JohnnyCage

Közös Toshiba, Matsushita LCD kijelzőgyár készül

[IDG] Japán két elektronikai óriása, a Toshiba Corp. és a Panasonicként ismert Matsushita közös LCD kijelzőgyárat épít Szingapúrban, derült ki a két cég pénteki bejelentéséből.

A mobil eszközök térhódításával az LCD kijelzők gyártásával foglalkozó cégek egy lendületesen fejlődő iparágra találtak, mivel manapság szinte az összes hordozható elektronikai eszköz rendelkezik valamilyen, kisebb vagy nagyobb LCD kijelzővel. Bár az LCD kijelzők mindig is drága alkatrésznek számítottak különösen ami a nagyobb változatokat illeti, az egyre jobban terjedő alkatrészek árai lassan leszállnak az égből. A manapság oly népszerű notebookok árainak egyik döntő tényezője a kijelző, mivel a precíz, nagy méretű, de emellett kis fogyasztású LCD-ket nem dobálják éppen fillérekért.

A Toshiba és a Matsushita a jövőben közös LCD gyárat szeretne létesíteni, amelyet a két cég 431 millió dolláros beruházással épít fel. Az új, közös gyár 67%-ban Toshiba tulajdonú lesz, a Matsushita pedig a fennmaradó 33% felett rendelkezik majd. A poliszilícium alapú TFT (Thin Film Tranzistor - Vékony rétegtranzisztor) LCD panelek gyártása 2002. júliusában kezdődik el, majd ezután a két cég egy külön beruházással 55 ezerre növeli a havi előállítási mennyiségét. A partnercégek szerint ha elkészül, ez lesz a legnagyobb méretű poliszilícium LCD gyár a világon.

Az új gyárban készülő kijelzők a hozdozható egységek széles körében megtalálhatóak lesznek a videótelefonoktól a PDA eszközökig, sík képernyős TV-kig. A pénteken bejelentett közös kijelzőgyártáson kívül a két társaság a jövőben egy szélesebb együttműködési megállapodást is meg szeretne valósítani, amely keretein belül a Toshiba és a Matsushita bizonyos technológiákat közösen fejlesztene ki, és a kijelzők alapanyagainak gyártása, valamint a képernyők forgalmazása is közösen folyna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #1
    Most talán olcsóbb lesz a lapos monitor, tv stb. ...