Gyurkity Péter

Önjavító anyagból készítenék a robotokat

A Terminátor-filmekből ismert tulajdonságokkal ruháznának fel egyes katonai eszközöket.

A védelmi szférán belül dolgozó amerikai kutatók egy csoportja bejelentette, hogy elérték az első eredményeket az önjavító és gyorsan átalakuló anyagok kifejlesztése terén, amelynek révén idővel megvalósítható lenne a Terminátor-filmekből ismert egyes tulajdonságok alkalmazása. Ettől persze még picit messze vagyunk, az eddigi lépések azonban azt jelzik számunkra, hogy nem lehetetlen a cél elérése.

Az Army Combat Capabilities Development Command (CCDC) kutatólaboratóriumában hosszabb ideje dolgoznak a szakemberek az új anyagok kutatásán. A Texas A&M Egyetemmel összefogva bukkantak egy olyan, epoxi-alapú példányra, amely a 3D-nyomtatást követően is több alkalommal gyorsan átalakítható, emellett pedig önjavító jelleggel is bír. Vagyis a jövőben a kisebb-nagyobb sérülések automatikus, emberi beavatkozás nélküli kiküszöbölése valósággá válhat, legalábbis az erre alkalmas polimerek esetében. Példaként hozzák fel a T-1000 típusú terminátor folyékonyfém-külsejét, amely a második filmben hasonló tulajdonságokkal ruházta fel a főgonoszt, ez pedig nyilván nagyon hasznos lenne a különböző drónok és egyéb, szintén katonai alkalmazásra szánt, már pilóta nélküli repülők és további eszközök esetében. Nyilván a valóság eltér majd a filmben látottaktól, az első adatok azonban mindenképpen bizakodásra adnak okot.

A polimereknél az egymáshoz kapcsolódó elemeken, pontosabban a kapcsolódások számán múlik, hogy puhább vagy keményebb anyagot kapunk. Korábban komoly problémát jelentett, hogy a 3D-nyomtatás alkalmazása esetén nem igazán tudtunk olyan végeredményt biztosítani, amely egymás után többször könnyen átalakulhatott az egyéb alakzatokba és a külső stimulusok száma is erősen korlátozott volt. Viszont a most előállított példánynál már sikerült a hő és a fény hatására gyorsan átalakuló, illetve önmagát kijavító (helyreállító) verzióval előállni, amely megadja a megfelelő alapot a munka folytatására. Tekintettel arra, hogy kifejezetten olyan projektről van szó, amely távoli célokat fogalmaz meg, a sikeres lezárásra az elkövetkező 30-50 évben kerülhet majd sor, ez azonban nem tántorítja el a résztvevőket a folytatástól.

