Spencer

Sony DDCD meghajtó

A Sony bejelentette azt a CD-újraíró meghajtóját, amely már képes kezelni a dupla kapacitású, 1,3 gigabájtos CD lemezeket is.

A jelenleg is nagyon széles körben elterjedt CD lemezek 650 megabájtos kapacitása sajnos már sok esetben nem elegendő. Az adattároló képesség növelésére több megoldás is létezik. Az egyik ilyen, már jól ismert megoldás a DVD, amely napjainkban kezd teret hódítani magának a piacon. Számos cég viszont úgy gondolta, hogy a hagyományos CD technológiákat és eszközöket fejleszti tovább, annak érdekében, hogy ezek kapacitása minél nagyobb legyen. Így született meg a DDCD (Double Density CD), amely a hagyományos 650MB-os lemezek továbbfejlesztése.

A legfontosabb újdonság, hogy a kapacitás duplájára, azaz 1,3GB-ra emelkedett. Ezt a fejlesztőknek úgy sikerült elérniük, hogy a sávok közötti helyeket és a pitek - amelyek reprezentálják a biteket - méretét lecsökkentették. Ez viszont maga után vonta a hibakezelés hatékonyabbá tételét is. Erre azért volt szükség, mert a DDCD lemezek sokkal érzékenyebbek a karcolásokra és a szennyeződésekre, mint a hagyományosak.

A Sony CRX200E-RP a világ első DDCD kompatibilis CD-RW eszköze. A nagyteljesítményű meghajtók közé tartozik. Az egyszer írható DD-R és CD-R lemezeket 12-szeres sebességgel (1,8MB/másodperc), míg az újraírható DD-RW és CD-RW lemezeket 8-szoros sebességgel (1,2MB/másodperc) képes megírni. A CD-k olvasása 32-szeresen történhet.

A Sony CRX200E-RP az Ultra DMA/33 ATA interfészen keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. 8MB-os puffert tartalmaz és az átlagos elérési ideje 125ms. A meghajtó szinte az összes eddig megjelent CD formátumot ismeri. Az írás során használhatók többek között a Disc at once, a Session at once, a Track at once és a multisession eljárások is.
A Sony az új meghajtójával együtt szállítja a CeQuadrat WinOnCD, az Adaptec DirectCD, a PowerQuest DataKeeper és DriveImage, az ArcSoft Photobase, a PhotoStudio és a VideoImpression szoftvereket is. A Sony CRX200E-RP valószínűleg áprilisban fog megjelenni a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #1
    szvsz a Sanyo-Plextor altal tervezett szurkeskala jobban hangzik