Berta Sándor

Védtelenek a ­táma­dá­sokkal szemben a napenergia-rendszerek

Egy holland biztonsági kutató sebezhetőségeket talált a napelemes rendszerek legfontosabb részeiben.

Willem Westerhof dokumentálta az általa talált számos hiányosságot, amelyek annyira súlyosak, hogy azokat távolról kihasználva a teljes európai áramellátást destabilizálni lehetne, sőt, akár meg is lehetne bénítani. A szakember tavaly év végén akadémiai munkája készítésekor fedezte fel a hibákat. Mielőtt nyilvánosságra hozta volna azokat, értesítette az érintett gyártót, az SMA céget, hogy annak legyen ideje kijavítani a sebezhetőségeket. Ezek egyébként annyira súlyosak voltak, hogy azok kihasználásával koordinált támadást lehetett volna végrehajtani az európai áramhálózat ellen.

A lehetséges támadási forgatókönyvet Westerhof Hórusznak nevezte el, mert szerinte a kiváltott hatások olyan eredménnyel járhattak volna, mint egy napfogyatkozás. A hiányosságokat kihasználva a támadók képesek lettek volna túlfeszültségeket vagy áramtüskéket okozni és az áramhálózatokat manipulálni. Amint kiderült, egy kiprovokált, nagy kiterjedésű és 3 órás áramkimaradást okozó támadás egy naposabb júniusi napon akár 4,5 milliárd eurós kárt is okozhatott volna.

A Volkskrant holland napilap azt írta, hogy a hatások olyanok lehettek volna, mint egy 2006-os németországi akció, amelyet ugyan szakemberek terveztek meg, de rosszul hajtottak végre. Akkor 5 gigawattot "vettek le" a hálózatból, de a hatásokkal senki sem számolt; 10 millió háztartás maradt áram nélkül és a vasúti közlekedésben is komoly fennakadások voltak.

Weesterhof összesen 17 hibát talált, amelyek közül néhány kritikus besorolást kapott. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy az SMA, amely vezetőnek számít a saját területén, gyakorlatilag egyáltalán nem foglalkozott a biztonsággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #8
    Azért, hogy távolról is monitorozható legyen az automata forgató rendszer, a teljesítmény, vagy betudjanak avatkozni a szabályzásban . Ezek nem kis házi erőművek, hanem napelem farmok, melyek összesen legalább 90 gigawattot jelentet.
    Utoljára szerkesztette: Elmin, 2017.09.14. 01:33:36
  • sertrex #7
    Na, ez az. Ez az idevaló kérdés. Miért?
  • Caro #6
    Pl. amelyik nincs a netre kötve. Amit amúgy miért is kell?
  • Akva #5
    Baromság! Melyik energiaszektor lenne "védett" a támadások ellen?
  • Caro #4
    A napelem gyártó pont az, akinek ehhez kb. a legkevesebb köze van :)
  • lammaer #3
    Tuti hogy felfeszitik egy napelemtáblára és kiteszik a tűző napra amig ki nem szárad és meg nem hal....

    Mondjuk azt hozzáteszem, sztem ezek nem közcégek, a napelemgyártók azok rendes államtól független magáncégek.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.08.10. 12:12:27
  • Jawarider #2
    Pont ezt akartam írni. Kint lehet megköszönik ha szól az ember.
  • Mentol #1
    Az "etikus hacker vs közcégek" holland esete - kíváncsi volnék, hogy mit kap érte?