Ötvös Tibor

Terminátor: Sötét végzet - az igazi harmadik rész

A Terminátor hivatalos harmadik része végre megérkezett, mely nem veszi figyelembe a második film utáni történeteket, helyette egy igazi csavarral kezdve kavarja fel a franchise állóvízét. Ez bizony nagyon jót tett a sorozatnak, de kérdéses, hogy mennyire volt erre szükség.

Hogy tetszett a Terminátor: Sötét végzet?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
A Terminátor franchise az első két résszel igazi klasszikussá vált és nem mellékesen világsztárrá avatta Arnold Schwarzeneggert és James Cameron nevét is örökre megjegyeztük. Aztán elindult a lejtmenet és a még csak néha nevetséges harmadik rész után egy említésre sem méltó Megváltás, majd egy "ezt mégis hogy a fenébe képzelték" Genezis... elnézést, Genisys zárta a sort. Ezzel sokan már temették a franchise-t és feltehetően még a legvérmesebb rajongók is bíztak abban, hogy ezzel végleg vége. Majd jött a hír, hogy Cameron visszakapta a jogokat és felcsillant a remény. A széria kiötlője azonban nem ült be a kamera mögé, inkább a Deadpool rendezőjét kérte fel a Sötét végzet levezénylésére. És azt kell mondjam, hogy jól tette.

Nagyon nehéz úgy írni a Sötét végzet sztorijáról, hogy ne lőjek el semmilyen poént, így próbálom a fontosabb ionformációkat kihagyni. Persze túl nagy meglepetésre senki ne számítson, de mégis, az első öt percben alapvetően mutatnak be a franchise korábbi fő vonalának. A lényeg, hogy egy nő illetve egy igen egyedi képességekkel bíró Terminátor érkeznek vissza a jövőből, hogy végezzenek egy mexikói lánnyal. Felbukkan még Sarah Connor, aki csatlakozik a csajos duóhoz és együtt menekülnek, illetve próbálják megfékezni a jövő gyilkosát. És persze ott van Arnie is!



Az alaphelyzetet tekintve túl nagy meglepetésekre ne számítsunk, igazából olyan, mintha az első két film legjobb elemeit próbálták volna összegyúrni és így rebootolni a franchise-t. Azt gondolom mindenki tudja, hogy az Ítélet Napja utáni filmeket semmibe veszi a Sötét végzet és ez egy igen jó húzás a részéről. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy akkor hol van John Connor? Hol volt az eltelt évtizedekben Sarah Connor? Hogy bukkanhat fel megint a T-800-as, ha a második rész végén elolvasztották? Akkor most mégis eljön az Ítélet Napja?

Nos, a film mindenre ad választ, amik olyanok amilyenek. A T-800-as sztorija például szimplán nevetséges, ugyanakkor ismét hozzá fűződik a film legmeghatóbb pillanata. A Connor-família már érdekesebb és óriási húzás volt visszahozni Linda Hamiltont a filmbe. Arnie és közte ismét izzik a levegő, bár sajnos a többiek mellett kevésbé találja a helyét. Ez azonban nem Mackenzie Davis vagy Natalia Reyes hibája, hiszen előbbi a jövőből érkezett katona, utóbbi az "áldozat" szerepében egészen emlékezeteset nyújt. Mindketten érezték, hogy ez A pillanat, amikor bekerülhetnek Hollywood élvonalának alsó részlegébe és szerencsére éltek is a lehetőséggel.

Aki azonban egyértelműen külön említést érdemel, az Gabriel Luna, az új Halálosztó. Hátborzongató a viselkedése, a képességei látványosak és vicces ilyet mondani, de Luna képes elhitetni, hogy ő valóban egy jövőbeli robot. Utoljára ezt a T-1000-es esetében lehetett kijelenteni, hiszen Robert Patricktól akkor is kirázta az ember a hideg, ha éppen mosolygott.

Mikor 1991-ben a T-1000-es megjelent a vásznon, mindenki eltátotta a száját. Cameron remekül vegyítette az akkor még gyerekcipőben járó számítógépes effekteket a kaszkadőrök áldozatos tevékenységével. Így lehet az, hogy az eddig kijött öt film közül a második rész öregedett a legjobban, hiszen a mai napig remek a látványvilága. Nos, a Sötét végzet már elsősorban a CGI-re összpontosít, így kevésbé "fájóak" az ütésváltások, de ettől az akció még nagyon hasít. Már az első összecsapás bemutatja, mire számíthatunk, majd kezdődik az üldözés. Meg is jön a hangulat - azonban ezután sajnos leül egy kicsit a tempó.



Mondhatnám azt is, hogy egy kicsit átmegy Halálos iramban-ba a film, ahogy haladunk a zárás felé, hiszen a végén már tényleg egészen lehetetlen akciók zajlanak. A legérdekesebb azonban, hogy a hangulat annyira magával ragadja a nézőt, hogy nem fog senkinek feltűnni ezek többsége. Főleg, ha valaki gyerekként ámult a T-800-as és Sarah Connor közös kalandjára és izgult azon, hogyan mentik meg John életét. Ez a generáció bizonyára örömmel nézi majd ismét a két karakter találkozását és közös bevetését - de persze itt a kérdés, hogy mennyire volt erre szükség?

