézgetik, vinyó. Rosszabb esetekben még winchester sem volt a békebeli számítógépekben, így nem maradt más hátra, mint hogy egy vagy két darab 5,25 collos floppy meghajtót etettünk a méretes, 1,2 MB-os kapacitású lemezekkel, melyeket aztán - ha szűkösnek bizonyult a kapacitásuk - még különböző extra formattáló programokkal fel is formázhattunk akár 1,4-1,5 MB-osra.

Aztán persze egymás után jöttek az egyre nagyobb kapacitású, egyre gyorsabb merevlemezek, melyeken idővel már a kikapcsolás előtti parkoltatási procedúra is elhagyható volt. Akkoriban is, most is vannak úgy sokan, hogy amikor új winchestert vásárolnak, hajlamosak olyan kijelentéseket tenni, hogy "na ez az új vinyó már akkora, hogy be sem lehet majd tölteni". Mondanom sem kell, hogy ez a hozzáállás elég tévesnek bizonyul, hiszen úgymond nagy winchester nem létezik, csak nem elég nagy. Persze ezzel korántsem arra szeretnék célozni, hogy mindenki rohanjon be a legközelebbi számítástechnikai kiskereskedésbe, és feltétlenül a legnagyobb winchestert vásárolja meg, hiszen ez anyagilag elég megterhelő lenne. Ehelyett inkább mindenkinek saját magának kell felmérnie a saját körülményei közötti igényeket és lehetőségeket, de a "nagyobb, az általában jobb" elv azért idővel mindig igazolni látszik magát.

A winchesterek kapacitása mellett nagyon fontos specifikáció még a sebesség, hiszen egy digitális videóvágással foglalkozni szándékozó emberke hiába vásárol meg egy régebbi nagykapacitású winchestert, ha az olyan gyatra elérési idővel és adatátviteli sebességgel rendelkezik, hogy éppen csak számítógépes videómunkákra nem lesz alkalmas. A winchesterek közelmúltjához visszatérve az IDE (Intelligent Drive (Device) Electronic) meghajtók szinte töretlen sikert arattak, és még manapság is ezen típusú merevlemezek leszármazottjai uralják a piacot. A winchestereket persze valahogy csatlakoztatni is kell a számítógéphez, így az idők folyamán ez az interfész is óriási fejlődésen ment keresztül. A PIO (programozható I/O) Mode 3 és Mode 4 11 és 16,6 MB/sec-os maximális adatátviteli sebessége után elöntötték a piacot a különböző UltraDMA, vagy más néven UltraATA winchesterek és az ezekhez tartozó kontrollerek, melyek elméletben akár már 33-100 MB/sec-os adatátviteli sebességre is képesek.

A másik nagy winchester világ a SCSI meghajtók világa, mely eszközök mindig is nagy teljesítményükről, megbízhatóságukról és magasabb árukról voltak ismertek. Ezek a winchesterek is nagy fejlődésen (SCSI-1 - Ultra320) mentek át az elmúlt években, de ezekkel itt most nem kívánok foglalkozni, hiszen tesztünk alapját kizárólag IDE meghajtók képezik. A winchesterek működési elvét tekintve pedig röviden csak annyit mondanék el, hogy ezekben az eszközökben közös tengelyre szerelt fix, vagyis merev lemezek helyezkednek el. A lemezek anyaga lehet például fémoxid réteggel bevont alumínium. A korongok tehát egy közös tengelyen forognak, lehetőleg minél gyorsabban, míg az író/olvasó fejek a nevükből adódó munkára vannak fogva. Részletekbe itt most nem kívánok belemenni.

Tesztünk alanyai
Mostani winchester tesztünknek három, illetve pontosabban négy résztvevője van. Három olyan új merevlemezt választottunk a tesztre, melyek egyaránt kiváló minőségű, és nagy kapacitású termékek, de mégis mindegyik egy kicsit más kategóriába tartozik, a negyedik tesztalany pedig a jobb összehasonlíthatóság kedvéért egy régebbi modell, így le lehet mérni azt is, hogy az elmúlt egy-két évben mennyit fejlődött a technika. Rögtön a lényegre térve, tesztünk alanyai a következők (zárójelben a pontos típusjelzés és kapacitás): Seagate U Series 5 (ST340823A, 40 GB), Maxtor DiamondMax Plus 60 (5T040H4, 40 GB), IBM Deskstar 75 GXP (DTLA 307045, 45 GB), valamint egy jóöreg, 10 GB-os Quantum CX winchester. Most pedig nézzük át egy kicsit részletesebben, hogy mit is érdemes tudni ezekről a "jószágokról"! Seagate ST340823A

