Ötvös Tibor

Tűzgyűrű: Lázadás - lezárult egy franchise

A Tűzgyűrű: Lázadás sikerrel zárta le a franchise-t. No nem szándékosan és nem a történetet tekintve, de a kivitelezés alapján biztosan nem lesz harmadik része a filmnek és a Lázadás sem válik kultikussá.

Hogy tetszett a Tűzgyűrű: Lázadás?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Guillermo del Toro 2013-ban a Tűzgyűrűvel megmutatta, hogy egy nagyköltségvetésű B-film is lehet szórakoztató, ha azt szívvel-lélekkel készítik el. A Jaeger - Kaiju harcok kapcsán maximum az merülhetett fel kifogásként, hogy szinte az egész sötétben játszódott. Miután a film a kasszáknál mélyen az elvártak alatt teljesített és a történet is kerek egészet alkotott, így sokan azt gondolták, nem lesz folytatás. Azonban a producerek másként gondolták és egyértelműen az ázsiai piacra gondolva készítették el a Lázadás alcímet kapott epizódot. Itt már del Toro, az első rész szíve és lelke csak producerként tért vissza, helyét a Spartacus és a Daredevil sorozatok producere, Steven S. DeKnight vette át.

Sajnos ezzel valóban eltűnt a lélek a produkcióból és helyét egy igazán érthetetlen katyvasz vette át, melyet - főleg a Ready Player One után - még igazán látványosnak sem nevezhetek. A sztori szerint 10 évvel a sikeres robbantás után a Kaijuk eltűntek, az emberiség azonban tovább fegyverkezik és készül az esetleges felbukkanásukra. Jake Pentecost amolyan guberálóként tengeti mindennapjait, míg az események alakulásának köszönhetően ismét egy Jaegerben találja magát és egy titokzatos csoport ellen kell felvennie a harcot.



Az első, hogy mivel az előd sztorija szép lezárást kapott, így érezni az izzadságszagot, ahogy próbáltak valami kapaszkodót találni, amivel lehetne folytatni a történetet. A Kaijuk után még mindig részben romokban heverő világ egyébként jó alapot szolgáltatott volna erre, a kezdés még egy izgalmas irányba is vihetné a filmet, de utána sajnos megjelenik az idegesítő Amara, aki Cailee Speaney alakításában egy tipikus lázadó tinédzsert hoz be a filmbe. De hol is láttunk ilyet? Az első részben, Mako alakjában, ha jól emlékszem. Míg azonban neki ez jól állt (és volt egy érdekes múltja), addig Amara egy perc alatt lesz képes összehangolni az agyát bárkivel és persze megmenti a napot. A főszereplő páros, Boyega és Eastwood pedig alig érdemel említést. Előbbi láthatóan képtelen bármilyen mélységet adni a figurának, utóbbi pedig... hát, az alma messze esett a fájától, ha finoman akarok fogalmazni.

A Lázadás kapcsán még a látványban lehetne reménykedni és egyébként kapunk is megint jó pár összecsapást, melyek ezúttal - egyetlen kivétellel - mind nappal zajlanak. Azonban egy, azaz egy olyan harc lesz, melyben egy Kaijuval kerül szembe a Jaeger csapat, a többi esetben más Jaegerrel csapnak össze. Ez az ember az ember elleni dolog pedig abszolút érdektelenné teszi a küzdelmet, ráadásul a film negyedénél ki is lehet találni, mi is áll a háttérben, így szépen végigunatkozhatjuk a filmet és várhatjuk az összecsapásokat. Mert a színészek játéka, a történet vagy éppen a "humor" nem fogja lekötni a figyelmünket, nem képesek rá.



Meglepő módon éppen Charlie Day az, aki még valamit képes produkálni és fel tudja kelteni az érdeklődésünket a játékával, az ő karaktere izgalmas lett - kár, hogy alig-alig bukkan fel a filmben. Mindenesetre a Lázadás sajnos nem képes arra, amire a Tűzgyűrű első része igen: kultikussá válni és szórakoztatni. A csapnivaló színészek, az elképesztő logikai bukfencektől hemzsegő forgatókönyv, a vérszegény harcok és a lélektelen megvalósítás miatt a Lázadás jogosan bukik meg és zárja le a lehetőséget a harmadik fejezet előtt.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Tűzgyűrű: Lázadás (Pacific Rim: Uprising)
magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 111 perc, 2018
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Steven S. DeKnight
Producer: Thomas Tull, Mary Parent, Guillermo del Toro, John Boyega
Operatőr: Daniel Mindel
Zene: John Paesano
Forgatókönyvíró: Emily Carmichael, Kira Snyder, Steven S. DeKnight

John Boyega (Jake Pentecost)
Scott Eastwood (Nate Lambert)
Jing Tian (Liwen Shao)
Rinko Kikuchi (Mako Mori)
Charlie Day (Dr. Newton Geiszler)
Adria Arjona (Jules)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #13
    "Ja, és a felmerült vitához: most komolyan, óriásszörnyek verekednek rohadt nagy robotokkal. :-D És azon vannak egyesek kiakadva, hogy hülyeség, ha ketten irányítanak egy robotot? Ebben az egészben mi értelmes vagy logikus? Szó szerint semmi, ezen minek fennakadni?"

