JohnnyCage

IDF: A Kentron bemutatja a Duplázott sebességű DDR-t

[Register] A memóriagyártással foglalkozó Kentron Technologies az Intel Developer Forumon be tervezi mutatni a fejlesztés alatt álló QBM elnevezésű, a DDR-SDRAM sebességének kétszeresére képes memóriáját.

A QBM (Quad Band Memory - Négyszeres sávszélességű memória) tulajdonképpen a DDR memóriák alapelvét használja fel, néhány kiegészítéssel. A DDR memóriák egy órajelciklus alatt kétszer annyi adatot adnak ki, mint hagyományos társaik, mivel az órajelciklus fel- és lefutó ágában is működnek. A Kentron Technologies ezt a technológiát fejlesztette tovább úgy, hogy a DRAM modul egy órajelciklus alatt négyszer adjon ki adatot. A technológia így a hagyományos SDRAM-ok sebességénél négyszer gyorsabb egyező órajel esetén.

A társaság elmondása szerint az új QBM technológiából minden olyan alkalmazás előnyt kovácsolhat, amelyet az elégtelen memória-sávszélesség fog vissza. A cég úgy gondolja, hogy a QBM a nagyteljesítményű szerverektől az apró hordozható eszközökig bárhol ideális megoldást jelenthet, ahol nagy memória-sávszélességre van szükség.

Hogyan működik a QBM technológia?

A QBM modulokhoz előszöris kétszer annyi DDR chip szükséges, mint a hagyományos változatokhoz. A DDR-SDRAM chipek egyik fele az eredeti órajel szerint működik, miközben minden második chip 90 fokkal (azaz negyed periódussal) késleltetve kapja meg az órajelet, hasonlóan, mint ahogy a többhengeres autók dugói is felváltva működnek. Az eredmény megduplázott DDR-SDRAM-sebesség, kétszer annyi chip alkalmazása mellett.

A technológiának két fő problémája van, amelyekből az egyik a sima DDR moduloknál is kritikus időzítés, amely ezesetben még precízebb kell, hogy legyen. A másik probléma az adatok továbbítása a buszon keresztül. A Kentron ezt egy filléres FET-tranzisztorral (Field Effect Tranzistor - Térvezérlésű tranzisztor) oldotta meg, amely mint kapcsoló működik, és hol a chipek egyik, hol a másik felét kapcsolja rá a buszra. A QBM órajelciklusonként és chip(pár)onként négy bitet ad ki, a DDR kettő bitjéhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wow78 #4
    Igen, nos míg a többi eszköz a DDR-SDRAM tudását is visszahúzza, addig ezt felesleges is bevezetni.
    Még akkor is ha 1 év mire eljut a serverekig!
    Azonkívül ez a chip és FET, STB. duplázás;
    Nem fogja az árat is duplázni (majdnem)?
  • Laalee #2
    ez mar joideje igy van.. :)
  • Pali #1
    Remek, remek. De még a "sima" DDR SDRAM-os lapok is csak most jövögetnek ki. Hogy vegyen így szegény halandó gépet? Ma megveszem, egy félév múlva már hmm elavult.