Nézzük tehát először a Seagate cég üdvöskéjét, hiszen adatait és képességeit tekintve már elsőre kitűnik, hogy ez a hármas egyik legszerényebb tagja. A helyes kis winchester egy - szerintem nagyon ötletes - átlátszó műanyag dobozkában érkezett hozzám. Ezt a tartódobozt egyébként SeaShell-nek, vagyis tengeri kagylónak nevezték el a cég marketingesei, és a specifikációk szerint akár 1000 g-s gyorsulású ütések ellen is ellenállóvá teszi a benne elhelyezett winchestert. A drive-ot először kézbe véve egyből feltűnt az azt körbevevő puha, gumiszerű anyagból készült borítás, mely a keresztségben a hangzatos Soft Seashield nevet kapta, és amely ugyancsak a kisebb ütések tompítására, valamint az elektrosztatikus feltöltődés megelőzésére hivatott. Ezen a borításon kaptak helyet egyébként a különböző adatok, valamint az üzembe helyezéshez szükséges beállításokat tartalmazó kis táblázat is.

A drive ezenkívül olyan, leginkább marketingfogásnak tűnő védelmi rendszerekkel is rendelkezik, mint például a 3-D Defense System, vagy a G-Force (ez nem az a GeForce:) ) Protection. Ezeknél azonban talán sokkal fontosabb a drive esetében alkalmazott Sound Barrier Technology, mely lényegében olyan különféle elektromechanikai megoldások összességét jelenti, melyek alkalmazásával a meghajtó működés közben keltett zaja minimális lehet. A cég állítása szerint ez az új technológia képes különböző működési profilok közötti váltásokra is, így amikor nagy sebesség kell, akkor megkapjuk azt, de amikor ez nem olyan fontos, akkor a szerkezet átkapcsol egy másik működési profilra.

Az eljárás az én tapasztalataim szerint nagyon is jól működik, hiszen a Seagate ezen drive-ja szinte teljesen hangtalanul üzemel, így e-téren mindenképpen lekörözte a teszt másik két alanyát. A Seagate e merevlemeze percenkénti 5400-as fordulatszámmal pörgeti a benne elhelyezett két darab, egyenként 20 GB-os lemezt. Ez a manapság már nem túl nagy sebesség eléggé behatárolja ugyan a drive képességeit, de legalább nem is melegszik annyira, mint nagyobb fordulatszámmal megáldott társai. Összességében tehát a Seagate ST340823A egy olcsó, megbízható, halk, de nem túl gyors merevlemez.




Maxtor 5T040H4

A Maxtor cég DiamondMax Plus 60-as sorozatába tartozó 5T040H4 típusú modell a már ismerős, nem túl nagy védelmet adó zacskóban érkezett meg hozzám. A zacskó kibontása után kellemes meglepetésként egy minden részletbe belemenő kis leírást találtam a winchester mellett, melyet elsősorban várhatóan a kezdő felhasználók fogadnak majd örömmel. A drive egyszerű beállítási lehetőségeit egyébként a kis füzetecskén kívül a winchesteren magán is feltüntették. Természetesen a Maxtor cég mérnökei is kifejlesztettek több hangzatos nevet viselő védelmi rendszert, így a tesztelt drive többek közt a MaxSafe és a ShockBlock technológiákkal is el volt látva.

Ez utóbbi eljárás alkalmazásával a Maxtor mérnökeinek sikerült csökkenteniük a meghajtó fejeihez eljutó rázkódások erejét, ami feltétlenül hasznos dolognak számít. A Seagate fentiekben tárgyalt winchesteréhez hasonlóan a Maxtor drive is két darab, egyenként 20 GB-os lemezzel van ellátva, de körülbelül ennyi az összes hasonlóság a két merevlemez között. A tesztelt Maxtor winchester már egy igazi 7200-as fordulatszámú drive, annak minden előnyével és néhány hátrányával. Mint az később kiderül, a tesztekben elég jól szerepelt a Maxtor terméke, az általa keltett zaj és a termelt hőmennyiség pedig még bőven elfogadható volt.




