Berta Sándor

Nehezebbé válhat az európai cégek felvásárlása

A német kormány a jövőben vétójoggal akar élni az olyan esetekben, amikor egy külföldi társaság vásárolna meg egy helyi vállalatot.

A német kabinet elfogadott egy új rendeletet, amelynek a segítségével a jövőben könnyebben megakadályozható lesz, hogy német vállalkozásokat kínai befektetők vásároljanak fel. A rendelet értelmében a nem európai uniós országokból származó vásárlók kötelesek lesznek jelenteni, ha egy német céget vennének át, főleg akkor, ha az egy különösen magas biztonsági kockázatú polgári gazdasági területen van jelen. Minden ilyen esetben a német kormánynak joga lesz megvétózni az üzletet. Erre eddig csak a hadiipari társaságok esetében volt lehetőség.

Az elképzelés nem kizárólag Németországban merült fel, hiszen februárban Németország mellett Franciaország és Olaszország is arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a Kínából az EU-ba irányuló tisztességes felvásárlások ellen. Ugyanakkor nem csupán Kína kerülhet emiatt célkeresztbe, bár elsősorban a távol-keleti állammal szemben merült fel kritikaként, hogy külföldi stratégiai kulcságazatokban igyekszik megvetni a lábát.

A jövőben a német gazdasági minisztérium akkor is közbeléphet majd, ha a kritikus infrastruktúrákhoz szoftvereket készítő vállalatokat, ellenőrző megoldásokat fejlesztő vállalkozásokat vagy felhőkörnyezeti szolgáltatókat akar majd valaki felvásárolni. A német kormány úgy számolt, hogy évente 5-10 ilyen eset fog előfordulni.

A következő esztendőkben a szabad kereskedelem elve kerül majd szembe az európai kormányok biztonsági szempontjaival. A cél annak megakadályozása lesz, hogy európai kulcstechnológiák kerüljenek külföldi állami cégek tulajdonába. Hosszú távon a vezető technológiai szerep megőrzéséről van szó. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptemberben akarja felvetni a témát és az Európai Unió helyzetéről szóló beszédében számos intézkedést is javasolni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #2
    Neki szabad, mer hogy Hanucaust! Hatmililyó!
    Egyébként rettegek és elhatárolódom! Úgy tűnik igaza van Erdogannak és a németek nácikok, mert most is faji alapon akarják korlátozni a szabadversenyt, mint a 30-as években!!!!444
    Szomorú, hogy semmit nem tanultak a történelemből!


    Amúgy pedig nem érdemes lázadozni, Kína visz mindent. Már épülnek a hordozók...
    Afrika a gyarmata lesz szőröstül-bőröstül, a világ új ura lesz, szóval jó lenne inkább befarolni neki, mert 20 év múlva ugyanezt fogja csinálni Kína csak fordított előjellel.
  • Tetsuo #1
    Csak Izráel vásárolhat korlátlanul... sőt, akár ingyen.