Nos, a fentiek fényében talán meglepő, de szerintem semennyire. Az Ítélet Napja egy tökéletes lezárást adott a franchise-nak, hiszen John és Sarah megmenekültek, a T-800-as elpusztult, a Skynet nem ébred öntudatra és mindenki bizakodva tekinthet a jövőbe. A film végi autózás a sötét úttal tökéletes lezárás volt. Ezek után a Sötét végzet egy elég komoly meglepetéssel kezd, majd utána ismerős elemekből építi fel saját kis várát. Lehet, hogy más a torony formája és egy herceg helyett most egy hercegnő uralja, de ez attól még szinte ugyanaz a vár, mint amit '91-ben láttunk és imádtunk. Csak most ez már nem elég.

A sztori, ami akkor még frissnek hatott, mára sajnos már elkopott. Persze ha az Ítélet Napja óta a Sötét végzet lenne az első Terminátor film, akkor most örömódákat lehetne zengeni róla. Ám bármennyire is akarják a készítők azt, hogy felejtsük el amit eddig láttunk, az azért nem megy ilyen könnyen.

Ettől függetlenül a Sötét végzet nem kell, hogy szégyenkezzen. Bár az én generációm számára minden egyes eleme ismerős lesz a korábbi részekből, de náluk működni fog a nosztalgia-faktor, amit Hamilton visszatérése tesz teljessé (és most kell rájönnünk, hogy mennyire hiányzott a franchise-ból az ő alakja). Az új nézőket pedig letaglózza majd a látvány és megríkatja a lezárás. Szóval akárhogy is nézem, ez egy win-win szituáció, azaz a törzsgárda megkapja a régóta várt folytatást (és persze egyben egy rebootot is), az új beszállók pedig az év egyik leghangulatosabb akciófilmjét. Szóval irány a mozi, hiszen ki tudja, mennyit kell várni a következő visszatérésre.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Terminátor: Sötét végzet (Terminator: Dark Fate)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 128 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Tim Miller
Forgatókönyvíró: Josh Friedman, David S. Goyer, Billy Ray, Justin B. Rhodes
Producer: James Cameron, David Ellison
Zene: Junkie XL
Vágó: Julian Clarke

Mackenzie Davis (Grace)
Arnold Schwarzenegger (Terminator)
Linda Hamilton (Sarah Connor)
Diego Boneta (Miguel Ramos)
Gabriel Luna (Terminator)
Natalia Reyes (Dani Ramos)
Tom Hopper (Hadrell)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #21
    Tegnap láttam. Fasza kis film lett. Ez tényleg hozzámérhető a kettőhöz.
  • sertrex #20
    "Na meg elég elcseszet dolog hogy megöregszik egy terminátor egy gép."

    Talán még megvan a mára már szlogenné vált, "Élő szövet fémvázon" dolog???
  • Jawarider #19
    Adj egy emailcímet, küldök valamit ami hozta volna a T2-t.
  • Jawarider #18
    Történet , jelenetek jók, többi baromság. Képi világa sajnos túl reális, maradhattak volna a T2 kékes-scifis képi világánál, sőt abban a filmben a nappali részek is valahogy jól lettek tuningolva voltak. Ebben nem, egyszerűen mintha valami reklám filmet nézne az ember.
    A film első pár perce jól indul - nem lövöm le a poént- de aztán hangulatnak annyi

    Spoiler
    Az, hogy Swarcinak családja lesz meg a többi egyszerűen nevetséges.

    Remélem lesz egy átvezető rész amiben digitálisan a fiatal szereplők lesznek.

  • tomboy013 #17
    Nagy igénye nem lehet akinek ez tetszett :D
  • Zombee #16
    A T2 nélkül sem jók ezek. De én beérném a T1 élményével is, nekem az úgyis jobban tetszik, sötétebb, kilátástalanabb.
  • ostoros #15
    Csak kellett bele a Jásztin bíbör imitátor...

    izé...
    Feminátor! :D
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.11.15. 21:16:18
  • jkedzs #13
    Terminator Dark Fate Flops Due to SJW Cringe

    https://www.youtube.com/watch?v=WpeFfjSEGUo

    nevetséges a teljes film.
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2019.11.13. 22:13:29
  • Macropus Rufus #12
    " Főleg, ha valaki gyerekként ámult a T-800-as és Sarah Connor közös kalandjára és izgult azon, hogyan mentik meg John életét. Ez a generáció bizonyára örömmel nézi majd ismét a két karakter találkozását és közös bevetését "
    sztem meg többnyire ők kaparják a falat a hülyébbnél hülyébb folytatások miatt. Ez sem lett az a T2 gyilkos valami. Tele van logikai bakikkal. Meg ilyen marhaságokkal, hogy kereskedő lett a robot. Ki és mikor állította át tanuló módba? :o Szóval látványos és kb. ennyit is tud.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.11.13. 10:28:45
  • Zulu12 #11
    A Terminátor 2 volt a legjobb film. Minden más csak valami utánzat és nem adja vissza azt a hangulatot amit kellene.