IBM DTLA 307045

Az IBM Deskstar 75 GXP sorozatába tartozó 45 GB-os kapacitású winchestere a Maxtorhoz hasonlóan egy egyszerű kis zacskóban jutott el hozzám. A drive tetején elhelyezett matricán mindenki megtalálhatja a számára legfontosabb technikai jellegű információkat, míg a lehetséges jumper konfigurációk a meghajtó csatolókkal ellátott oldaláról olvashatóak le. Az IBM ezen típusú merevlemezeinek esetében többek közt olyan technológiákat alkalmaztak, mint például a DFT (Drive Fitness Test program), vagy a PFA (Predictive Failure Analysis), melyek mindegyike a legmagasabb szintű megbízhatóság érdekében került kifejlesztésre. Az IBM winchester tesztjeinkben egyszerűen nagyon jól szerepelt, de ez a lentebbi teszteredményekből is könnyen leolvasható.

A percenkénti 7200-as fordulatszámmal megáldott drive a Maxtor tesztalanyához hasonlóan 2 MB-os gyorsítótárral (puffer) van ellátva, így a három darab, egyenként 15 GB-os kapacitású lemez használatával az IBM-nek egy igazi teljesítménybajnokot sikerült összeállítania. A teszt alatt a winchester nem volt túl hangos, bár az 5400-as fordulatszámú Seagate-nél mindenképpen hangosabb volt. Ezzel a meghajtóval talán csak egyetlen baj van, mégpedig a fokozott melegedés, ezért szerintem a drive-val együtt mindenképpen ajánlott egy winchesterhűtő megoldást is beszerezni. Bár nem éppen a legolcsóbb az IBM IBM DTLA 307045, szerintem mindenképpen megéri az árát, így a legnagyobb teljesítményű winchesterre pályázóknak én ezt a terméket tudom leginkább ajánlani.



Teszteredmények A teszthez a következő főbb részegységekből és oprendszerből álló konfiguráció jelentette az alapot: Abit KT7 alaplap (UltraDMA/66) AMD Duron 600@927 MHz-es processzor 1 db 128 MB-os, PC100-as IBM SDRAM memóriamodul ASUS V7700 Deluxe monitorkártya Windows Millenium operációs rendszer (VIA 4in1 4.28a driver). A tesztelésre kapott winchestereket három tesztprogrammal mértem le: HD Tach 2.61, Winbench99, SiSoft Sandra 2001. Most pedig pár szót szólnék (írnék) még a tesztprogramokkal kapcsolatban is. A HD Tach 2.61 egy olyan, kifejezetten winchesterek tesztelésére készített szoftver, mellyel még partícionálatlan, formattálatlan állapotban lehet tesztelni a merevlemezeket, ilymódon lényegében teljesen kiküszöbölhető az operációs rendszer filekezelésének esetleges zavaró hatása. A Winbench99 és a SiSoft Sandra 2001 programokkal már a partícionált és leformattált winchesterekkel végeztem méréseket. A tesztek alatt a Windows virtuális memóriáját kikapcsoltam, valamint minden egyéb programot bezártam. A méréseket többször is elvégeztem, végül pedig a mérési eredményekből átlagot vontam. Most pedig jöjjenek végre a teszteredmények! Először nézzük meg a HD Tach 2.61 által kirajzolt adatátviteli diagrammokat és egyéb adatokat:


1. ábra
Seagate



2. ábra
Maxtor



3. ábra
IBM


Ezután következzenek a fenti HD Tach adatokból, a Winbench99, valamint a SiSoft Sandra 2001 eredményekből összeállított összehasonlítási sávdiagramok:



Látszik, hogy itt mindkét tesztprogram közel azonos eredményeket mutatott, valamint az is, hogy az IBM és a Maxtor winchester fej-fej mellett könnyedén nyert.



A legkisebb olvasási sebességet tekintve érdekes módon az IBM eléggé gyengén szerepelt, hiszen még a Seagate-nek is sikerült megelőznie.



Az olvasási teszteredmények mérési átlagaként kapott eredményekből látszik, hogy itt a Maxtor nyer, kicsit lemaradva követi őt az IBM, majd a Seagate már egy kicsit jobban lemaradva a dobogó harmadik fokára állhat fel.



A HD Tach írási sebesség tesztben láthatóan nagyon jól szerepelt az IBM, a Seagate teljesítményére sem lehet egy rossz szavunk sem, azonban a Maxtor rendkívül gyenge szereplése felett nem lehet szemet hunyni.


