Angel

Videokártyák 2001-ben

A processzorok terén nagy harc dúl az egyeduralomért, egy gyártónak akár több céggel is szembe kell szállnia azért, hogy a piacon a csúcsra jusson. A videokártyák között is folyik a versengés. Az 1999/2000 évadban a videokártyapiac kétségtelenül hasonlított a processzorok versenyéhez, kivétel az NVIDIA, mely rendet vágott a szereplők között.

Az alábbiakban a három legnagyobb videokártyagyártó cég (ATI, Matrox és NVIDIA) terveit mutatjuk be, és némileg érintjük a 3dfx korábbi elképzeléseit is.

ATI

Az ATI a Radeonnal tért vissza a 3D gyorsítók piacára, mely egy jólfejlett, sok új tulajdonsággal rendelkező kártya. Váratlanul törtek be vele a piacra, és most meghatározó szerepet töltenek be. Ettől kezdve szemtől-szembe állt egy másik piaci óriással az NVIDIA-val.

Bármennyire is szeretnénk látni ATI MAXX-ot (duál Radeon kártya), nem fogunk, mert az ATI nem tervezi ezeknek a kártyáknak a gyártását. Ennek fő oka az, hogy annyiba kerülne, mint a GeForce2 Ultra, tehát nem érné meg legyártani. Az ATI azt mondta, hogy fokozatosan dolgoznak a MAXX technológia optimalizálásán, még találkozni fogunk vele a jövőben is. Azonban a Radeon nem lesz MAXX termék, és nem párosítják más chipekkel sem, a chip marad úgy, ahogy van.

Az ATI csak mostanában mutatta be a Radeon Value Edition-t (röviden Radeon VE), amely egyszerre került piacra a GeForce2 MX-szel és a Matrox G450-nel. A Radeon VE különbözik az eredeti Radeon-tól, ugyanis a Radeon VE-nek csak egyszeres pixel pipeline-ja van, az eredeti Radeonnak pedig kettő. Ez radikálisan lassítja (felezi) teljesítményét. 183 MHz-es frekvenciája 550 MTexel/sec-es fill ratet jelent, ami csekély előnyt jelent a a GeForce2 MX-szel szemben, ugyanis ez "csak" 480 MTexel/sec.

Mivel a videókártyáknál az optimális működéshez a magnak és a memóriának azonos órajelen kell futnia, a Radeon VE-t 183MHz-es memóriával szállítják. A Radeon VE chip méretének csökkentése - és az ezzel együttjáró költségmegtakarítás miatt - az ATI 64-bites DDR (Double Data Rate) memória buszt fog használni a VE-nél, amely megegyezik a 128-bites SDR (Single Data Rate) busszal, amit a Radeon SDR használ.

Tehát a Radeon VE "halálra lesz ítélve" a kiadás után, mert nem fog nagyobb teljesítményt nyújtani a Radeon SDR-nél. Ugyanazt a sávszélességet (183MHz) fogja használni, és még az is elképzelhető, hogy lassabb lesz társánál. Ha visszaemlékszünk a Radeon SDR-re, nagyjából ugyanazon a sebességen futott, mint a GeForce2 MX, kisebb felbontásokon lassabban, nagyobb felbontásokon gyorsabban. A Radeon VE fill rate-ja kisebb, mint a Radeon SDR-é, ebből egyenesen következik, hogy a Radeon VE teljesítménye kb. 10%-al marad a GeForce2 MX alatt.

Ez nyilvánvalóan nem lesz egy előnyös dolog az ATI számára. Bár megpróbálnak többet nyújtani a GeForce2 MX-nél, de az NVIDIA már az árakon gondolkozik. A Radeon VE ára 129.99$ lesz, tehát kevesebbe fog kerülni, mint a GeForce2 MX TwinView támogatással. Miért akarja versenyeztetni az ATI a Radeon VE-t a GeForce2 MX-szel + (TwinView támogatás) szemben?

A Radeon VE lesz az első olyan kártya, amelyen két kimenet található, ugyanúgy, mint a Matrox DualHead-je vagy mint az NVIDIA TwinView-es kártyái. Ezt az ATI HydraVision-nak nevezte el. A HydraVision egy szoftver nevéből ered, amelyet korábban egy duálkimenetes monitornál használtak, nagyon sikeresen. A Matrox DualHead és az NVIDIA TwinView technológiái felvehetik a versenyt a HidraVision-nal, ráadásul a Radeon VE 10% lassabb is lesz a GeForce2 MX-nél.

