Franczy

Több irányból készített, 360 fokos videókép

A vizuális szórakoztatóiparban - legyen az televízió, vagy mozi - a rendező elképzelései szerint megvalósított történetet tulajdonképpen mindig csak egy keretben, egy nézőpontból látja a nézőközönség. A Sony Corporation ezt a ma teljesen megszokott dolgot kívánta továbbfejleszteni, és így jött létre egy új 360 fokos látószöggel rendelkező, "keretmentes" mozgóképes médium. Ennek az új technológiának köszönhetően a nézők teljesen beleélhetik magukat a filmek történetébe, hiszen úgy érzik, mintha ők maguk is jelen lennének a adott forgatási helyszíneken.

Az első ilyen, ún. "multi-directional video clip" technikával készített jelenet a Sony Music Entertainment Playstation 2-re készített zenei-vizuális szoftverében, a Space Venus-ban lesz megtekinthető, melynek főszereplője Morning Musume, és várhatóan 2001 január 11-én kerül a boltok polcaira.

A Sony Corporation a jövőben is széleskörű támogatást kíván adni ennek a forradalmian új technológiának továbbfejlesztéséhez. Folynak a fejlesztések a 360 fokban látó kamerák, az általuk létrehozott mozgóképek editálására alkalmas rendszerek, valamint a megfelelő lejátszó szoftverek megvalósításának érdekében. A Sony a jövő év tavaszára akarja piacra dobni az új technológiát, és már most vizsgálja az esetleges külső cégekkel való szövetségek, szerződéskötések lehetőségeit.

A Sony cég először a hengeres multidirekcionális (360 fokos horizontális látómező) videózást kívánja megvalósítani, majd később kifejlesztik a szférikus, gömbös multidirekcionális (360 fokos horizontális és vertikális látómező) képalkotási eljárást is.

Az ezzel az új eljárással készített első jelenetek 2001 folyamán DVD-ROM-on fognak megjelenni, melyeket akár Playstation 2-n, vagy otthoni számítógépeinken is élvezhetünk majd. A szélessávú netezés rohamos fejlődésével lehetőség nyílik majd az új technikával készült műsorok sugárzására a hálózaton keresztül. Tervezik azt is, hogy a rendszer tökéletesítésével idővel ingyenessé teszik a lejátszó szoftvereket.

A Sony szerint a multidirekcionális technológia előnyeit nem csak a nézők fogják élvezni, hanem a profi rendezők és producerek is, akik ezúton még jobban kifejezhetik majd kreativitásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mEsSs #10
    EZT
  • mEsSs #9
    CSA jo regen irtak ide amint latom , de csak azt kerdeznem hogy ezeket a kepeket mivel csinaltak ? vagy hogyan ? , koszi :)

    http://www.hotelazur.hu/index.php?pid=49&sid=185