Az adatátviteli sebességek mellett a másik legfontosabb mérési adat az adatelérési idő, ami természetesen annál jobb minél kisebb az időérték. Az IBM könnyedén abszolválta ezt a tesztet, de a Seagate nagyon gyengén szerepelt, hiszen még a régebbi Quantum merevlemez is sokkal jobb volt nála.



A mai CPU éhes alkalmazások idejében nem elhanyagolható szempont az, hogy egy periféria mennyire terheli le a processzort. A HD Tach és WinBench tesztek erre vonatkozó eredményeitől azonban sajnos nem lettünk sokkal okosabbak, hiszen a kapott eredmények egymásnak eléggé ellentmondóak.



A fenti általános WinBench teszteredményekből egyértelműen látszik az IBM előnye, de főleg a High-End Disk Winmarkban alázta le a teszt többi résztvevőjét.



A merevlemezek valós alkalmazásokban nyújtott teljesítményére utaló WinBench tesztekben kivétel nélkül az IBM terméke volt a nyerő, ezenkívül talán csak a Seagate AVS/Express 3.4-es rossz szereplése emelendő még ki.



A valós alkalmazás tesztekből vont átlagértéket (Overall) tekintve az IBM előnye már tetemes, a többi versenyző nagyjából fej-fej mellett végzett.



A SiSoft Sandra 2001 merevlemez tesztjében nem voltak a WinBench tesztben tapasztaltakhoz hasonló nagyobb eltérések, de az IBM előnye itt is vitathatatlan.

Összegzés
A tesztre kapott Seagate winchester nem volt egy ár/teljesítmény kategóriában a másik két tesztalannyal, ennek ellenére a teljesítménye összességében nem rossz. Adatátviteli sebessége átlagosnak tekinthető, azonban adatelérési ideje nagyon siralmas. A tesztek alatt szinte teljesen hangtalanul és nagyobb hőtermelés nélkül működött. Megvételét elsősorban azoknak ajánlom, akik vékonyabb pénztárcával rendelkeznek, de mégis nagy winchesterre van szükségük.
A Maxtor winchesterről igazából semmi különlegeset nem lehet elmondani, tesztjeinkben átlagosan szerepelt, bár a legkisebb olvasási tesztben nagyon jó eredményeket produkált. A Maxtor terméke egyszerűen csak teszi a dolgát, de azt nagyon jól teszi, bár kicsit drága.
A végére hagytam tesztünk egyértelmű győztesét, az IBM DTLA 307045-öt. A tesztekben szinte kivétel nélkül nagyon jól teljesített, teljesen egyértelmű, hogy egy professzionális merevlemezzel van dolgunk. Az általa keltett működési zaj szerintem egyáltalán nem vészes, de a vinyó által termelt hőmennyiségre még egyszer fel szeretném hívni az olvasóközönség figyelmét. Megvételét még a legnagyobb igényű felhasználóknak (pl.: videóeditálás) is nyugodt szívvel ajánlhatom.
A teszteredményekből az is jól látható, hogy mennyit fejlődtek a winchesterek az elmúlt években, hiszen a nem is olyan régen még újnak számító 10 GB-os Quantum CX winchester teljesítményét a tesztekben mindhárom tesztmerevlemez könnyedén túlszárnyalta, sőt némely esetben akár kétszer is jobb értékeket produkáltak nála. Gyári specifikációk
A legvégére hagytam a tesztelt merevlemezek gyári specifikációit tartalmazó táblázatot, melyben mindenki megtalálhatja a számára fontosabb adatokat, az árakat, valamint a forgalmazók elérhetőségeit is.


Gyártó, típus

Seagate U Series 5

(ST340823A)

Maxtor DiamondMax Plus 60 (5T040H4)

IBM Deskstar 75 GXP

(DTLA-307045)

Gyártó website-ja

www.seagate.com

www.maxtor.com

www.storage.ibm.com

Tesztelésre bocsátó cég, telefonszám

Ready Computers

331-0518

Pixel Multimédia

266-6059

Mikland

214-5183

Ár (bruttó)

43740 Ft

55125 Ft

54424 Ft

1 Mbyte ára

1,09 Ft

1,37 Ft

1,2 Ft

Garancia

1 év

3 év

1 év

Kapacitás

40 Gbyte

40 Gbyte

45 Gbyte

Interfész

Ultra ATA/100

Ultra ATA/100

Ultra ATA/100

Üzemi fordulatszám

5400/s

7200/s

7200/s

Puffer méret

512 Kbyte

2048 Kbyte

2048 Kbyte

Fejek száma

4 db

4 db

6 db

Lemezek száma

2 db

2 db

3 db

Elérési idő

(track to track)

2 ms

1 ms

1,2 ms

Elérési idő

(average)

8,9 ms

8,7 ms

8,5 ms

Elérési idő

(full stroke)

22 ms

20 ms

15 ms




Gyártó, típus

Seagate U Series 5

(ST340823A)

Maxtor DiamondMax Plus 60 (5T040H4)

IBM Deskstar 75 GXP

(DTLA-307045)

Átlagos látencia

5,6 ms

4,17 ms

4,17 ms

Indítási idő

10 s

8,5 s

n.a.

