Szekeres Viktor

Hurok - A magyar időutazós scifi

Mit tennél, ha találkoznál a barátnőddel, aki közölné veled, hogy az imént látott meghalni téged? Megpróbálnád helyre hozni a jelent? Vagy a múltat?

Hogy tetszett a Hurok?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült
  • Még nem láttam.
Régi szívfájdalmunk, és valószínűleg sokan vannak így vele, hogy a zsánerfilm, mint olyan, kvázi nem létezik Magyarországon, már ami a mozifilmeket illeti. Az persze valahol érthető, hogy nem készülnek fantasyk vagy scifik, illetve horrorok (természetesen, ha eltekintünk a sufni projektektől), de hogy még krimikre se legyen igény itthon a producerek szerint (csak a bűnügyi filmekre), az igencsak meglepő. Főleg annak fényében, hogy nem egy krimiíró könyvei hatalmas népszerűségnek örvendenek itthon. A Budapest noirnak köszönhetően nemsokára kiderül, hogy lehet-e itthon sikert elérnie egy nyomozós sztorival a moziban, de aki zsánerfilmet keres, annak nem kell 2017-ig várnia, hiszen a Hurok a scifi műfaját képviseli. Vagy legalábbis valami hasonlót.


A Hurok története és fő csavarja sokkal hatásosabb, ha rejtve marad a néző előtt, de feltételezhetően, aki kritikát olvas, nem tervezte azonnal megnézni a filmet, a bizonytalanok közé tartozik, így mindenképp el kell lőni az alapszituációt. A főhős egy fiatal srác, aki illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozik, és úgy dönt, hogy barátnőjével kiszáll az üzletből, de előtte még szakítani akar egy nagyot, hogy megalapozza a közös jövőjüket. Ezt persze a főnöke nem nézi jó szemmel, a srác pedig menekülőre fogja a dolgot, s eközben (szó szerint) összefut a barátnőjével, akit megdöbbent a találkozás, hiszen látta, ahogy meghal a srác. Valami tehát nagyon nincs rendjén.

A Hurok kapcsán mindenki azonnal más időutazós filmekre próbált asszociálni, többek között azért, hogy nagyjából körül lehessen írni egy ajánlás keretében, hogy mire is lehet számítani. Nos, a filmnek egyáltalán nem az Idétlen időkighez van köze, hanem inkább a spanyol Időbűnökhöz. Hasonló a koncepciója, mint ahogy a közel sem csilivili, abszolút földönjáró megvalósítás is stimmel. Hiába manipulálódik az idő, a film nem, mint scifi működik, hanem izgalmas krimi születik belőle, ami nézése közben az ember próbálja összerakni magában, hogy mi is történik valójában - aki tapasztalt, annak egy ideig ez menni is fog, de idővel őt is fogják meglepetések érni.


Míg a történet átgondolt, s szinte biztos, hogy a lyukakat keresők (és találók) érveit a rendező azonnal le tudná söpörni az asztalról, addig a film éppen egy másik fontos aspektusát, a karaktereit tekintve némiképp deficitesnek bizonyult. A főszereplő, Száraz Dénes jól hozza a főhős figuráját, a gond csak az, hogy nagyon nehéz közel kerülni hozzá, ami frankón meggátolja, hogy érzelmileg invesztáljunk a sztorijába, márpedig az abszolút elkerülhetetlen lenne, hiszen az ő utazását, és az idővonal helyreállítását megcélzó törekvéseit kell végigszurkolnunk.

Aki magyar, az természetesen elfogult a magyar filmekkel szemben, de manapság, amikor olyan remek, illetőleg teljesen jó hazai alkotásokat láthatunk a mozikban, mint a VAN, a Liza, a rókatündér, a Saul fia, a Félvilág vagy pedig a Veszettek (még folytathatnánk a sort egészen visszamenőleg A nyomozóig), már nem is meglepő, ha egy újabb premier kapcsán bólinthatunk elégedetten. A Hurok nem tökéletes film, de amellett, hogy végig leköti (és még agyalásra is kényszeríti) az embert, simán felveszi a versenyt mind történetét, mind megvalósítását tekintve egy nem kiemelt költségvetésű amerikai filmmel, nem rí le róla, hogy sokkal olcsóbb, nincs tele tipikus "magyar betegségekkel".


Az persze igaz, hogy még a pozitívabb véleménnyel lévők közül sem fogja nem mindenki az egekig magasztalni, de az apróbb botlásait és a bonyolultnak tűnő sztori ellenére is jelen lévő kiszámíthatóságát nagyszerűen elfedi az a tény, hogy a néző egy magyar időutazós filmet láthat. Márpedig ilyesmit pár éve nem hittük volna, hogy megérhetünk.