    Tudom, hogy hihetetlenul hangzik, de nem ez az elso, hogy oriasi robotok harcolnak oriasi szornyek ellen, viszont messze a leghulyebb megoldassal....hat ezert...volt alapanyag boven, meg ha el is tekintunk a jozan esztol...
  • Axlkenobi #12
    Az első rész úgy rakás szar, ahogy van. Guillermo Del Toro, aki szerintem minden idők egyik legtúlértékeltebb rendezője, fogott egy totál debil ötletet és full komolykodva előadta, mindezt érdektelen látványvilággal (minden jelenet éjjel és esőben) és teljesen antipatikus szereplőkkel (szó szerint nem volt senki, aki csak egy kicsit is szimpatikus lett volna).

    A folytatás ugyanolyan ostoba, mint az első rész, mégis sokkal élvezhetőbb. Egyrészt már az pozitívum, hogy látni lehet az akciójeleneteket, illetve óriási plusz, hogy a szereplők alapvetően kedvelhetők. Sem Boyega, sem Eastwood nem álmenőzik túl a szerepüket, a köztük lévő rivalizálás is tök normál szinten marad. Még a két agyhalott tudós, akik visszatérnek az első részből sem akasztottak ki.

    Ja, és a felmerült vitához: most komolyan, óriásszörnyek verekednek rohadt nagy robotokkal. :-D És azon vannak egyesek kiakadva, hogy hülyeség, ha ketten irányítanak egy robotot? Ebben az egészben mi értelmes vagy logikus? Szó szerint semmi, ezen minek fennakadni?
  • molnibalage83 #11
    Mert hollywood ennyire igénytelen, ahogy a filmfogyasztók nagy része is. Megoldható lett volna a dráma és ember-gép kapcsolat értelmesen is, de basztak venni rá a fáradságot.
  • Dynamic #10
    Ez a kétemberes-agyféltekés irányítás egy döbbenetes marhaság. Gondolom csak azért találták ki, hogy ürügy legyen egy drámázásra (bizalom, társ elvesztése stb.), mert egyébként SEMMI értelme nincsen. Viszont, ha mindenképp beleakartak erőltetni egy ilyen lelki vonatkozást, akkor sem értem, hogy miért ezt tudták kitalálni. Miért nem lehetett a kétemberes vezérlést valahogy értelmesebben megoldani?
  • wraithLord #9
    Tényleg, ott van az MI is, csak akkor már túlságosan originál ázsiai óriásbizbaszharc lett volna belőle. :D

    Persze, kb. minden szinten marhaság, de az még belefér a szokványos "inkább fiction mint science" hülyeségek közé.
  • molnibalage83 #8
    Az egész egy marhaság. Most komolyan, amikor ma képes egy MI elvezetni kétlábú robotokat, akkor mia fasznak bízzák ezt több emberre?

    Az egész film úgy kreténség, ahogy van. Nem csak technikai oldalról, minden szempontból Zskat fos nördöknek. Vagy még az sem.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.04.05. 01:06:15
  • wraithLord #7
    Lehetséges, mert más értelme nem nagyon van.
    Amcsi csávó+kínai nő. Kínai piac, jelkép. Amcsi csávó+afro amcsi csávó. Megfelelés a mai elvárásoknak és jelkép.

    Kicsit olyan, mintha a Star Treknél nem minden sorozatba más zsánert/eszmét/ideológiát képviselő kapitányt raknak, hanem egy sorozatban egy hajónak 8 különböző kapitánya van egyszerre. :D Annyiban sántít a párhuzam, hogy azért ott van még legénység is.

    Én megpróbáltam elképzelni ezt a kétemberes irányítást, de a tankokat sem úgy irányítják, hogy egyik fickó az egyik lánctalp sebességét szabályozza plusz a lövegtornnyal lő, másik a másik lánctalpat szabályozza plusz a géppuskával lő... hanem van egy pilóta, egy tüzér, egy géppuskás stb.
    És valószínűleg egyszerűbb ezt összehangolni, mint a filmben kompatibilitási nehézségekkel küzdő mind-meldinggel szórakozni, a harckocsiknál már bizonyított. Igaz, a valóságban nincs is más lehetőség.
  • Neocortex #6
    hogy politikailag korrekt legyen
  • Seven44 #5
    Csak a pontosság kedvéért. A film zeneszerzője pontatlan, mivel John Paesano-t Lorne Balfe váltotta fel.
  • SigS #4
    Ezt mondjuk én sem fogadom be hogy miért kell hozzá 2 ember :D