A Radeon VE-t leghamarabb sajnos csak 2001 februárjában vásárolhatjuk meg a boltokban, bár az ára nem mindenkinek lesz megfelelő a maga 130$-jával. Megveheted a GeForce2 GTS-t egy kicsit drágábban, vagy ha duál kimenetre van szükséged, akkor a GeForce2 MX-et ugyanannyiért, esetleg kevesebbért. A mobil szektorban előrenyomuló ATI nemsokára be fog mutatni egy új, Radeon magon alapuló mobil chipet, amely 2001 első negyedévében készül el. A bejelentéssel várnak a laptopokban való megjelenésig, mivel nem akarják megismételni a Mobility 128 esetét, amit a tényleges felhasználásánál 6 hónappal korábban jelentettek be.

Ahogy az napjainkban szokásos, az új Mobility chip teljesítménye a felhasznált memóriabusz tipusától függ majd. Az ATI Mobility 128-at 8Mb SDRAM-mal és 64 bites adatbusszal adták ki, mely értékeket később megdupláztak. A Mobility Radeon lehetővé teszi, hogy a memória busz elméletileg tartalmazzon egy 32-bites DDR buszt, ez lehetővé teszi, hogy a Mobility Radeon gyorsabb legyen, mint a Radeon SDR. A mobil alkalmazások számára ez több mint elég, meglátjuk, hogy ez hogyan fog megvalósulni. Az ATI meg van róla győződve, hogy méltó versenytársa lesz az NVIDIA következő termékének.

Az ATI partnere az ArtX februárban elhagyta őket. Az alábbi kép a Comdexről származik, amin a Nintendo Gamecube-ot láthatjátok. A konzolban egy ATI/ArtX processzor található.


Az ATI ArtX csapatának másik munkája az integrált grafikus maggal rendelkező PC North Bridge volt. Az első termék, ahol használták ezt a technológiát az S1-370TL volt. Slot-1/Slot370 foglalatok kerültek bele és ArtX grafikával egészítettek ki. Honnan kapta a TL nevet? Onnan, hogy ők az elsők, akik az integrált grafikai chipbe T&L hardware támogatást építenek bele. Ettől fogva lett a neve S1-370TL.



Mivel az S1-370TL az UMA architektúrán alapszik, megosztja a rendszermemóriát a frame bufferrel, tehát előbbi felé 64 bites elérésre képes. Viszont a North Bridge 128 bites adatfolyamokat is támogat, ami jóval gyorsabb videómemóriát jelent, mivel gyakorlatilag a rendszermemória lesz a videómemória. Ez olyan, mintha DDR SDRAM lenne a gépben.

Az S1-370TL-ben levő integrált videokártya teljesítménye nem nevezhető valami nagynak. A grafikus magban 4 pixel pipeline 83 MHz-en fut, a fill rate ezáltal 330Mpixel/sec, az S1-370TL-ben lévő T&L motor 12.5 millió poligont tud teljesíteni másodpercenként. Az S1-370TL is támogatja a 66/100 és 133MHz FSB freqvenciát, a memória busz szintén ezeket az órajeleket tudja. 128-bites memóriával 133MHz-en futva, ugyanazt tudja, mint a PC2100 DDR memória (2.1Gb/sec átviteli sebesség). Ez jelentősen megdobhatná az általános rendszerteljesítményt, akár 10-20%-os javulást is jelenthet a hagyományos PC133 North Bridge dizájnhoz képest. A Matrox távozik a játék iparból?

Amióta a Matrox egy évvel ezelőtt kiadta a G400-at, azóta rendkívül visszafogott a cég. A legújabb termékük - a G450 - nem múlta felül teljesítményben a G400-at, nem tapasztaltunk meghatározó változást az új kártyában. A kártya egyetlen előnye az ára, továbbá tökéletes a Linux felhasználók számára. A kártya DualHead támogatása tovább erősödött, a kiváló 2D képminőség semmit nem változott.

Mit tervez a Matrox a jövőben? Sajnálatos módon a játékosoknak nem lesz szerencséjük, ugyanis előre láthatóan a Matrox visszavonul a játék piacról. Valójában a fő tervük az, hogy a 2001 gyártott kártyáikat G200, G400 és G450 chipekkel fogják ellátni. Ezekkel a kártyákkal már az otthoni és az irodai felhasználókat célozzák meg, nem a játékosokat.

