Berta Sándor

A közösségi portálok megmutatják milyen a szakértők nélküli világ

A platformokon veszélyes folyamatok zajlanak, amelyek beláthatatlan következményekkel járhatnak.

Philip Howard, az Oxford Internet Intézet szociológusa szigorúbb törvényeket hozna a közösségi oldalakon terjedő hamis információk visszaszorítása érdekében. A kanadai szakember - aki a gépek által generált politikai kommunikációt kutatja - úgy véli, hogy az álhíreket terjesztő botok komolyan fenyegetik a demokráciát és ezért politikai szabályozást sürget. Howard a projektjében azt vizsgálja, hogy a közösségi hálózatok mechanizmusai miként változtatják meg világszerte a politikát.

"Az elmúlt kilenc hónapban a közösségi portálok a világ legfontosabb sajtóorgánumaivá váltak. A legtöbb ember onnan szerzi be az információit. De az is kiderült, hogy a politikai élet szereplői a Facebookon és a Twitteren nagyon sok embert manipulálnak azáltal, hogy automatizált felhasználói fiókokat, botokat használnak. Európában és Kanadában például folyamatosan nő azoknak a száma, akik kétségbe vonják a klímaváltozást. Az Amerikai Egyesült Államokban az emberek nem biztosak abban, hogy a dohányzás és a rák összefügg. Még az általános tudományos tudás is eltűnik lassan, mert a közösségi platformok téves információkat szállítanak."

"Régen még voltak olyan mechanizmusok, hogy a különböző ügyekben konszenzusos döntésekre lehessen jutni. Az emberek tisztelték a tudományt és a szakértőket. Most viszont olyan tartalmak vannak, amelyek hazugságokat tartalmaznak és amelyek marketing kampányok termékei, nincsen bennük sem logika, sem tudományos tudás. Amennyiben senki nem hisz már a szakértőknek, akkor nehéz konszenzusra jutni. Sokáig vártunk arra, hogy a Facebook és a Twitter önként változtassa meg a rendszerét. Az eredmény Donald Trump megválasztása és a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése lett."


"Amennyiben a vállalatok nem tudnak vagy akarnak kreatív megoldásokat találni, akkor plusz külső ellenőrzésre van szükség, például törvények segítségével. Valójában a problémát nem az álhírek vagy a botok jelentik, hanem a két dolog együtt. Európában már számos jó törvény van a kommunikációról, ebben a tekintetben más a helyzet, mint az Amerikai Egyesült Államokban. Éppen ezért az utóbbiban sokkal súlyosabb az álhírprobléma. A botok két fontos dolgot értek el az amerikai választási kampányban: a valódinál sokkal nagyobbnak mutatták be Trump hátrányát és a választás napjáig életben tartották a "Hillary korrupt"- történeteket" - jelentette ki Philip Howard.

Az Oxford Internet Intézet szociológusa hozzátette, hogy az egyik lehetséges következő veszélyes fejlődési szint az lehet, hogy a botok által terjesztett tartalmakat is gépek fogják létrehozni. Amennyiben a mesterséges intelligencia képes arra, hogy Facebook-adatokat használjon a személyre szabott tartalmak készítéséhez, akkor nagy fenyegetést jelentene a közélet számára. S a botok egyre jobbak lesznek az emberekkel való kommunikációban, ráadásul nehezebbé válik a felismerésük is.

Egyszerű és helyes lépés lenne a botok kötelező megjelölése, ráadásul ez erősíthetné a közösségi oldalakba vetett bizalmat. Persze ezek a hálózatok még mindig több pozitívumot kínálnak, mint negatívumot. A Facebook és a Twitter egyaránt hatalmas adatmennyiségen ülnek, amely kiválóan bemutatja a politikai rendszerünk problémáit. Azonban a közvéleményt már nem lehet megbízhatóan mérni. A törvényalkotóknak meg kellene határozniuk bizonyos helyzeteket - például katasztrófák vagy politikai krízisek idején -, amelyek bekövetkezésekor a közösségi hálózatok kötelesek lennének az adataikat a közérdek miatt elérhetővé tenni.


A nagyobb ellenőrzés nem feltétlenül jelentene jobb helyzetet, de végül kizárólag a jogállamiság számítana. Erre a problémára nincs egyszerű megoldás mert az állami visszaéléseket is meg kell akadályozni és arról kell tárgyalni, hogy milyenek lehetnek a közösségi portálok számára kidolgozott jó törvények. Egy másik lehetőség e platformok ellenőrzésére az lehetne, ha az algoritmusaikat egy nyilvános auditálási eljárás keretében kellene bemutatniuk és ellenőriztetniük. A Facebook, a Twitter, a Google és többi magáncég az algoritmusaikat szellemi tulajdonnak tekintik. De ez a gond szinte eltörpül a dolgok internetéből várható hatalmas adatfolyam jelentette probléma mellett.

