Berta Sándor

Átlátszó OLED-monitorok kerülhetnek a repülőgépekbe

Az Airbus és a Lufthansa is alaposan átalakítaná a légi járműveket.

A repülőgépgyártó azt tervezi, hogy a következő években lehetővé fogja tenni a nagy méretű OLED-monitorok alkalmazását. A képernyők információkat jeleníthetnek meg az utasok számára. A technika - a hátrányai ellenére - jól használható a repülőgépekben - az Airbus minderről a hamburgi Aircraft Interiors Expón beszélt.

Az OLED-kijelzők alkalmazása mellett szólnak az alaptulajdonságai. Az Airbus többek között azért döntött az ilyen monitorok használata mellett, mert csekély tömegük van és ennek köszönhetően minimalizálható a repülőgépek kerozinfogyasztása, emellett a hajlíthatóságuk és a jó beépíthetőségük miatt könnyen integrálhatók a repülőgépek törzsébe. További előnyt jelent a látószög-stabilitás, gyakorlatilag bárhonnan nézve ugyanolyan jó a képe.

A jelenlegi tervek alapján a paneleket a beszállási területen helyeznék el, hogy megmutassák az utasoknak az átszállási lehetőségekkel és a késésekkel kapcsolatos információkat. A jövőben azonban már átlátszó paneleket is beépíthetnek. A mostaniak ugyanis inaktivitás esetén hatalmas fekete felületet jelentenek, ami semmiképpen sem szép dizájnelem. Amennyiben a légitársaságok érdeklődnek a nagy OLED-panelek beépítése iránt, akkor arra 2020-tól kerülhet sor, viszont az átlátható panelek fejlesztési ideje több időt vehet igénybe. Egyetlen hátrány, hogy az OLED-panelek üzemideje még nem elég hosszú, az Airbus ezen a területen előrelépésekre számít.

A társaság mellett a Lufthansa Technik is azon dolgozik, hogy miként lehetne elhelyezni az OLED-képernyőket a repülőgépen. A vállalat jelenleg is nyomáskamrában teszteli a paneleket azért, hogy megtudja, hogy hosszú távon miként hatnak azokra a repülőgépekben uralkodó viszonyok. Az Airbus kapcsán egy szabadalomnak köszönhetően már 2014 júliusában kiszivárgott, hogy átalakítaná a pilótafülkéket. Az ablakokat kamerákkal váltaná fel és a pilótafülkékbe projektorokat, hologramokat vagy OLED-paneleket építene be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #2
    oled, átlátszó

    https://youtu.be/eoIQmWd8LTQ

    1:49-től mutatja
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.07.27. 14:43:22
  • kvp #1
    A pilotafulke ablakainak kivaltasa az pont nem jelentene merheto megtakaritast. Az oldalablakok kivaltasa mar igen. Mar amennyiben helyette virtualisan 'atlatszova' tudjak tenni a gep falat, amire az olcso oled pont jo lehet. Itt is az ar a kerdes, ugyanis egy repulonel tobbszorosen igaz, hogy sokaig kell birnia folyamatos uzem mellett es nem dobhato el 3 ev utan. Igazabol egyik uj megoldas sem igazan eri meg, ha szorakoztatni akarjak az utasokat, akkor van nalluk telefon, csak arra kell tartalmat adni. Az alap informaciokra pedig lcd-k helyett lehet oled-et hasznalni, ha eleg stabil lesz ahhoz, hogy a folyamatos hasznalat mellett eleg ideig mukodjon karbantartas nelkul.

    Az atlatszo oled meg nagyjabol olyan kategoria, hogy esetleg talan majd feltalaljak, de egyelore meg papiron se nagyon letezik. (felig atlatszo van, ahol az oled matrix nem foglalja el 100%-at a horodonak, de az bekapcsolva is felig atlatszo marad es a fenyero is aranyosan csokken)

    Osszessegeben a pilotafulke helye jelenleg idealis, az evolucio is pont oda pakolta a madaraknal a szemeket es az agyat.