Berta Sándor

Tulajdon­részt szerzett a Universal Musicban a Tencent

A kínai konszern komoly összeget ruházott be a zenei kiadóba.

A Universal Music tulajdonosa, a Vivendi a kiadott sajtóközleményében azt írta, hogy a Tencent kínai technológiai óriáscég által vezetett csoport 3,4 milliárd dollárért megvásárolta a zenei kiadó tulajdonrészének 10 százalékát. A Tencent ráadásul jogot szerzett arra, hogy 2021. január 15-ig 20 százalékra növelje a tulajdonrészét. Az üzlet várhatóan az év végéig zárulhat le, feltéve, hogy az illetékes hatóságoktól is zöld utat kap. Az egyelőre nem derült ki, hogy melyik további két vállalat volt a konzorcium tagja.

Az üzlet egyúttal azt is jelenti, hogy a Universal Music 34 milliárd dollárt ér és ezáltal jelenleg a világ legértékesebb zenei társaság. A Universal Music által képviselt énekesek és együttesek között vannak 50 Cent, a Bon Jovi, Celine Dion, a Depeche Mode, a Dire Straits, Elton John, Jean-Michel Jarre, Lady Gaga, a Limp Bizkit, Madonna, a Maroon 5, a Metallica, Rihanna, Taylor Swift, a U2 és a The Who.

A Vivendi a beruházásnak köszönhetően további résztulajdonosokat szeretne megnyerni és tárgyalni akar a lehetséges befektetőjelöltekkel. Az érdeklődők ugyanakkor csak olyan áron vehetik majd meg a kisebbségi tulajdonrészüket, amely legalább hasonlít a Tencent által fizetett összegre. A Vivendi továbbá azt is reméli, hogy az üzletnek köszönhetően közelebb kerülhet az ázsiai ügyfeleihez és az ázsiai piacon erősítheti a pozícióját, valamint új lendületetet kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)