Spencer

Veszélyben az Internet!

[NewsFactor] Egy biztonsági probléma miatt a domain-név szerverek akár 80 százalékát is üzemen kívül lehetne helyezni, ami azt jelentené, hogy az Interneten keresztül elérhető kikötők többsége elérhetetlenné válna. A hibát az igen népszerű BIND programban fedezték fel.

Az Internet legelemibb alkotóeleme a domain-név szerver. Az ilyen szerverek a böngészőknek megadott webcímeket a számítógépek nyelvére fordítják. A domain-nevek feloldása ugyan a felhasználók elől rejtve, a háttérben történik, mégis ez a folyamat teszi lehetővé, hogy nap mint nap hozzáférhetünk kedvenc kikötőinkhez.

A napokban felfedezett hibát a Berkeley Internet Name Domain (BIND) szoftver két verziójában is megtalálta a PGP Security. A problémát kihasználva az Internetes forgalom könnyen rossz irányba terelhető, így megzavarható az "Internet" működése.

A BIND 4-es és 8-as változatait érintő probléma ellen védekezhetnek az érintettek, ha letöltik a megfelelő javításokat, vagy frissítik a programot a legújabb, kilences verzióra. Az új változat már biztonságos, és nem teszi lehetővé a külső betörést. A CERT Coordination Center szerint szoftverben elkövetett hiba ugyan nem tartozik a komoly programozói baklövések közé, de ennek ellenére veszélyezteti az Internetet.

"A felfedezett hiba lehetővé teszi a betörést a DNS rendszerekbe, amikhez hozzáférve a hackerek beleavatkozhatnak a helyes működésbe. Egy ilyen támadás ijesztő következményekkel járhat: a teljes Internetes forgalom, így a webes hozzáférés, az elektronikus levelezés és a fájlátviteli kérések is átirányíthatók olyan kikötők felé, melyeket a hacker célpontul választott ki." - nyilatkozta a CERT.

PGP Security azért vizsgálta a BIND programot, mert ugyan rendkívül széles körben elterjedt, még senki sem nézte át tüzetesebben a szoftvert.

"Azért vizsgáltuk a BIND szoftvert, mert az egyik kulcsfontosságú Internetes szolgáltatás alap építőköve." - mondta Jim Magdych, a PGP Security Research-től.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnarchoiD #1
    Folyton ez a nepbutitas, jo lenne mar ha tudatosulna az emberekben hogy :


    "kikoto" (web;) =/ INTERNET