MTI

Kihúzhatja a gyufát a Twitter Oroszországban

Az orosz törvények rosszhiszemű megsértésével vádolta meg a Twitter amerikai közösségi médiaszolgáltatót a tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor).

A hatóság közölte, hogy a Twitter 2017 óta 2862 olyan anyagot nem távolított el, amely Oroszországban tiltott tartalomnak számít. A Roszkomnadzor szerint öngyilkossági módszereket részletező, önpusztításra felszólító, fiatalkorúakat ábrázoló pornográf és kábítószer előállításához való útmutatást tartalmazó anyagokról volt szó. A Roszkomnadzor a közlemény szerint több mint 28 ezer, tiltott bejegyzések eltávolítását követelő felszólítást intézett az online szolgáltató igazgatóságához.

Oroszországban március 1-jén lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében a közösségi szolgáltatóknak maguknak kell kiszűrniük és haladéktalanul blokkolniuk a tiltott tartalmakat. Ha a szolgáltató nem képes önállóan eldönteni, hogy törvénysértő-e egy tartalom, akkor azt át kell küldenie a Roszkomnadzornak.

Az orosz parlament alsóháza decemberben olyan törvénymódosításokat szavazott meg, amelyek lehetővé teszik a közösségimédia-szolgáltatók fokozottabb bírságolását, sőt hozzáférhetőségük letiltását is abban az esetben, ha "diszkriminációt" alkalmaznak az orosz médiával szemben. A Roszkomnadzor kifogásolta, hogy a nagy online szolgáltatók január végén megosztották az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt meghirdetett, de a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésekre mozgósító üzeneteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök januárban aggodalmát fejezte ki a hivatalban lévő amerikai államfőt, Donald Trumpot letiltó közösségi médiumoknak a kormányokéval vetekedő befolyása miatt. Egy bíróság februárban megbírságolta a Twittert, amiért nem oroszországi szervereken tárolja az orosz állampolgárok adatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #2
    Az oroszok régebben is a Jandexet használták a facebook helyett. A legtöbben nem is ismerik a latin ABC-t....
    Gondolom az ellenzéki tüntetések szervezése a problémájuk, de az is sokat elárul, hogy öngyilkosságra való felbujtás, drogkészítési útmutató az maradhat a twitter szerint, de Trump nem...
    Ezeknek a cégeknek az adott ország törvényei szerint korlátoznia kellene a tartalmakat.
  • kvp #1
    Ertekrendbeli elteres van a platform es az orosz torvenyek kozott. A nemzetkozi cegek pedig megszoktak, hogy az o ertekrendjuket kell elfogadnia minden allamnak ahol szolgaltatnak. Az orosz allam meg ugy gondolja, hogy nekik semmilyen elonyuk nincs abbol ha egy kulfoldi ceg idegen ertekrendet terjeszt. Tehat vagy hasznos lesz a twitter az orosz allam szamara vagy mehet es nem fog hianyozni.

    Ezzel szemben nyugaton mar akkora a beagyazottsaga a kozossegi rendszereknek, hogy az emberek mar inkabb a kozossegi halozatot valasztjak az allam szuverenitasa helyett. A felhasznalok ertekrendje mar ugyis a globalis ceg ertekrendjevel egyezik meg, mert minden mas hangot kizartak. Ezzel gyakorlatilag erkolcsi szinten mar megszuntek az erintett allamok, mert a sajat polgariak nem ismerik el a sajat torvenyeiket es ertekrendjuket a vilagkormany altal meghatarozottal szemben. Az oroszoknal meg kicsit erosebb az allam, kicsit izolaltabb a kultura, kicsit konzervativabb az ertekrend es egyelore a tobbseg nem szeretne ha megszunne az orszaguk es a globalis allam egy tartomanya lennenek. Nyugaton viszont ez a tobbsegi allaspont es par kiveteltol eltekintve a vezeto politikusok is joreszt ezt kepviselik.