SG.hu

Ezentúl nem 30, hanem 100 megabites internet elérése a kormány célja

2019 januárjában indul a Szupergyors Internet 2.0, amelynek eredményeként mindenhol magasabb sávszélességet szeretne lehetővé tenni az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében megvalósult fejlesztést adtak át a Baranya megyei Bakonyán. A helyi optikai szolgáltatás kiépítésének köszönhetően a település valamennyi lakosa számára elérhetővé vált a másodpercenként akár 2 Gbps sebességre képes internet-szolgáltatás. A program 2019 januárjában induló második fázisa, a SZIP 2.0 már a legalább 100 Mbit feletti, és elsősorban optikai hálózati fejlesztésekre összpontosít.

„Januártól indul a Szupergyors Internet Program második szakasza, ahol már nem a 30 Mbps, hanem a magasabb, legalább 100 Mbps sávszélesség kiépítése a cél. A kormány elkötelezett amellett, hogy minél nagyobb arányban épüljenek optikai hálózatok, és így 2025-ig minél több helyen elérhetővé váljon a legalább 1 Gbps sávszélesség is” - jelentette be Kara Ákos. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hozzátette: „A kormányzat és a piaci szereplők közös munkájának eredményeként közel 150 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg pályázati és önerős forrásból.”

A 2015-ben indult programnak köszönhetően Magyarországon 500 ezer új végpont kiépítése történik meg az év végéig. A Bakonyán átadott beruházás értéke 21 millió forint. A hálózatot a Magyar Telekom Nyrt. építette ki optikai technológiával. A település lakosai akár 2 Gbps sávszélességű internetre is előfizethetnek. A pécsi járásban a folytatódó fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 920 millió forintos beruházás valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #6
    Vegyétek már észre,hogy nem a hálózat *gyorsasága* az egyedüli meghatározó,hanem a megfelelő szerverkapacitás is !
    Mindenki a hálózat növekvő sebességéről lelkendezik,és sehol egy szó sem esik arról,hogy a szerverparkot csak akkor bővítik,ha már a túlterheltségtől akadozni kezd az átvitel.
    /Persze ez qrva drága,és a kisebb településeken,városokban csökkenti a maximális profitot.Egyszerűen nem rentábilis-nekik./
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2019.01.17. 08:39:53
  • Sequoyah #5
    Pontosan miert is kell erre adoforintokat kolteni? Ez a feladat tokeletesen kivitelezheto piaci alapokon is, olcsobban es jobban. Van annyi penz hogy aki igenyli, az finanszirozza is, es mivel mar most is van tobb mint kielegito internet, semmifele nemzetstrategiai celt nem szolgal hogy a szuksegesnel feleslegesen gyorsabb net legyen.

    Zero gazdasagi erdek van amit a lassu net akadalyozna.
  • esztyopa #4
    Ezzel is Minket akarnak boldogabbá tenni.Ezért sokszáz miiláért bővíteni fogják Alsó-Mocsolád,és a kis települések agyonterhelt szervereit.
    /Különben sz*rt ér a *sebességnövelés*!/
    Hát nem nagylelkűek?
  • bdzsana #3
    Ez nagyon jól hangzik, csak kár hogy ezt is szétlopják. Ahol én lakok egy cég kiépítette ennek a pályázatnak a pénzéből az optikai hálózatot. A pályázat értelmében más szolgáltatóknak is engednie kellene az infrastruktúra használatát, de gyakorlatban csak az EuroInternet nevű cég használja. Nem tudom ezt hogy sikerült elérniük.
    És a legnagyobb csomagjuk a szipiszupi optikai hálózaton 100/20 -8700 forintért havonta.
    Így én maradtam a Telekomos régi technológián 150/50-es neten 4000 forintért.
    Magyarország....
  • apucsabi #2
    A kínai kormány pontrendszeres megfigyelö-projektjét megelözöen is internetes infrastruktúrát fejlesztettek, csak azután jöttek a kamerák és a képfelismerö algoritmusok!
    Utoljára szerkesztette: apucsabi, 2018.11.26. 09:09:49
  • kokenybt #1
    Annyi minden más fontosabb lenne....