Ötvös Tibor

Téboly, mit művel a Disney gyerekkorunk kedvenceivel

Miközben Russell Crowe őrültként üldözi a családot, akik rádudáltak, addig a Disney szép lassan minden gyerekkori kedvenc mesénket tönkrevágja.

Őszintén megmondva nem igazán tudom elképzelni, hogy vajon mi történik a Disney belső meetingjein, de talán ideje lenne feltenni egy kérdést az ottani menedzsereknek: Tényleg ennyit tudtok? A kezetekben vannak a legsikeresebb franchise-ok és stúdiók (Star Wars, Disney mesék, Marvel) és mégis, kevés kivétellel, nem tudtok egy normális produktumot kitenni az ablakba. És attól tartok, hogy ha nem Kevin Feige vezetné a Marvel részleget, ott is Új mutánsok szintű förmedvényeket készítenének.

De akkor lássuk, mi a mostani Disney kirohanás alapja. A Dzsungel könyve remek prezentációja volt annak, milyen ha egy mese filmes adaptációja szívvel-lélekkel készül. Ezek után nagyon nagy elvárásokat támasztottunk A szépség és a szörnyeteg, Az oroszlánkirály, Dumbó és az Aladdin elé, de sajnos minden esetben nagyot csalódtunk. És most itt a Mulan, ami egy kínai monda alapján 1998-ban került mese formájában a mozikba és sokak egyik kedvence, mind a mai napig. A zseniális zenék, a ragyogó humor és a korát megelőző mondanivaló miatt még ma is bármikor le lehetne vetíteni.

És akkor megjött az élőszereplős film, mely sajnos minden előbbi elemet kivett és helyére valami egészen furcsa került. Kezdjük azzal, hogy a Mulan nem követi a mese történetét, de semmilyen formában. A sztori is más, hiszen itt Mulan már alapból egy zseniális harcművész, aki bármikor lepipálja a férfiakat is. A végső célja pedig nem a házasság, hiszen az nem illene a mai korba. Szóval adott egy fantasztikus képességekkel rendelkező fiatal lány, aki bevonul a seregbe (csak úgy, nem az apja helyett), ahol persze minden férfit lepipál és végül eléri a célját.


Nos, kezdjük ott, hogy a Mulan szerepére megtalált színésznő rettenetesen rossz. Cseppet sem tudunk együtt érezni vele, hiszen nem nagyon ülnek ki érzelmek az arcára. Steven Seagal szindrómában szenved és hiába nagyon szép, a szerepeltetése egy teljes melléfogás. Ennek köszönhetően pedig hiába próbál meg mindent Donnie Yen, Jet Li vagy akár Jason Scott Lee, egyszerűen érdektelenné válik az egész. A másik nagy hátrány, hogy aki nem szereti a Tigris és sárkány-szerű filmeket (vu-hszia), annak a Mulan egy szenvedés lesz. Már az első 20 percben függőlegesen futnak fel a falon a katonák (kérdés, hogy akkor minek építenek ilyet egyáltalán?), de később csak romlik a helyzet.

Persze aki szereti a stílust, az elszórakozhat majd a filmen, de őt meg a végtelenül hosszúnak tűnő 2 órás játékidő tántoríthatja el. Szóval a Mulan egy nagyon rossz próbálkozás, és sajnos a Disney ismét bebizonyította, hogy a Star Wars után saját címeiket sem tisztelik annyira, hogy törődjenek velük. Ezek után nagyon félek attól, hogy mi vár még ránk a jövőben, hiszen szinte minden klasszikus meséjük élőszereplős változatot kap: Pinokkió, A kis hableány, 101 kiskutya Szörnyella címmel, A Notre Dame-i toronyőr, Pán Péter, Lilo és Stitch és még az állatokkal újragondolt Robin Hood is (mely akkor így kap egy élőszereplős sima Robin Hood feldolgozást).

Láthatóan a Disney számára csak a pénz a fontos és mi pedig adakozunk is. A Mulan ugyanis annyit keresett csak Amerikában amennyit a Tenet az egész világon, szóval amíg dobájuk a fékarú rablóba a zsetont, ne várjunk változást. 2/10


És hogy egy kicsit visszatérjünk a "vajon mit keresek itt" színészekhez, Russell Crowe a Téboly főszerepében kigonoszkodja magát rendesen. Mi történik akkor, ha rádudálsz egy őrültre a forgalomban? Nos, Crowe megmutatja. Bár kicsit elhízva futkos, de így is elég félelmetes látványt nyújt és mintha élvezte is volna ezt a karaktert. A főszereplő anyuka érdektelen, cseppet sem rá koncentrál a film és ez nem is baj. Érdekesebb az őrült sofőr története, melybe Crowe visz elég életet, még a nagyon logikátlan szálakba és történésekbe is. A Téboly nem felejthetetlen film, de kellemes kikapcsolódást jelenthet. 6/10

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hapi #27
    Sztem hagyd, én már megpróbáltam, de nem érti.
  • juhaszvik #26
    Neme egy nagy szám a film, de miért ír valaki róla, ha nem is látta?