"A dolgok internetéből származó adatok gyakorlatilag teljesen leképezik majd a viselkedésünket. Akár a mosogatógép is közvetítő szerepbe kerülhet köztünk és a kommunikáló szereplők között. A Facebook adatai elárulnak valamit a véleményeinkről, a céljainkról. Ezeket az adatokat elég ötvözni a viselkedésen alapuló adatokkal. Ebből létrejöhet egy teljes profil arról, hogy valaki mit mond, mit gondol és valójában mit tesz. Gyakorlatilag lehetetlen lesz elbújni a dolgok internete elől" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #21
    Ezek tök elméleti cikkek, optimalizált idealizált helyzetekkel általánosítanak. Részben persze igazuk van, de ez a túlzott informatika / elektronika lebutitja az embereket. Nem is tudom mi lenne, ha mondjuk 2 hétig nem lenne áram a világban, befalcolna mindenki.

    Egy ált isk tanárral beszéltem, a mostani helyén földrajz dolgozatot iratot, az átlag 1,7 lett úgy hogy használhatták az atlaszt. Azt mondta a régi helyén rosszabb volt a helyzet. Ez azért siralmas, persze tegyük hozzá, hogy ez részben a tanárok hibája is.
  • caprine #20
    Baromira igazad van. Volt egy 3 diplomás kollégám, de egy tollbetétet se bíznák rá. Az a baj, hogy totál elméleti embert csináltak belőle, de egy gyakorlati világban kell élnie, és nem bírom vele megértetni a különbséget, lemondtam róla. Azt szokták mondani, hogy 2 ember típussal ne vitatkozz, az ostobával mert túl buta és nem érti meg, és a túl okossal, mert magát úgyis okosabbnak hiszi és úgy se hisz neked.
    Utoljára szerkesztette: caprine, 2017.04.11. 08:17:10
  • arty #19
    jaja, a karaktergyilkosságról azonnal a takonylibsi ugrik be! és csak ők! a legbiztosabb mód a felismerésükre!

    én pl, ha valahonnan gyurcsányozást hallok, téglát dobok! tuti, hogy egy libsi karaktergyilkos pofáját cseszi szét!
  • arty #18
    "az elmult idoszakban a liberalis kormanyok szandekosan lebutitottak a lakossagot"

    hátpersze :)))
  • who am I 7 #17
    mondjuk a takony libsik azok pont, akik eddig erőszeretettel karatkergyilkoltak a virtuális téren és csúsztattak. mára ez persze már divattá vált :D
  • VolJin #16
    A pc sajtó bizonyos témákban a leginkább hírhamisító, és még mindig ott tartanak, hogy jajj, a Trump nyert...
  • who am I 7 #15
    mondanám azt, hogy korszerű és gazdaságos ipart ja, de ma ez nincs. persze korszerűnek korszerűnek mondhatjuk egy baltához képest, de azért gazdaságilag igencsak lehúznak rengeteg bőrt dolgokról és nem lépünk akkorákat előre, mint léphetnénk. ehhez azért kell az, hogy a lakosságnak meg lehessen mondani mit vegyenek, lehessen hülyíteni őket. ahhoz meg a hulladék oktatási rendszer kell. és ez csak a gazdasági része.
    mondjuk annyiból csúsztattam, hogy azért nem csak a döntéshozók felelőssége ez, hanem az eltunyult, fejlődésre lusta, átlagparaszté is azért...ez így együtt lassítja be a fejlődést. de mindezek mellett, akkoris minden relatív.

    egy ami nem relatív, h szétqrjuk a környezetünket és az űrtechnológia viszont nincs azon a szinten, h utazzunk,terraformáljunk stb. így borzalmas felelőtlenség, ami most megy.
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2017.04.10. 16:49:21
  • M2 #14
    Ha a wikipédiát úgy veszed, mint közösségi oldal, akkor azok között messze a legdurvábban cenzorált. Jó lenne, ha az egész internet így működne?
  • Caro #13
    A wikipédia is közösségi oldal. Mintha valamikor lett volna róla cikk, hogy pontosabb az Encyclopedia Britannica-nál.
    Lehet hogy a közösségi oldal fajtája is számít.
  • poiuztrewq #12
    "Az eredmény Donald Trump megválasztása és a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése lett."

    Még mindig itt :/