A jövő tehát olyan robotokat hozhat el, amelyek még ritkábban igénylik majd a közvetlen emberi irányítást és beavatkozást, ezzel egy időben pedig jóval ellenállóbbak és tartósabbak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #15
    Tényeket vártam ami igazolja az eredeti állításod, nem azt hogy mantrázz.
    Ja hogy az nem megy, mivel szokás szerint vágyaid által vezérelve nyilvánvaló valótlanságot állítottál. Megmutatom mik a tény adatok:
    Timeline of artificial intelligence
    Jól látható hogy mind szoftveres téren, mind alkalmazott megoldások tekintetében a '80-as évek és a mai nap közt rengeteg minden történt.
    Egy ma akár zsebben hordható virtuális asszisztens közelébe sem voltak az 1980-ban működő AI megoldások, és persze egy poloska szintjét sem érték el ahogy azt tévesen írtad. Ismét csak felsültél és beismerés helyett ismét csak próbálsz a sunyi stílusodban elterelődni.
  • Tetsuo #14
    Megint te terelsz. Agresszívan ugrassz mindarra, ami ellentmond végtelenül beszűkült nézőpontodnak, progresszionista tudományfétisednek.
    A mesterséges neuronhálóban van potenciál, de egyelőre nincs áttörés ami az AI-t illeti.
    Sok évtizede újabb és újabb metódusokat beharangozva (ilyen a neuronháló vagy a kvantumszámítógép alkalmazása) óriási előrelépést jövendölnek tudományos folyóiratok és pénzleső tudósok, mégsem történt ilyen.
    A szövegértelmezésed meg katasztrófa. Az olvasottság segítene, de ahhoz magyar írók és nem magyartalan fordítók műveit kellene olvasnod.
  • defiant9 #13
    Csakhogy 40 éve nem álltak egy poloska szintjén az állításod pedig ez volt, az a korszak inkább alapkutatás jellegű volt noha voltak tényleges működést demonstráló áramkörök is.
    Te nyilván az első hsz.-oddal azt akartad sugallni hogy nincs fejlődés a terülten. Ez nagy tévedés, mind elméleti mind alkalmazás téren szignifikáns a fejlődés. Az utóbbi években pedig már az utóbbi is kezd leszivárogni a mindennapi élet szintjére, ennek az alapját az elmúlt évtizedes szerinted ’oldalazó’ fejlődés teremtette meg. Továbbra sem tudtad semmiféle tény adattal alátámasztani ezen a ’poloska szintjén lévő’ konstans szintről szóló állításod, csak szokás szerint próbálsz elterelődni, de nem fog sikerülni.
  • Tetsuo #12
    Amit evidenciának veszel, pedig nem az, hogy 40 éve is neurális hálózatokon alapult minden vezető mesterséges intelligencia-kutatás.
  • defiant9 #11
    "Nem állítottam, hogy a neurális hálózat algoritmusai 40 éve is a poloska szintjén voltak"
    Próbálj már meg egy topicban ne nyilvánvalóan hazudozni. Állításod ez volt:
    "Az a durva, hogy a robotok intelligenciája 40 éve egy poloska szintjén van. "
    Tényleg ennyire ostoba vagy hogy a saját állításod értelmét sem fogod fel? Ezen a szinten már nyilván a magyarázat se sokat használ, de próbáld párszor megrágni amit mondtál és felfogni hogy azt mondtad hogy az elmúlt 40 év során végig egy poloska szintjén volt a 'robotok intelligánciája' (ebbe így beleértjük a 40 éves állapotot is). (tényleg csak zárójelben az hogy a robotra szűkítve ez még kevésbé igaz, de ilyen szempontból endegékeny vagyok, megértem hogy általánosságban az AI-ra gondoltál, csak a Te dedós szinteden ez a 'robot'-ban manifesztálódik.
  • Tetsuo #10
    Úgy tűnik nem bírsz összetett mondatokat korrekten értelmezni, okoskodni viszont igen.
    Nem állítottam, hogy a neurális hálózat algoritmusai 40 éve is a poloska szintjén voltak. Általánosan beszéltem a mesterséges intelligenciáról, ami a neurális hálózatok segítségével elérhet majd a már más metódusokkal megvalósítottnál jobb eredményeket.
  • defiant9 #9
    Mihez képest oldalralépés? 40 éve is létezett már a neurális hálózat algoritmusok és áramkörök. Állításod szerint ezek akkor is egy poloska szintjén voltak és mai is ott van. Ez téves, nem voltak akkor ezen a szinten, sziginfikáns fejlődés történt azóta. Alátámasztás nélküli üres állítás, éppen olyan amilyeneket tőled megszoktunk, de várom a tény adatokat ami alátámasztja a kijelentésed.
  • Tetsuo #8
    A neurális hálózat - fogjuk rá, hogy új metódus -, eleddig nem előrelépés, hanem egy oldallépés, ami később majd lehet, hogy valóban hoz eredményeket a mesterséges intelligencia területén.
  • defiant9 #7
    "pont itt"
    Jaja, azóta 1 sor kódot sem sikerült hozzátennie a világon senkinek. Ismét csak az IT-s tudatlanságodról teszel tanúbizonyságod.
  • dyra #6
    40 éve pont itt tartottak csak akkor nem volt ekkora számítási kapacitás. Az MI területén ezt leszámítva nem történt előrelépés.