A következő hónapokban a Matrox a G450-et tovább fejleszti, és a cég fő termékévé emeli. Az ATI és az NVIDIA ki fog adni új termékeket, amelyek nagy riválisai lehetnek a Matrox G450 DualHead támogatásal ellátott kártyáinak. A DualHead-es kártyák nem a grafikai megjelenítésről lesznek "híresek", hanem mint már említettem otthoni és irodai célokat szolgál majd. Nyugodtan feltehetjük magunknak a kérdést, hogy lesz képes a piacon maradni a Matrox ilyen grafikailag "gyenge" termékkel.

A G800-ról amilyen kevés konkrét hír van, olyan sok a pletyka. Valószínűleg 2001-ben a legnagyobb verseny az ATI és az NVIDIA DirectX8 alapú videokártyái között lesz, a Matrox kimarad a harcból. Nem úgy néz ki, hogy a Matrox-tól látunk még a közeljövőben játékokhoz készült grafikus kártyákat. BR>
A Matrox szerint nem hagyják el örökre a játék piacot, csak most a G450-re és a továbbfejlesztésre koncentrálnak. Elmondásuk szerint, később több játékokhoz tervezett termékkel fognak visszatérni.

3dfx

A 3dfx valaha a piacok királya szeretett volna lenni, de idővel nevetségessé váltak, mert nem tudtak meghatározó szerepet betölteni a piacon. Az idei őszi Comdexen nagyon kevés termékkel voltak jelen. Múlt évben nagy hibát követtek el, a Voodoo5 nagyon sokat késett. Ez főként azért lehetett fájó pont, mivel a kártya alapjául szolgáló VSA-100 chipet gyakorlatilag már tavaly ősszel bejelentették, és ez nagyon előnytelen helyzetbe hozta a céget. A céljuk az volt, hogy a Voodoo5 a GeForce SDR vagy a GeForce DDR ellenfele legyen, de ez több ok miatt sem sikerülhet. A GeForce DDR ára már most 200$ alatt van, köszönhetően az NVIDIA fejlesztéseinek. A 2001-es év meghatározó kártyája a GeForce2 GTS lehet, teljesítménye bőven megfelel a mai követelményeknek, és ára is elviselhető szintre csökken.

Hiába mondta a 3dfx, hogy tanultak a hibából. A cég vezetői szerint átértékelődött a vállalat: mivel a videókártyapiacról kiszorulóban voltak, új lehetőségeket kerestek. Az első nagy előrelépésük az FSAA és persze a T-Buffer effektek megjelenése volt. A rajongók által várt nVidiaverő kártyájuk, a Rampage folyamatosan csúszott, és végül soha nem jelenhetett meg. Ez lett volna az első olyan termék, amely a DirectX 8-at támogatja. Mivel tudták, hogy nem lesz rá nagy kereslet, eladták liszenszjogait a Quantum3D-nek. Ezeket a kártyákat professzionális 3D alkalmazások számára készítik, mint például a grafikai munkállomások, vagy a szimulátorok.


Ez a Quantum3D 8-utas Voodoo5 SLI. Ha meg akarod vásárolni, az ára 14995$

Az NVIDIA még mindig magasan szárnyal

A nagy videókártyagyártók közül már csak az NVIDIA maradt hátra. A GeForce kiadása után gyakorlatilag nem maradt ellenfelük a piacon, majd a GeForce2 GTS chipre épülő kártyák is kiválóan fogytak, mely sort jól tudott folytatni a GeForce2 MX. Bár év végén már nem jön ki az NV20, a kártya jól néz ki, és a kártyagyártók még idén megkapják a példadarabokat.



Az NVIDIA jövő évi első terméke a GeForce2 Go lesz. Az új chip valójában az Nvidia also-középkategóriás GeForce 2MX változata. A változtatások a mobil piacot megcélzó chipek alapvető tulajdonságát célozza meg: minimalizálni a teljesítmény felvételt.

A GeForce 2 Go ezt a használaton kívül lévő alkatrészek stand-by módba állításával éri el. Az MX-hez hasonlóan a GO 0.18 mikronos. Míg az MX körülbelül 5W-ot vesz fel, addig a GO 2.9W-ot és 0.9W-ra zuhan stand-by módban. Az ATI Rage Mobility 128-a körülbelül 2.3W-ot vesz fel, ugyanakkor egy sokkal gyengébb chip.

