Ötvös Tibor

Batman - új etalon született a képregényfilmek között

A DC végre végérvényesen szakított a Marvel-filmek másolásával és a Batman képében egy olyan képregényfilmet tett le az asztalra, melyet még a szuperhősök ellenzői is imádni fognak.

Hogy tetszett a Batman?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Burton jobb volt
  • Nolan jobb volt
  • A Marvel a király még mindig
A DC kontra Marvel rivalizálásból eddig - ha a bevételeket tekintjük mindenképpen - utóbbi jött ki győztesen. Pedig, ha csak azt vesszük számba, hogy melyek a kedvenc szuperhősös filmjeink, tuti hogy a DC címei közül többet találunk rajta (Batman-filmek, Superman, V mint vérbosszú). Valamiért azonban a mostani generációs "verseny" során a DC elvesztette a saját hangját és mindenáron utánozni akarta a Marvel menetrendjét.

Ez mondjuk érthető, hiszen míg a Marvel már az önálló filmek után a Bosszúállókkal tarolta le a mozikat, addig a DC még a rettenetes Zöld Lámpás után próbált meg Acélemberben önálló sztorit adni - ismét. Ahogy azonban telt-múlt az idő, egyre bátrabb lett a Warner és így jutottunk el Joker önálló kalandjáig, mely mind kritikai szempontból, mind anyagilag bebizonyította, hogy van igény igényes képregényfilmekre is.

A Joker azért fontos, mert amikor kiderült, hogy Matt Reeves sztorija és kamerái előtt forog majd Robert Pattinson főszereplésével az új Batman, sokan nagyon nagy elvárásokat támasztottunk a végeredménnyel kapcsolatban. Az első előzetes egy akciófilm képét vetítette előre, de szerencsére csak rossz anyagokkal kezdtek a marketingesek. Végül megtörtént a bemutató és nyugodtan állíthatjuk, hogy egy újabb klasszikus született, mely méltó helyre került Joker mellé.


Bruce Wayne még csak két éve éli kettős életét és nem fogadják tárt karokkal Gotham rendfenntartó szervei. Egyedül James Gordon felügyelőben bízhat, mikor eléri eddigi legkomolyabb ügye. Egy titokzatos ember, aki Rébusznak nevezi magát, elkezdi kiteregetni a szennyest a város vezetőinek titkairól és meg is bünteti mindegyiküket. Az ifjabb Wayne - aki még mindig bosszúra szomjazik szülei halála miatt - kétségek között őrlődve próbálja kitalálni, ki lehet a következő áldozat.

Amit rögtön le kell szögezni: a Batman nem akciófilm! Ez egy elképesztően sötét és nyomasztó noir-film, annak minden előnyével. Itt nem látjuk majd percenként harcolni és ami még nagyobb erény, alig van bármilyen kütyüje. Reeves szó szerint lerántotta a földre Batmant. Mikor láttunk olyat, hogy a szuperhős bekopog a diszkó ajtaján és nem pedig egyszer csak felbukkan a Pingvin irodájában? Vagy sima motorral cirkál a városban, civil ruhában?

Ezek azok a megoldások, melyek valóban a köznép szintjére hozzák le a képregényhőst és igazán csak a harci képességeivel és nyomozási tehetségével tűnik ki a pórnép közül. A film nézése közben két másik mű ugrott be: Sherlock Holmes és Mad Max. Előbbi azért, mert itt végre a képregényekben is látott és megismert detektívet láthatjuk. Batman próbálja összerakni a nyomokat és kideríteni, ki a következő áldozat vagy ki állhat az egész Rébusz-maskara mögött.

Erre a szerepre pedig tökéletes választás volt Pattinson, aki már nagyon régen maga mögött hagyta az Alkonyat-filmeket. Tekintetében ott van minden harag, szomorúság, megvetés a környezete felé. És aki tudja, mindenképpen feliratosan nézze meg! A nyitó monológ zseniális! Minden idők legjobb Batman nyitánya, nem kérdés.

A környezet megvalósítása remek, ki kell emelni Gotham városának mocskosságát. Ez nem a Tim Burton-féle műanyagvilág vagy akár a Nolan-választotta bűn városa. Itt mindig folyamatosan sötét van, amit csak néha tör meg a vörös bármely árnyalata. A világosabb jeleneteknél pedig már mi is hunyorgunk, ahogy egyébként a főhősünk is. Ebben a fullasztó és nyomasztó világban nem férnek el a képregényesebb figurák és szerencsére a készítők is így gondolták. Macskanő, Pingvin vagy Rébusz sem úgy tárul a szemünk elé, ahogy rajzon vagy akár a korábbi filmekben. Egy mérsékelten szexi, de jól képzett tolvaj; egy mindenre elszánt gengszter; egy támogatható eszmékkel bíró őrült sorozatgyilkos. Egyiknek sincs jelmeze és ez így is van jól.


