Franczy

Gravis joystickok tesztje



Gondolom sokak számára jól cseng a Gravis márkanév, hiszen eddigi termékeik szinte kivétel nélkül minőségi és strapabíró eszközök voltak. Minket is nagy örömmel töltött el, amikor megtudtuk, hogy a Pixel Multimédia Kft-hez új Gravis joystickok érkeztek, melyeket tesztelni is lehetne. Így a mostani cikk keretében három különböző kategóriába tartozó Gravis joystickot veszünk nagyító alá: a Gravis Destroyer, a Gravis Destroyer Xtreme, valamint a Gravis Xterminator Dual Control lesz a cikk főszereplője. Először azonban megpróbálunk a Gravisről némi bevezető képet adni, hogy tulajdonképpen honnan származik, és hogy hová tart a cég.

A Gravis cég története egészen 1985-ig nyúlik vissza, ugyanis két fanatikus játékos akkoriban gondolt egy nagyot, és piacra dobták az első saját készítésű joystickjüket. Felmerül a kérdés, hogy vajon mi ösztönözte őket erre a lépésre? A válasz pedig a következő: a két srác egészen addig nem talált olyan joystickot, amely elég agilis és elég határozott mozgású lett volna az ő játékstílusukhoz, így gondoltak egyet, és létrehozták életük első saját joystickját.

Kettejük vállalkozása rövid idő elteltével egy rohamosan növekvő üzleti tevékenységgé nőtte ki magát. A vállalkozás a sokatmondó Gravis nevet kapta, mely szó a latin nyelvben erőset, súlyosat jelent.

A Gravis egészen a közelmúltig kiváló hangkártyáiról is híres volt, hiszen különböző hullámtáblás UltraSound típusú audió termékei kategóriájukban kiváló minőséget és teljesítményt nyújtottak. A cég azonban már nem foglalkozik hangkártyák készítésével. A Gravis jelenleg a legkiválóbb minőségű joystickok gyártásával foglalkozik, nehéz olyan komolyabb játékvezérlő ellenfelet találni, amely esetleg versenyre kelhetne a Gravis joystick-okkal. A Gravis játékvezérlőket úgy tervezték, hogy azokra - ezen piaci szegmensben egyedülálló módon - három év teljeskörű garanciát vállalnak, ezenkívül pedig a cég még kiváló technikai támogatást is nyújt ügyfeleinek. Amennyiben valaki esetleg elégedetlen lenne egy Gravis termékkel, akkor ha azt kilencven napon belül visszaviszi a vásárlás helyszínére, a teljes vételárat visszakaphatja. Ezekből az információkból tisztán látható, hogy ha valaki Gravis termék vásárlására adja a fejét, később sem fogja megbánni döntését.

A Gravis cég székhelye jelenleg az Egyesült Államokban található, egészen pontosan San Mateo-ban (California), amely félúton van San Francisco és Silicon Valley között. A Gravis már szinte az egész világon képviselteti magát, és a jelek szerint egyre csak terjeszkedik. Gravis márkanév alatt jelenleg negyvenöt országban, kétszáz disztribútor és tizenötezer kiskereskedő hoz forgalomba különböző termékeket. A cég az egyre nagyobb terjeszkedés reményében az elmúlt időkben szövetségeseket talált magának. 1996-ban a Gravis a Kensingston Technology Group részévé vált. A Kensigston Technology Group egy vezető, számítógépes alkatrészekkel foglalkozó cég, mely egyébként az ACCO Brands cég tulajdonában van. Talán ennyit érdemes tudni a Gravis cégről, most pedig nézzük, hogy mit is nyújt a három vadi új Gravis joystick!


Gravis Destroyer

Amikor megkaptam a három méretes dobozt, elhatároztam, hogy a három joystickot méret és teljesítmény szerinti sorrendben kezdem tesztelni, így a kékes-lilás alaptónusú dobozából pillanatok alatt kiszedtem az első delikvenst, a Gravis Destroyer típusú joystick-ot. A doboz nem túl hivalkodó design-t kapott, inkább szolid, de jó minőséget sejtető kialakítású. A dobozról még annyit érdemes megjegyezni, hogy nagyon jó belső kialakítású, így biztosítható, hogy a benne rejlő joystick a szállítások alatt sem fog zörögni, vagy megsérülni.