Hiba esélye

1:10E13

1:10E15

1:10E13

Működési külső hőmérséklet

0-60 °C

5-55 °C

5-55 °C

Tárolási külső hőmérséklet

(-40) - 70 °C

(-40) - 71 °C

(-40) - 65 °C

Gyorsulási tűréshatár (bekapcsolva)

63 g

30 g

55 g

Gyorsulási tűréshatás (kikapcsolva)

350 g

300 g

350 g

Méret

101,85 x 26,1 x 147 mm

102,1 x 26,1 x 147 mm

101,6 x 25,4 x 146 mm

Tömeg

0,59 kg

0,59 kg

0,59 kg

Adatvédelmi technológia

Seashield System, SMART

MaxSafe, ShockBlock, SMART

Drive Fitness Test, Predicitive Failure Analysis, SMART



A tesztelésre kapott merevlemezekért köszönetet szeretnénk mondani az azokat rendelkezésünkre bocsátó Mikland, Pixel Multimédia, valamint Ready Computers cégeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halál #61
    nekem eddig csak Quantum meg Maxtor vinyóim voltak/vannak.
    minden müxik tökéletesen! (kopkopkop)

    amik voltak:
    Quantum 2.1Gb - 5 év után lett rajta 100-200kB-nyi bedszektor - javítható volt!
    Quantum 5Gb Fireball;
    Quantum 15Gb lctxxx - ez meg az 5Gb-s még müxik mindig egy másik gépben kb. 4, ill. 5 évesek;

    most van:
    Maxtor 40Gb 4D040H2 - már 2 éve hurcolászom, bírja!
    Maxtor 80Gb 6Y080P0 - ez kábé 1.5 éves, naponta 10 órát müxik.
    Maxtor 120Gb 6Y120L0 - ez sulinetes, 2-3 hónapos, ez is min. napi 10 üzemóra működés... eddig okés :)

    NEKEM eddig nincs velük rossz tapasztalatom,
    no flame
  • Leybold #53
    © corleone,

    Honnan vetted ezt a baromságot? (#48)
    Mi az hogy az "IBM"-et ?
  • corleone #48
    Skacok! Tudjátok, hogy az IBM-et románok gyártják és nálunk szerelik össze?
  • Ligend #39
    Bocs, nem volt egyertelmu amit irtam. Azt kell eldontenem hogy kell-e, vagy varok 40-es Maxtorra. :-)
  • Ligend #38
    Hali!

    Konkret tapasztalat ertekelne WD450AA vagy WD450AB-s vinyokrol. Mindketto 45GB-os, az elso ATA66-os, a masik ATA100-as, az aruk rendkivul kedvezo lenne es hetfoig dontenem kell. A neten nem sok infot talaltam roluk... Ha valakinek ilyenje van, ossza mar meg a tapasztalatait. Elore is koszonom!
  • Laalee #36
    a quantum lct vinyoi mind szarok hamar tonkremennek és lassuak, ennel mar a seagate is jobb...
  • saldi #30
    Samy : Nekem is maxtorom van, es nekem be volt kapcsolva mindketto defaultbol. Csak azert gondoltam erre :)
  • saldi #24
    bocs megtalaltam a tesztconfig leirasat :)
  • saldi #23
    ja es esetleg leirhattatok volna, hogy milyen alaplapba ment a teszt...
  • saldi #22
    Bocs, de talan a maxtornal ki kellett volna kapcsolni az iras-ellenorzest, meg az acoustic managment-et. Akkor egybol szebb eredmenyeket produkalt volna.

    Kulonben Szvsz egy 20 g/lemez vinyonak mindenkeppen egy picivel jobbnak kene lennie iras/olvasasban mint egy 15 g/lemez. JA az olvasasi sebessegtobblet a hdtach-ban ki is jott. Ha ki lett volna kapcsolva az irasellenorzes, akkor irasban is vert volna az ibm-re.