    "itt Mulan már alapból egy zseniális harcművész" - egyáltalán nem harcművész, csak látszódik, hogy van benne lehetőség
    "A végső célja pedig nem a házasság, hiszen az nem illene a mai korba." - az eredeti filmben sem azért vonult be katonának, hogy férjet szerezzen, illetve ebben is előkerül a házasság
    "aki bevonul a seregbe (csak úgy, nem az apja helyett)" - az apja helyett vonult be itt is

    "a Mulan szerepére megtalált színésznő rettenetesen rossz" - ez teljesen szubjektív, de érdemes megnézni más kínai illetve egyéb távol-keleti színészek játékát, én nem látok nagy különbséget.
    "Cseppet sem tudunk együtt érezni vele" - ezt így tök jó, hogy eldöntötte helyettünk a "szerző"

    Aztán jön a totális képzavar:
    " A másik nagy hátrány, hogy aki nem szereti a Tigris és sárkány-szerű filmeket (vu-hszia), annak a Mulan egy szenvedés lesz."
    "Persze aki szereti a stílust, az elszórakozhat majd a filmen, de őt meg a végtelenül hosszúnak tűnő 2 órás játékidő tántoríthatja el."
    Mivel a Tigris és sárkány hosszabb, mint ez a film, ezért nem igazán értem, hogy mit is akart mondani a cikk szerzője, de valószínűleg ő sem.

    De legalább volt lehetősége kipanaszkodnia magát az emancipáció miatt és hangoztatni a "hú mekkora borzalom, amit a Disney csinál" ezerszer hallott frázisait.
  • Major #25
    Mióta átvette az oldalt bagóért az iPon azóta írókra sincs pénz, hanem a gépösszerakó kollégák töltik ki a szabadidejüket névtelen cikkekben.
    Utoljára szerkesztette: Major, 2020.10.12. 09:42:01
  • Kelta #24
    Mindenki magából indul ki
  • VolJin #23
    A kvótanégerek és transzgender buzik is egyre gyakoribbak lesznek.
    A Wordöt is frissítenem kéne, mert a transzgendert aláhúzza a helyesírás modul...
  • Atyuska #22
    Ez a cikk mi is???
    Tele van spoilerrel!

    Ez egy kirohanás, amely elveszti tárgyilagosságát, s csak fröcsögni tud.
    Eddig még ilyen alacsony szinttel nem találkoztam az sg.hu oldalán!
  • t_robert #21
    Egy sorozat eleve csak lazán követi az alapművet. Más egy 500 oldalas könyv. annak csak egy szűkített verziója lehet egy 1,5 órás film. És megint más egy 50 részes sorozat, hol egy csomó mindent bele kell írni, hogy kitöltsék az 50 részt tartalommal. Gyakran csak az eredeti film vagy mű alapmotívumait, helyzeteit és keretét tartják meg, Ezen belül gyakran új történetek vannak a sorozatban.
    Így soha nem vártam el, hogy egy regény, film vagy sorozat 1 az egyben ugyan azt mutassa, mert az értelmetlen. Pont így egy új feldolgozása egy történetnek se kell pont ugyan annak lenni. hiszen akkor értelmetlen lenne elkészíteni az újat. Pont ettől érdekes, hogy ugyan annak történetnek van 20 féle adaptációja. :)
  • t_robert #20
    már miért vágná tönkre? egyszerűen készít belőlük egy új változatot. ami vagy jobb lesz, mint a régi vagy rosszabb........
    Mondjuk Robin Hood film készült nagyjából eddig vagy 2-3 tucat változat 80-90 év alatt..... Melyik s legjobb? tudja a fene mindenkinek más tetszik. Eltérnek az ízlések. Hol itt a probléma.. akinek a régi változat tetszik nézze azt, akinek meg az új az azt nézze... ennyi.
  • cateran #19
    Jo erveles..most engedd a lanyod a gep ele, hogy az ertelem is szohoz jusson...(mar ha nem a te eszedet orokolte, mert akkor tokmindegy)

    Segitek kicsit..Mi is tortenik Mulannak, miutan - latszolag - nem birja a kikepzest? Bizony, hazakuldik..Mi tortent volna az apjaval, ha nem birja a kikepzest? Hazakuldtek volna..magyaran az egesz a csaladi hirnev es becsulet megorzeseert ment.
    A linkelt jelenetben 1 hazassagkozvetitonel van Mulan..de biztos nem hazassag miatt, hanem csak poenbol...ugyan, valld be batran, hogy mindig bealudtal rajta...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2020.09.28. 18:43:55
  • Zsombor99 #18
    Szerintem a "...mit művel a Disney gyerekkorunk kedvenceivel" témába beletartozik bármi amit a Disney régi klasszikusokkal művel(t), legyen az akár abból kiinduló sorozat is. A Dzsungel könyve színészes verziójáról pedig valóban nem tudtam. Elnézést.