A joystick-ra vetett első pillantások után rögtön szembe ötlik, hogy az enyhén bumeráng formára hasonlító, fekete alapszínű Destroyer a Gravis cég egyik belépőszintű modellje. A bal és jobb kézbe egyaránt jól illeszkedő Destroyer joystickon mindössze két gomb, és egy tolóerő-szabályzó található. A gombok kezelhetősége ebben a kategóriában meglepően jónak számít, hiszen halkan, mégis határozottan kapcsolhatóak, míg a kerék alakú tolóerő szabályzó is pontosan működik. A kar előre és hátra mozgatásához kevesebb erő szükségeltetik, mint a bal-jobb irányú mozgatás esetében, ez nem zavaró, de különösebb értelmét sem látom, míg a tolóerő szabályzó esetében pozitívum, hogy a tekerő középállását enyhén, de nem zavaróan érezni lehet. A joy karjának alaphelyzetben egyébként kicsit nagy a lötyögése, valamint talán a kar aljára is elkéne egy porvédő gumiharang, így ezáltal is növelhető lenne a joy élettartama, de azért vegyük figyelembe, hogy egy alapszintű joystick-kal van dolgunk.


A Destroyer joystick mellé csak egy párlapos többnyelvű leírás jár, működéséhez semmilyen meghajtó programra nincs szükség. A joystick 15 pines normál gameportra való csatlakoztatása után a Windows-ban, mint egy 3 tengelyű, 2 gombos joystickot kell beüzemelni. A joy minden tesztelt játék alatt megfelelően és pontosan működött, persze képességei révén leginkább az egyszerű lövöldözős és arcade játékok királya lesz a mindössze 3490 Ft-ba kerülő Gravis Destroyer.


Gravis Destroyer Xtreme

A második tesztelt Gravis botkormány a keresztségben a hangzatos Destroyer Xtreme nevet kapta. A kékes-pirosas színű, ugyancsak jó kialakítású dobozban már egy, a sima Destroyer-nél jóval nagyobb tudású joystick bújik meg. Az érdes gumitalpak segítségével csúszósabb felületű asztalokon is stabil marad a joy, nem csúszkál el. A Destroyer Extreme egy nagyon elegáns megjelenésű joystick, mely valószínűleg a joy hátsó részén lila alapon található ezüst GRAVIS feliratnak is köszönhető.

A fekete felső és lila alsó résszel rendelkező joystickon összesen öt gomb és egy tolóerő szabályzó található meg. A lila és piros színben pompázó gombok benyomása határozott kattanással jár, míg a tolóerő szabályzó kis erőszükséglettel, nagyon pontosan pozícionálható. A kar alaphelyzeti lötyögése minimális, és fontos kiemelni a jobbkezes joystick karjának alsó részén található kiválóan megformázott részt, melyen az ember keze jól megpihenhet. A joystick egyik legfontosabb funkciója a talapzaton található piros, úgynevezett precíziós gomb segítségével kelthető életre. Amint benyomjuk ezt a gombot, a kigyulladó zöld lámpa tudatja velünk, hogy él a precíziós funkció, mely aktív állapotában adott joy-mozgatáshoz kevesebb mozgást rendel az éppen futó játékprogramokban.


A Destroyer Xtreme mellé is csak egy párlapos többnyelvű leírás jár, azonban nem is lenne ennél többre szükség, hiszen a joystick üzembe helyezése és használata teljesen magától értetődő. Az USB-s csatlakozóval ellátott botkormány géphez való csatlakoztatásához nincs szükség a számítógép újraindításához, hiszen bármikor bedughatjuk a csatlakozót, és a Windows pillanatok alatt érzékeli az új eszközt. A joystickot különböző autós, lövöldözős és repülőgépszimulátor játékokkal tesztelve egyértelművé vált a joy kiváló minősége. Óriási élményt jelentett vele a Combat Flight Simulator című programban az ellenséges repülőgépek levadászása, melyben nagy segítséget jelentett a már említett precíziós gomb aktiválása, valamint a tolóerő szabályzó is hiba nélkül, pontosan funkcionált. Ezek után az 5900 Ft-os áron kapható Gravis Destroyer Xtreme megvásárlását mindenkinek nyugodt szívvel ajánlhatom.


