MTI

Szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre

Az új szuperszámítógépet Leó mellett helyezik el, neve még nincs, arról a KIFÜ honlapján szavazhatnak október végéig az érdeklődők - hangzott el a projektindító rendezvényen.



"Egy ország, térség vagy intézmény versenyképességét alapvetően határozza meg, mennyire nyitott a legmodernebb eszközök és technológiák iránt - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára Debrecenben, mielőtt elhelyezték a Magyarország legnagyobb szuperszámítógépével kapcsolatos projekt alapkövét a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán. Solymár Károly Balázs kiemelte: ahhoz, hogy hasznosuljon egy ilyen szuperszámítógép-beruházás, tudásra, kiépített kompetenciára és felhasználóbarát működésre van szükség, arra, hogy "az alapkő, az alaplap ne csak vas (hardver) legyen, hanem életre tudjon kelni".


A szuperszámítógép telepítésével a Debreceni Egyetemen olyan kompetenciaközpont jön létre hatmilliárd forint európai uniós forrásból, amelyhez a tudományos felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak. A legkésőbb jövő év december 31-éig elkészülő beruházás keretében bővítik a szuperszámítógépet befogadó épületet, fejlesztik az alapinfrastruktúrát, a kompetenciaközponthoz kapcsolódóan pedig olyan képzési programot indítanak az egyetemen, hogy a végzősök a legmodernebb technológiát is tudják használni.

Jelenleg Magyarországon 0,45 petaflopos kapacitás áll rendelkezésre, nemzetközi együttműködéssel külföldi kapacitásokat is használnak a hazai kutatók. 2022-ig 5 petaflopra növelik a szuperszámítógépes kapacitást. Bács Zoltán, a DE kancellárja felidézte, hogy az egyetem a kezdetektől élen jár a hazai szuperszámítógép-programban: 2015-ben üzembe helyezték Leót, a világ akkori ötszáz legnagyobb teljesítményű számítógépének egyikét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    Nos egy Ryzen 9 3950X teljesitménye nagyjából úgy 0,7 Tflops Akkor a 0,45 petaflops nagyjából megfelel 600-650 darab 3950X proci teljesítményének. Akkor az 5 petaflops nagyjából 7000 darab 3950X proci vagyis 110 ezer proci mag 220 ezer szál
    hmm és a PacMan oszt hogy futna rajta????? :)

    persze egy igazi szuperszámítógép ma már nem csak CPU-t használ, hanem GPU-kat is. egy RTX 2080 TI GPU egyszeres pontosságú lebegő pontos műveletnél úgy 12 Tflopsvagyis GPU esetében megfelelne közel 40 darab 2080 TI GPUnak.

    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.10.20. 12:36:13