MTI

Elengedték az orosz templomban pokemonra vadászó vloggert

Enyhítette és letöltöttnek nyilvánította egy szentpétervári fellebbviteli bíróság Ruszlan Szokolovszkij vlogger büntetését, aki két éve hívők érzéseinek megsértése címén ítéltek el, egyebek között azért, mert egy templomban pokémonokra vadászott.

A törvényszék, figyelembe véve Szokolovszkij korábbi előzetes letartóztatását és házi őrizetét, letöltöttnek minősítette a büntetést, az ügyészséggel és a büntetés-végrehajtással egyetértésben. A vloggert 2017 májusában Jekatyerinburgban három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, miután egy évvel korábban videofelvételt töltött fel a YouTube-ra arról, hogy a város egyik templomában keresett pokémonokat.

Szokolovszkijt a bíróság mind a kilenc ellene emelt vádpontban, egyebek között vallási gyűlölet szításában és a vallásszabadság alapjogának megsértésében bűnösnek találta. Halmazati büntetésként eltiltották a nyilvános rendezvényeken való részvételtől és lakóhelye elhagyásától, valamint kilenc, az internetre feltöltött videó törlésére kötelezték. Két hónappal később a Szverdlovszk megyei bíróság két év három hónapra enyhítette az elítélt büntetését, kizárva a vádpontok közül a titkos információszerzésre használható különleges műszaki eszközök - egy képrögzítésre alkalmas golyóstoll - birtoklását.

Szokolovszkij a Pokémon Go videojáték résztvevőjeként okostelefonjával gúnyolódó felvételeket készített abban a jekatyerinburgi templomban, amelyet az utolsó orosz cár, II. Miklós és családja bolsevikok által végrehajtott meggyilkolásának helyszínén emeltek. Videóját csaknem 2 millióan tekintették meg. A nemzetközi feltűnést keltő ügy miatt a vloggert a Memorial jogvédő szervezet politikai fogolynak minősítette, ügyét pedig az Amnesty International "a véleményszabadság elleni abszurd támadásnak" nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #2
    Ezek már szerintem csak belemagyarázások hogy gyűlölet keltés meg stb. ha még is akkor úgy is megismétli és akkor nagyobb lesz majd a bünti és kész. A gyűlöletszitok úgysem tudnak megváltozni szerintem hosszú távra.
  • Macropus Rufus #1
    "gyűlölet szításában és..... "
    mi vaaaan? :|
    amiért virtuliás dögre vadászod, gyűlöletet szított???
    Ezek se teljesen 100-as emberkék.