Gravis Xterminator Dual Control

A teszt végére hagytam a három Gravis joystick közül a legprofibbat, az Xterminator-t. Az Xterminator már a méreteinél fogva is egy tekintélyt parancsoló joy, hiszen ez már egy kétkezes játékvezérlő. Összesen kilenc darab gomb, egy tolóerő szabályzó, egy nyolcállású hot switch, valamint - a joy különlegessége - egy második mini botkormány (D-pad) áll a felhasználók rendelkezésére.

A Gravis Xterminator minden porcikáján érződik, hogy a joystick tervezésekor a legjobb minőség és a kényelmes használat elérése volt az elsődleges szempont. Az ember mindkét keze pontosan felfekszik az igényes műanyag felületekre, és az összes kezelőszerv a megfelelő helyen van. A botkormány eddig nem tapasztalt pontossággal mozgatható, minden irányban egyenletes az erőszükséglet, valamint alaphelyzetben sincs semmi kotyogása a karnak. A gombok a kisebb Gravis testvérekhez hasonlóan határozott kattanással jelzik a benyomásukat, és a tolóerő szabályzó is kiválóan funkcionál.


Az Xterminator-hoz már egy komolyabb hatnyelvű leírás és egy CD jár, melyeken a szükséges driverek és a joy nagyszerű konfigurációs programja, az Xperience 4.01-es verziója található meg. Itt jegyzem meg, hogy a Gravis web oldalán már fellelhető a szoftver 4.3-as verziója is. A joy alaphelyzetben gameport csatlakozóval rendelkezik, de kapunk hozzá egy USB-s átalakítót is. Az Xterminator a tesztgép USB portján keresztül nem akart rendesen működni, mely sajnos - mint az az interneten is olvasható - nem egyedi eset, így maradt a tökéletesen működő gameport-os megoldás.

A joystick-ot pillanatok alatt üzembe lehetett helyezni, és az Xperience is hamar feltelepült a gépre. Az Xperience program segítségével szabadon programozhatóak a joy gombjai, de a szoftver alaphelyzetben több híresebb játék ideális beállításait is tartalmazza, ami nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Az Xterminator képességeit leginkább a Flight Simulator 2000-ben tudtam kihasználni, de a joy kiválóan teljesített a Need for Speed-ben, és a Half Life-ban is. Ebből is látható, hogy a Gravis cég ezen joystickjának széleskörű szolgáltatásait szinte minden játékban ki lehet használni, így a Gravis Xtreme Dual Control 12900 Ft-os ára egyáltalán nem nevezhető soknak.

Ezzel a Gravis joystick teszt végére értünk. Kijelenthetjük, hogy a cég által gyártott játékvezérlők mindegyike kategóriájának élvonalába tartozik, valamint hogy mindenki megtalálhatja köztük a pénztárcájának és az igényeinek leginkább megfelelő eszközt. A tesztre kapott Gravis termékekért köszönetet mondunk a Pixel Multimédiának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyunyu #20
    Hmm, Krilt nem akarja vki leutni? :-)))
  • Piquet #15
    Sztem, tájegységtől függ hogy mondod, pl. nekem "dzsojsztikot" esik jól :)
  • Castellum #11
    Már készül az újabb teszt.
  • Castellum #9
    Zolka

    Hát ha valóban így volt (nem tudom), akkor most úgy néz ki változott a helyzet.
  • Q #6
    gravis hangkartyak tenyleg allatok voltak :-) kar hogy mar semmi nem megy rajtuk, rohadt creativ :-P
  • nyunyu #5
    Nekem meg egy eredeti 5 eves Firebird-em... Csak mar 2 eve nem hasznalom :-(

    Semmi baja, csak szimplan nem jatszom szimulatorral...
  • Castellum #3
    Zolka: A cikkben írtuk, hogy a Pixel Multimédia Kft.-nél lehet a joyokat megvásárolni, tehát nem kell keresgélni.