Gyurkity Péter

Nincsenek kémchipek az Apple kütyüiben

A pozitív vizsgálati eredményt viszont két csapás kísérte, a cég kénytelen harcolni.

Javában zajlik a kereskedelmi háború az USA és Kína között, bár a G20-találkozón egy 90 napra szóló szünetet rendeltek el, amelyet a napokban pozitív kínai válaszlépés követett. Eközben azonban az Apple a célkeresztbe került, nagy valószínűséggel a Huawei elleni lépések miatt, a cég pedig több országban is harcolni kénytelen igazáért.

Arról már beszámoltunk, hogy figyeli az EU az Apple Pay szolgáltatást, ezt azonban hónapokkal megelőzte azon állítás, miszerint egyes kínai gyártók kifejezetten a kémkedést elősegítő chipeket helyeztek el az Apple által forgalmazott termékek nyákjain. Mindezt a kétkedők már akkor is az amerikai kormányzati propaganda részeként fogadták, mintha a nagyközönséget igyekeztek volna felkészíteni a várható összecsapásokra (hiszen egyszerre, koncentrált módon jelentek meg az erről szóló, állítólag nemzetbiztonsági körökből származó állítások a fősodratú sajtó termékeiben, amire többször volt már példa), most azonban közzétették a vizsgálat eredményét, amely szerint erről, vagyis kémchipek alkalmazásáról nincs szó. Kínában (nyilván a Huawei-vezető kanadai letartóztatása miatti bosszúként) jóváhagyták a Qualcomm keresetét, emiatt az Apple egyes korábbi telefonjainak forgalmazását is betiltották az országban, ami ellen az Apple azonnal fellebbezett.

Eközben Egyiptomban is komoly akadályokba ütközött a cég, az ottani illetékesek szerint ugyanis a cupertinói óriás saját lépéseivel a riválisok visszaszorítását igyekezett elérni, ennek érdekében pedig termékeiket csakis bizonyos forgalmazókon és csatornákon keresztül engedték terjeszteni, emiatt pedig a kifejezetten magasabb árak ellenére is el tudták érni, hogy a riválisok kedvezőtlen helyzetbe kerüljenek. Az Apple természetesen nem ért egyet ezen állításokkal, így viszont az észak-afrikai országban is jogi csatározásra kényszerülnek.

A lényeg nyilván a kereskedelmi háború és annak folytatása, gyakorlatilag minden ezen múlik, ez pedig (különösen Trump elnök személyét ismerve) továbbra is komoly aggodalmat vált ki, egyáltalán nem biztos, hogy a két ország meg tud majd állapodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #20
    Ezek elegge sulytalan feltetelezeseknek tunnek. Barmi konkret?
    Az Apple szamara az ertek a fanatikus user, aki barmi penzt megad a termekert. Ha osszetori a bizalmat, akkor pont a legfobb erteket vesziti el. A Big Data nem er annyit, foleg ha csak jovobeli, esetleges haszna van.

    Csak azert mert megteheti, nem biztos hogy meg is teszi. A Google, Amazon, Huawei viszont nem csak megteheti, de szerves resze az uzleti modelljuknek es profitjuknak.
  • felemelő #19
    "Szoval miert is gondolod hogy akar az Apple hardver, akar a szoftver kemkedik?"

    1./ a felhalmozott bigdata az érték, pénzre váltható, az almások is látták, hogy ez működik a guglinál, minek mennenek el az üzlet mellett, mégha most még nem is tudják azonnal pénzre váltani.
    2./ az USA törvényei eléggé erős kötelezettségeket rónak a cégekre
  • Sequoyah #18
    Oke, es ennek hogy “talan” fel tudtak torni, mi koze van ahhoz hogy a telefon kemkedik utanam? A ketto az ket nagyon kulonbozo dolog.
  • cateran #17
    https://www.zdnet.com/article/apple-data-collection-stored-request/

    https://www.digitaltrends.com/mobile/apple-data-collection/

    Azt el kell ismerni, hogy -latszolag- sokkal, de sokkal kevesebb infot gyujtenek, mint a Google vagy a Facebook..kategoriakkal kevesebbet
    "As Graham reported, when Apple finally delivered the requested data (it did take quite a while — eight days, to be exact), it was in a zip file that was only 9 megabytes large. Compare that to Graham’s Google and Facebook files, which were 243 and 881 MB respectively. Part of the reason that Apple’s data package is about 1/100th of the size of Facebook’s is that the majority of your Apple-related information is stored locally on your device, not on Apple’s servers. That means that while Apple has records of your downloads, purchases, and device repairs, it does not have access to your search history either by way of Siri or Safari."
  • Macropus Rufus #16
    Igen. De mellé teszi azt is, hogy akkor éppen hol is volt a teló... Árukapcsolás. ;) És van esély, hogy a teló nem csak úgy magától lép be az AppStore-ba tehát vélhetően a felhasználó is ott van ahol a telefon -> kémkedés. :)
  • Macropus Rufus #15
    az FBI bejutott a telóba. GrayKey box-ot használtak. Ebből 2 fajta van, a drágább (130.000 dodó) neten keresztűl képes a telót feltörni, még akkor is ha a készülék amúgy le van tiltva. Az olcsóbb (30.000dodó) eszköznek csatlakoznia kell a telefonhoz.

    https://bgr.com/2018/03/16/iphone-x-encryption-broken-graykey-ios-backdoor/
  • M2 #14
    Felhőt elég nehéz lenne adatforgalom nélkül elérni és működtetni. De az attól még nem kémkedés.
  • Macropus Rufus #13
    kár, hogy ez így nem teljesen igaz. Ha így lenne akkor semmiféle adatforgalom nem lenne köztem és az apple közt. De van. Igaz csak tizede mint amit a google lenyúl, de van. Na akkor az mi a fenéért kell nekik?

    https://sg.hu/cikkek/it-tech/132736/tizszer-tobb-adatot-gyujt-az-android-mint-az-ios

    1%: merre jársz <-- közük? na ennyit arról, hogy az apple nem kémkedik.
    46%: készülékek feltöltéseivel. Mikor, mennyire és ugye az is, hogy hol (a fenti adatokból következik)
    4%: AppStore-al kapcsolatban... Mikor telepítettél és mit. Ja és hol voltál akkor (lásd 1%)

    tényleg nem követ. A Google pontosan ugyan ezeket az adatok kéri le. Tehát míg a Google ingyé adja és kvázi az adataimmal fizetek ezért, addig az Apple nem kevés pénzért adja a cuccait és ugyan úgy kíváncsi az adataimra.

  • M2 #12
    "Nem kemkedik, csak van benne kriptoval vedett backdoor. Mint minden amerikai ceg altal gyartatott keszulekben."

    Ezt tudhatjuk más, hitelesebb forrásból, mint a kocsmai haverok konteói?
    Csak mert a Jailbreak lehetőségeket keresők meg a hírvadászok folyamatosan végigtúrják az egész kódot, ha találnának csak erre utaló jelet, azzal már tele lenne a sajtó. Lemaradtam valamiről?
  • Sequoyah #11
    "csak van benne kriptoval vedett backdoor."

    Ehhez van valami forrasod is? Mert tudtommal epp azon ment a balhe, hogy nem voltak hajlandoak beepiteni az FBI keresere.