MTI

230 ezer magyar háztartásban elérhető 30 megabites internet

Mintegy 230 ezer háztartásban már elérhető a szupergyors internet a szolgáltatók önerőből finanszírozott beruházásainak köszönhetően, csaknem 60 milliárd forint költségvetési és uniós forrásból pedig még az idén megkezdődik a hálózatfejlesztés az ország minden részén - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Az államtitkár elmondta, hogy az ország 143 járásában a következő hónapokban, Közép-Magyarországon pedig ősszel kezdődhet meg a hálózatfejlesztési munka, így az Európai Digitális Menetrend 2020-as céldátumánál Magyarországon lényegesen hamarabb, 2018 végére mindenhol lesz legalább 30 mbit/s sebességű internetkapcsolat. Hozzátette, hogy a Szupergyors Internet Program eredményeképp létrejövő, vezetékes és hálózati megoldásokat ötvöző hálózati infrastruktúra a háztartások internet-hozzáférésének biztosításán túl a vállalkozások versenyképességének is alapja. A jövő a hétköznapi és a gazdasági életben is digitalizációról szól, ezért a kormány minden magyarországi háztartás, vállalkozás és intézmény számára biztosítja a korszerű internet-hozzáférést a vezetékes - elsősorban optikai - hálózat, valamint a mobil technológia kiépítésével - fogalmazott Kara Ákos.

A sajtótájékoztatón Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta, hogy a 150 milliárd forintos - kormányzati és uniós forrásból, valamint a szolgáltatók önerős beruházásaiból megvalósuló - hálózatfejlesztési program mellett 2018-ra tovább csökken az internet áfája, befejeződik a teljes oktatási rendszer digitális átalakítása és a wifi-hálózat országos fejlesztése. Ennek eredményeképp minden tanteremben elérhető lesz a világháló, az ország valamennyi településén létesül legalább egy szélessávú wifi-elérési pont, az országszerte induló térítésmentes képzésekkel pedig javulhatnak a lakosság a digitális kompetenciái és ezzel az elhelyezkedés esélyei is a munkaerőpiacon - hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos. Hozzátette, hogy folyamatosan fejlesztik a mobilinternet-hálózatot is, ennek köszönhetően a magyarországi rendszer az elmúlt három évben a világ legjobbjai közé került.

Deutsch Tamás közölte azt is, hogy a következő hetekben megjelenik a szolgáltatók kínálatában a kedvező árú Digitális Jólét Alapcsomag, a jövőben pedig várhatóan még olcsóbbak lesznek az előfizetések a szolgáltatók versenyének köszönhetően. A miniszterelnöki biztos szerint 2018-ra a magyarországi internethálózat lehet a legkorszerűbb Európában és megkezdődhet az 5G technológia szélesebb körű felhasználása, valamint az akár 1 gigabites hálózati kapcsolatok kiépítése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Daditsx #2
    Papíron lehet megvan a 30MB. De a valóság más is lehet. Pl. nálam 20MB a csomag, de a valóság 15MB. Légkábel miatt ennyi a max. (ezt meg is mondták.)
    De ezt a "nagy" fejlesztést gondolom úgy oldották meg, hogy ahol a technika engedi ott emeltek a sávszélességen, hogy meglegyen a 30MB. Aztán megy a simizés, hogy milyen rövid idő alatt mennyi háztartásba eljutott....
  • mrzed001 #1
    A lóf...t, már elnézést !
    A vezetékes internet árak a Digi-nek hála mennek le, aki üvegszálon/etherneten NAGY sávszélt nyújt, forgalmi korlátok nélkül, valamint hűségidős szerződés mentesen. Minden más RIZSA !
    T-com + UPC talán összebeszélt, talán nem, de ugyanolyan béna szolgáltatást adnak, ugyanolyan drágán, és tosznak fejleszteni. Menekül is tőlük aki csak tud.

    5G, mobilnet? VICCEL a bohóc? Amikor 500 MB-os csomagokba kapni a mobil internetet annyira drága, >10x-es áron a nyugatinak? Egész EU-ban nálunk a legdrágább 1MB, és nem kicsit, hanem nagyságrenddel.
    Szóval tök jó, 1 Gb mobil nettel a havi 2 GB internet csomag mennyi idő alatt is fogy el ? 16 másodperc ?
    Ja igen, és ha elfogyott sem belassításra kerül, hanem Kb-onként kiszámlázzák olyan horror áron, amennyiért a holdra is el lehetne küldeni az adatot oda-vissza.

    A FIDESZ-nek meg nem felejtettük még el azt a közel sem vérlázító internetadó ötletét !
    Ez van ha olyan tech analfabéták vezetik az országot, akik még FAX-ot sem tudnak küldeni, nemhogy email-t.
    Szakértőkre meg úgyse hallgatnak, mert ők a májerek akik mindenkinél jobban tudják. És ne pofázzon már bele holmi IT-s kötssög, hogy 150 Ft/GB internetadó HIPERGIGANTIKUSAN übermegadurva. Mi is a nagy vezért új szavajárása, a: CSICSKA.