Berta Sándor

Feldarabolná az Alipay szolgáltatást Kína

A népszerű szolgáltató kénytelen lesz leválasztani a hitelüzletágát.

A Financial Times bennfentesekre hivatkozva rámutatott, hogy Peking újabb bizonyítékát adta annak, hogy minden korábbinál jobban akarja ellenőrizni az ország gazdaságát. A legújabb elképzelés az, hogy feldarabolnák az Alibaba internetes konszern pénzügyi leányvállalatához, az Ant Grouphoz tartozó Alipay-t, amelynek le kellene választania a cégstruktúráról a hitelüzletágát és abból egy külön platformot kell létrehoznia.

Az Ant Group köteles lenne a hiteldöntéseihez kapcsolódó felhasználói adatokat egy új hitelképességet vizsgáló társaságnak átadnia. Az utóbbi részben állami tulajdonban van. A lépés jelentős mértékben megerősítheti a Kínai Kommunista Pártnak a gazdaság és a társadalom felett gyakorolt ellenőrzését.

Az Ant Groupra alaposan rájár a rúd, hiszen már tavaly szeptemberben az Alibaba kénytelen volt a hivatalok nyomására leállítani az Ant Group több mint 37 milliárd amerikai dollár értékű tőzsdei megjelenését Sanghajban és Hongkongban - mindössze két nappal a tervezett időpont előtt. A kínai pénzügyi felügyelet azt kifogásolta, hogy nem lettek teljesítve a tőzsdei dokumentumok nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kötelezettségek. Ezután a kínai hatóságok áprilisban 18,2 milliárd jüanos rekordbüntetést szabtak ki az Alibabára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #4
    Sőt, olvastam egy cikket, ami kimondottan azt feszegette, hogy az USA-ban a Bell társaság feldarabolása, a versengő Baby Bellek létrejötte volt az a gyuanyag, amitől az informatikai-telekommunikáció forradalom élmezőnyébe került az USA.

    Akkor még a törvényhozás és politika nem volt (annyira) a nagytőke zsebében.
    Ez a nagy birodalmak veszte, a nagy multik monopolizálnak és szükségszerű hogy ennek nagy társadalmi kára legyen.
  • Sequoyah #3
    Technikailag ugyanaz. Es latszolag pont ugyanugy mukodik mint az USA-ban. Mindket orszagban hagytak hogy nagyranoljenek, es most is csak beszelnek rola hogy meg kene akadalyozni utolag.
    Kozben persze a folyamatokat amik hagytak hogy nagyra noljenek, azokat nem valtoztatjak...

    A kulonbseg a koritesben van, amik a cikkben nem szerepelnek. Bar a monopoliumok es tul nagyra novo cegek karosak a tarsadalomra, es igy korlatozni kell(ene) oket, ez nem jelenti azt hogy barki is bunt kovetett volna el. Ennek ellenere Kinaban gyakran kerulnek bortonbe (vagy tunnek el teljesen) az ilyen cegek vezetoi. Szoval egy ilyen feldarabolas is sok karosulttal jarna.
    Ezzel szemben Amerikaban nem a buntetes a cel, es ugy probaljak megoldani, hogy nagy kar azert senkit se erjen.

    Jo pelda az utobbira 100 evvel ezelottrol a Standard Oil feldarabolasa.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Nem, mert Kina megvarta, hogy tobb ilyen tarsasag letrejojjon es csak most utolag kezdtek el elegge vitathato torvenyesseggel eljarni.
  • inkvisitor #1
    Ez nem az az antitröszt felügyelet normálisan működve, ami megakadályozná az Amazon, Google, Microsoft és Facebookhoz hasonló "túl nagy hogy tönkremehessen" óriások kialakulását?