A Mad Max-ihlet pedig a számítógépes grafika szinte teljes mellőzéséből adódik. Az a pár akció, ami van a filmben teljesen életszerű. Nincsenek benne animált harcok, minden csont törik és láthatóan a legkevesebb energiával bevitt győzelemre törekszik hősünk. De ne gondolja senki, hogy unalmas vagy akár monoton lenne a film. Reeves olyan mesteri forgatókönyvet álmodott meg, mely akár még komoly díjakat is hozhat az író-rendezőnek.

A mellékszereplők terén is magas a színvonal. Pingvin szerepében Colin Farrell teljességgel felismerhetetlen, de zseniális. Kisebb szerepe van most a filmben, de minden jelenléte fontos és méltó párja Pattinsonnak. Paul Dani, mint Rébusz... tökéletes. Jim Carrey anno elvitte egy mókásabb irányba a karaktert, de itt a színtiszta őrült pszichopata gyilkost láthatjuk (vagyis többnyire hallhatjuk), akinek a sérelmei jogosak. A kérdés, amit a film végig szem előtt lenget, a jól ismert "a cél szentesítheti az eszközt" mondás, aminek helyességéről mindenkinek magának kell döntenie.

Andy Serkis, mint egy kemény, katonai múlttal rendelkező Alfred Pennyworth, Jeffrey Wright Gordon felügyelőként, végül pedig John Turturro mint a vezér Carmine Falcone. Mindegyikük érezte, hogy itt most valami egyedi és maradandó készül, így a legjobb formájukat hozták el a forgatásra. Az egyetlen, aki számomra kissé kétségeket ébresztett, az a Macskanő, azaz Zoë Kravitz. Nincs nagyon gond vele, egyszerűen csak ekkora sztárok között kicsit elveszettnek tűnt.

Nagyon sokat lehetne még dicsérni a Batman új részét a zenéje, a hangulata, a lezárása és szinte minden egyéb dolog miatt is. A 133 perces játékidő elsőre soknak tűnhet, de annyira elkapja az embert a cselekmény és a világ, hogy észre sem veszi, hogy eltelt két óra. Ráadásul a mostanában tapasztalt cliffhangerek helyett egy teljes és egész történetet kapunk, amit persze simán lehet folytatni, de ha nem lesz, akkor sem lehet hiányérzetünk. A Batman már most az év egyik legjobbja és kíváncsian várom, hogy mi lesz a következő DC alkotás, ami ilyen mély nyomot hagy majd a nézőkben. És persze ideje hogy felébredj, Marvel! A DC komoly lépéselőnybe került és ide már nem elég egy Fekete Özvegy vagy Halhatatlanok. Ez az idő elmúlt. 10/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Batman (The Batman)
szinkronizált, amerikai krimi-dráma, akciófilm, 175 perc, 2022
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Matt Reeves
Forgatókönyvíró: Matt Reeves, Mattson Tomlin
Producer: Dylan Clark, Matt Reeves
Operatőr: Greig Fraser

Robert Pattinson (Bruce Wayne / Batman)
Zoë Kravitz (Selina Kyle / Macskanő)
Andy Serkis (Alfred Pennyworth)
Paul Dano (Edward Nashton / Rébusz)
Jeffrey Wright (Gordon felügyelő)
John Turturro (Carmine Falcone)
Colin Farrell (Oswald Cobblepot / a Pingvin)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KoLaMan #13
    Látom, a mai személyeskedésed megvolt. A nyugodt alvás titka :-)
  • KoLaMan #12
    A cikkből: "De ne gondolja senki, hogy unalmas vagy akár monoton lenne a film."
    Én azt gondolom, hogy unalmas ÉS monoton a film (szóval nem VAGY, hanem ÉS).
    Persze értem én, hogy is képzeltem, hogy majd egy DC film csak úgy szórakoztatni fog? Ugyan, nagyon komoly, és piszkosul művészien unalmas, és monoton moralizálásban volt részem három teljes órán keresztül.
    Szenvedtem keményen, de vígasztal a tudat, hogy áldoztam a művészet oltárán.
  • Ender Wiggin #10
    te sem érted még, hogy a kritizálás hogy működik... nem baj, egyszer majd talán..
  • zetortraktor #9
    Van egy jobb ötletem: ne hagyják abba. Miért kéne abbahagyni? Nagyon sokakat érdekelnek, hadd nézzék ők! Szerintem te azt akarod mondani, hogy neked kéne abbahagyni, mert annyira szeretted őket, annyit láttál már, hogy megutáltad őket. De ez nem a filmek hibája, hanem csak azé, hogy egyszerűen nem bírtál magaddal, túlzabáltad magad.

