MTI

Trump valószínűleg felmondja a párizsi klímaegyezményt

Pár napon belül nyilvánosságra hozza a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatos döntését az amerikai elnök. Ezt Donald Trump jelentette be szerdai Twitter-üzenetében.

"Döntésemet a párizsi egyezményről néhány napon belül bejelentem. TEGYÜK ISMÉT NAGGYÁ AMERIKÁT!" - állt a szerdán délelőtt közzétett mikroblog-bejegyzésben. A gyors és többnyire megbízható információiról ismert Axios hírportál szerda délelőtt ugyanakkor meg nem nevezett, de a döntést állítólag közvetlenül ismerő forrásokra hivatkozva azt jelentette: Trump kilépteti az Egyesült Államokat az egyezményből.

Donald Trump kedden egyeztetett Scott Pruittal, a környezetvédelmi hatóság (EPA) vezetőjével, s bár a megbeszélésekről nem adtak ki közleményt és információk sem szivárogtak ki, megfigyelők biztosra veszik, hogy a párizsi klímavédelmi egyezményről volt szó. Pruitt a kezdetektől ellenezte a párizsi egyezményt. Az elnök Rex Tillerson külügyminiszterrel is találkozik, a Fehér Házból származó sajtóértesülések szerint várhatóan szintén ezt a kérdést vitatják meg. Tillerson ellenzi az egyezmény felmondását.

Az elemzők és a politikusok közben találgatnak, s a nyilvánosságra került vélemények többsége azt jósolja, hogy Trump elnök bejelenti az Egyesült Államok kilépését a 2015 végén aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből. Az Axios hírportál értesülésének megjelenése után nem sokkal az ENSZ hivatalos Twitter-oldalán hangsúlyozta, hogy "a klímaváltozás tagadhatatlan". A bejegyzés nem említette név szerint Donald Trumpot vagy az amerikai kormányzatot, de idézett António Guterres ENSZ-főtitkár egyik beszédéből, amelyben a világszervezet vezetője leszögezte: "a klímaváltozás megállíthatatlan. A megoldások páratlan lehetőségeket kínálnak".

Az amerikai kilépés valószínűségét erősíti az, hogy Trump európai tárgyalásai idején 22 republikánus szenátor - köztük a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell - nyílt levélben sürgette Trumpot, hogy tartsa be választási ígéreteit, és léptesse ki az országot a klímavédelmi egyezményből. Ugyanakkor az elnök közvetlen környezetében sokan támogatják a párizsi megállapodást. Így például Trump lánya, Ivanka, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, Gary Cohn, vagy Rick Perry energetikai miniszter.

Sharon Dijksma holland környezetvédelmi miniszter "súlyos csalódottságának" adott hangot ezen hírekre reagálva. "Ha igaz, akkor ez szomorú nap a világ számára" - fogalmazott. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén aggodalmát fejezte ki az esetleges amerikai kilépéssel kapcsolatban. "A globális felmelegedés elleni küzdelem olyan kihívás, amely minden országot érint. Erkölcsi kötelességünk, hogy biztonságosabb és egészségesebb bolygót hagyjunk a következő generációkra" - emelte ki. "A klímaváltozás nem mese, hanem a kőkemény valóság", amely hatással van az emberek mindennapi életére, s amelynek következtében sokan meghalnak vagy lakóhelyük elhagyására kényszerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    Egyébként itt egy adat a országonkénti kibocsájtásról.
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2254rank.html#ch
  • ostoros #6
    Viszont Kína be is fektet a megújulókba otthon. Ők költik a legtöbbet a világon erre. Elsősorban szélerőművekre, de másra is.
    22%-a Kína áramtermelésének vízerőművi, az egyéb megújuló pedig 9%-a volt a beépített kapacitásnak 2014-ben.
    És nagy erőkkel építik a nukleáris erőműveiket is.
    Összességében Kína elektromosságának 67,3%-a származott fosszilis forrásból, (2014) ezzel szemben az egyesült államoknak ez az arány 73,5% volt 2012-ben.
  • morguldae #5
    Természetes klímaváltozás az nincsen! Mesterségesen manipulálgatják az időjárást össze vissza aztán meg bemagyarázzák az embereknek, hogy hát klímaváltozás van ne csodálkozzanak. Jó pár tornádó, földrengés, durva vihar mind manipulációk eredménye volt, és nem természeti jelenség! Vicc az egész!
  • Ender Wiggin #4
    Igazából elég képmutató pl. Kína aláírása, mikor ők szemetelik tele a Földet leginkább. És egyre csak nő a kibocsátásuk. Ebből a szempontból érthető, hogy az USÁ-nak nem érdeke ez a bohóckodás...
  • Sequoyah #3
    Az a baj, hogy ketlem, hogy Trump barmilyen szinten is erti hogy pontosan miert es hogyan is karos ez a klimaegyezmeny a gazdasagra. Az ovodas szinten kb addig juthatott el, hogy a klimaegyezmeny draga a gyaraknak, ezert lassitja a novekedest, de gyanitom ennyi. De hogy pontosan mik az egyezmeny szabalyai, ezert milyen konkret intezkedeseket kell tenniuk a vallalatoknak, es ezek milyen pluszkoltseggel jarnak, az mar lehet tul bonyolult neki.
    Az is, hogy ezek a pluszkoltsegek nem a semmibe tunnek el, ugyanugy a gazdasagba kerul, es embereknek ad munkat.
    Az mar fel sem merul, hogy esetleg a klimahatasokat megertse:)
    .
    Ahogy egyre inkabb latjuk hogy a tobbi temahoz hogyan allt hozza, egyre biztosabb vagyok benne, hogy a fentiek a valosagot tukrozik, es nem csak egy ures Trump-szidalom.
  • barret #2
    Trumpot ez nem érdekli,úgy sincs már túl sok ideje hátra,amíg él,nem lesz durva klímaváltozás.
  • Tinman #1
    Szerencsére az USA-t sújtja leginkább a rengeteg tornádó, a méteres havazások és az extrém szélsőséges időjárási körülmények. Kár, hogy nem pontosan a feje tetejét -.-