A GO a GeForce 2 motorjának egy verzióját tartalmazza, de a GeForce 2 GTS-sel ellentétben négy helyett két render pipeline-t használ. Ez ugyanaz a specifikáció, mint az MX, de a GO kicsit lassabban dolgozik, csak kicsit haladja meg a 17 millió poligon/ másodpercet, az MX 20 milliójához képest (másodpercenként 286 millió pixelt pumpál ki).

Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy PIII 500 laptopon a Quake3 Arena grafikája 40fps-en 1024x768x16 ugyanaz lesz, mint 60fps-en 640x480x32. Ha összehasonlítanánk ezt a kártyát a mai videokártyákkal, akkor határozottan mondhatjuk, hogy még lehet belőle valami. Mivel ezek laptopokba készülnek, csak 8Mb-os és 16Mb-os kivitelben lesznek kaphatóak.

A GO tartalmazza az MX többképernyős TwinView mechanizmusát is, lehetővé téve, hogy pl. egy notebook használja a saját kijelzőjét és meghajtson egy laptopképernyőt vagy sima CRT monitort. Ugyanakkor lehetővé tesz DVD dekódolást és visszajátszást is. Támogatja emellett az AGP 4x módot is.


Végszó

Hogy mi lesz 2001-ben a videókártyapiacon? Az első negyedévben minden a piacon maradni szándékozó gyártónak ki kell adnia DirectX8-ra épülő videókártyáját. Az NVIDIA az NV20-al biztos befutó, a többi gyártó terveiről gyakorlatilag semmi konkrétum nincs. Csak reménykedhetünk, hogy a nagy titkolódzás nem a bejelentésre váró új termékek hiánya miatt van.

Az NVIDIA egyértelműen a piac domináns szereplője, mára gyakorlatilag egyeduralmat szerzett, melynek hátrányai a fejlesztések lassulásán még nem mutatkoznak, annál inkább a kártyák árában. Jövőre még versenyképesebb lesz a cég, és több újdonsággal tud majd előrukkolni. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Cena #59
  • Wizül #58
    de te lovat szoptál, és ez jo h basznád meg!
  • peterx #57
    nekem meg 7800 GTX-em van beszophatjátok :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDdddddd
  • Spy #54
    Elég jó :)
  • Gab #50
    Leszögezés: én nem vagyok szakértő ezen a területen, de gyakorlott felhasználó.

    Hardver: S3 Savage4 32 MB.
    Driverek:
    a, win2k: az S3 oldaláról letölthető az új driver, egészen jó ;-). Megjegyzem: sokat késtek vele. Bár ez általános a win2k driverekkel.
    b, win98: van néhány driver hozzá, a "legprofibb" ez alól: Engineering BitFlip. Ezzel tényleg minden marhajó. pl: Imperium Galactika II.

    Üzemmód (nálam, win2k, 17" ):
    min: 640*480 + 256 = 60 Hz
    max: 1600*1200 + 32 bit = 60 Hz és 640*480 + 256 szín = 160 Hz
    Átlag: 60 Hz alsó határ és 75 vagy 85 Hz felső határ.

    Nekem semmilyen problémám nem volt vele eddig, elég jól szerkesztettem és játszogattam vele.

    Progi & Játék:
    * Unreal Tournament: 800*600 -ban "kicsit" szaggatott ( progesz max. képernyőn ). Kissebb beállításban "profi" volt;
    * 3D Home 5.0: okés volt;

    BUG : a fent említett driverekkel nem tapasztaltam, de lásd alább.

    7 Kingdoms: hát ez nemtom', hogy a játék vagy a vidókártya: 3* kellett elindítanom a játékot, mire már nem volt fekete a képernyő = betöltöm, menü fekete, egér mozgatására előtünik a menü, aztán kilép; 2.: betöltöm, még fekete, de nem lép ki: kilépek én; 3.: okés. Ez pasz.
  • Szepi #44
    Talán csak az, hogy ritkán lehet hozzá driver frissitést szerezni, 128MB RAM-al és 633-as procival akad az UT 5-nél több bottal (DirectX-ben, S3Metal-nál meg fagy, mert túlmelegszik=>kell rá venni külön ventillátort, OpenGL-lel gyakran vagy elkúrja a textúrákat, vagy nincsenek is (minden objektum tök fehér, árnyékolás nélkül nem látszódna), DirectX-nél kb. 2 percig nincs hang, OpenGL-el van, de úgy még jobban akad), lassabb 2D módban, mint egy 4 megás Virge...soroljam még ???