    Vicces egyébként, hogy ilyenkor, amikor az ember magára mérges, önkritika nélkül elkezd ész nélkül mindenfele rugdosódni, lehordani a filmeket és a nézőket, mindössze magába nem néz... Pedig, ahogy írod, "gyagyás történeteket nézel" (ez kinek is a hibája?), és feltételezed, hogy sok éve nem pont ugyanilyenek voltak a történeteket, csak akkor még vevő voltál a "gyagyás dolgokra", mert te is "gyagyásabb" voltál (értsd: fiatalabb).

    A végén a slusszpoén: "De persze van akinek ez kell, azt megértem úgy is folytatódik az Észbontók, kell az alapanyag."

    amiből nem csak az derül ki, hogy tudod, mi az az Észbontók, hanem az is, hogy te komolyan azt hiszed, hogy az a vetélkedő valódi :O
  • Zombee #8
    Pedig a képregényekben se gyenge keretsztorira felfűzött akciók vannak...
  • Ellaberin #7
    Úgy cakkom-pakk abbahagyhatnák már egy évtizedre a szuperhősös filmszerű CGI orgiákat.
    Annyira túl vannak már tolva, hogy mindet megutáltam. Pedig szerettem a Görög mitológiát, szerettem a képregényhősöket, szerettem a Star Wars-ot..., de mindet agyonb...ták ilyen gyagyás történetekkel, csak a látvány ki hogy püföli a másikat.
    De persze van akinek ez kell, azt megértem úgy is folytatódik az Észbontók, kell az alapanyag.
  • dyra #6
    Nem. Én a képregényeken nőttem fel. Adtam esélyt pár Batman mozinak de mind csalódás volt. Ezt se nézem meg moziban a színészt elnézve esélytelen egy jó mozinak. Ez a moralizáló , lelkiző Batman teljesen komolytalan. Én ezektől a filmektől akciót várok -sokat- egy gyenge keretsztorit amire az akciókat fel lehet fűzni és csá. Ha lelkizős filmet akarok nézni akkor nem képregénymozit keresek de abban is volt jó "Watchmen: Az őrzők". Na azt se fogják überelni nagyon sokáig.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2022.03.06. 15:38:41
  • kalapos01 #5
    "Ezek a Batmennek el vannak "csicskásítva" a képregényes Batmanhez képest. "

    Ebből nekem az jön le, hogy te nem nagyon vagy képben a 2019-es vagy éppenséggel a tavalyi Batman-sorozatok némelyikével. Van, olyan cím, amire igaz, de némelyikre nagyon nem.
  • dyra #4
    Ezek a Batmennek el vannak "csicskásítva" a képregényes Batmanhez képest. A filmekben mindig azt utáltam kivétel talán a 89-es hogy alig alig hangsúlyozzák a technológiát ami Batman mondhatni védjegye. Szuperman-t is csecsre pakolta a cuccaival. Most meg ilyen kislányos színészek is eljátszhatják már. Változik a világ az biztos, de biz isten nekem a Batman VS Superman Ben Affleck által játszott Batman jött be a legjobban. Na az Batman volt. Nem kell ezeket a filmeket túlgondolni ott cseszik el általában. Háttérsztori meg egyéb hülyeségek nem az ilyen filmekbe kellenek.
  • cateran #3
    "és ami még nagyobb erény, alig van bármilyen kütyüje. Reeves szó szerint lerántotta a földre Batmant. Mikor láttunk olyat, hogy a szuperhős bekopog a diszkó ajtaján és nem pedig egyszer csak felbukkan a Pingvin irodájában? Vagy sima motorral cirkál a városban, civil ruhában?"

    Itt verzik el a film...Ugyanis 1 Batmannek nem a MI valosagunknak, realitasunknak kellene megfelelnie, hanem a sajatjanak..annak, ahol letezik magia, foldonkivuli lenyek es technologiak jonnek-mennek....Ami mukodott a Jokernel (ahol 1 hetkoznapi ember csatait es bukasat/felemelkedeset - nezopont kerdese- lathattuk) az nem mukodik 1 - elvileg - multimilliardos zseni eseteben, akinek hozzaferese van olyan dolgokhoz is, ami csak a kitalalt kepregenyes univerzumban letezik. Ilyen szempontbol mar a Nolan-fele Batmaneknel is masszivan rezgett a lec, de itt sokkal rosszabb a helyzet.

    "A DC komoly lépéselőnybe került"
    Ez jo poen volt, de a DC-nek akkora hatranya van, hogy meg vagy 4-5 tuti filmet le kellene raknia, hogy utolerje a Marvelt..(pedig bakker..nincs magasan a lec....sot, egyre lejjebb kerul, ahogy a Marvel filmek egyre lejjebb csusznak a szinvonalban)