A nagy kérdés csak az, hogy akkor most a Hurokkal befellegzett-e a magyar scifinek? Nem lenne jó, hiszen ez a film is, valamint a tavalyi zsánerfilmes (de ugyancsak érdektelenséget kiváltó) próbálkozások nagy része is abszolút vállalhatóra, sőt, kifejezetten jóra sikeredett. És ki tudja, talán van arra is némi halvány esély, hogy a közönség csak az elkövetkező hetekben talál rá erre a filmre is, mert az biztos, hogy ötezer néző alatti debütálásra nem lehet műfajt alapozni.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Hurok
színes, magyar scifi-thriller, 95 perc, 2016
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Madarász Isti
forgatókönyvíró: Madarász Isti
operatőr: Nagy András
producer: Hutlassa Tamás

szereplők:
Száraz Dénes (Ádám)
Martinovics Dorina (Anna)
Anger Zsolt (Dezső)
Hegedűs D. Géza (apa)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #25
    Elemek egyértelműen, hiszen a "fiction" jelző ezt mutatja. De a science résszel mar komoly gondok vannak, azert sem sorolható be ide. Inkabb fantasy tech mesék ezek.
  • Katalizátor #24
    Persze vannak sci-fi elemek a szupehős filmekben is, habár inkább csak azért mert kockáktól van kockáknak.
  • esztyopa #23
    Nem egészen világos,hogy a magyar sci-fi minőségét miért határozzák meg a *ballibsik*
    De elfelejtve ezt a*konyhai*,politikai beszólást,azért nincsenek jó magyar sci-fik,mert Nálunk a sci-finek nincsenek hagyományai,tájékozott rajongótábora.
    A mai napig az olvasók /és a kritikusok/ a sci-fit valami olcsó,himi-humi - gyenge próbálkozásnak tartják.Amiben MINDEN kezdő író belevághat,mert ezzel a *limonádé műfajjal* talán meg tud birkózni.
    És ezért a célközönség tudatlan,/a müfaj ismerete hiányában/ tévesen itéli meg,és nem is igen igényeli a magyar sci-fit./Pedig van jó egy pár,ami igen figyelemreméltó !/
    De elővehetjük a Pirx pilóta kalandjai c. zseniális,játékos ,Lem novella gyűjtemény
    csapnivaló adaptációját.
    A rendezőnek,az operatőrnek,a díszletezőknek,és főleg a szereplőknek fogalmuk sem volt,hogy hogyan,és mit kéne csinálniuk,mert könyv mondanivalóját,hangulatát,
    szellemiségét fel sem tudták fogni !
    Nem tudtak azonosulni a művel.És ez az előbbiekre vezethető vissza.
    Hozzájön természetesen ehhez még az előzménynélküliség,és a korlátozott pénzügyi lehetőségek,amiért nem tudták megteremteni . - eleve-a megfelelő,hiteles környezetet
    /És a *ballibsiknek*ehhez az égvilágon SEMMI közük.

    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2016.04.27. 13:43:54
  • TokraFan #22
    "bezzeg ha tökéletes testű izmos felnőttek gumiruhában verik egymást (szuperhősfilmek) azt scifinek tartják"

    Egyrészt, a szuperhősös filmek tipikusan nem scifi filmek!
    Scifi pl. a "2001 Space Odyssey", az "Interstellar", a "Matrix", a "Prometheus", az "Oblivion", a "Blade Runner" stb.
    Másrészt, tetszik vagy sem, a scifi műfaj _minőségi_ filmes megvalósításához egyedi látásmód kell a rendező részéről, és hihető játék a színészektől, mivel el kell tudni hitetni a nézővel, hogy amit lát az akár valóság is lehetne. És ebben a színházhoz szokott, kamera előtt általában hihetően beszélni képtelen magyar színészek nem jók.
  • TokraFan #21
    Filmekről beszéltem!
    Jó magyar scifi _filmet_ azért nem képesek csinálni, mert:
    1. Látványt nem igénylő film esetén nincs olyan magyar színészgárda, akik képesek a kamera előtt hihető mdon szerepet játszani.
    2. Látványt is igénylő film esetén, lásd 1.-es pont+nincs egyetlen magyar rendező sem, aki a CGI technológiát értő módon képes lenne alkalmazni.

    A végeredmény mindig egy hiteltelen katyvasz lesz, ahol egy percig nem hiszem el amit látok és hallok. Művészfilmekben, nagy magyar nyomort bemutató nézhetetlen drámákban ezek az alakítások elegendőek, egy komoly scifi-ben semmiképpen sem.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.25. 00:56:18
  • fonak #20
    A magyarországi filmes szakma jórészt "szélsőlibsi" egyébként, mondjuk nem is a közönségnek csinálták a filmeket, hanem egymásnak, meg a fesztiválok "értő" kritikusainak. Vajna bácsi "uralma" ilyen szempontból (ha másból nem is) pozitív változás.
  • Katalizátor #19
    Sztem nem erre gondolt.
  • gombabácsi #18
    miért, mi a baj ezzel? persze, van eltúlzott magyarkodás, de mi a baj azzal hogy szeretném hogy legyen jó magyar film?
    ez ilyen szélsőlibsi baromság, akik azt terjesztették el, hogy az igazi nagy nyugati demokráciákban nincsenek ilyen nemzetieskedések. és a magyar nép meg jól el is hitte.
  • Laza #17
    "... nagyszerűen elfedi az a tény, hogy a néző egy magyar időutazós filmet láthat. Márpedig ilyesmit pár éve nem hittük volna, hogy megérhetünk. "

    Sosem értettem az ilyen megjegyzéseket ... ha amerikai lenne, akkor kuka, de egyébként azért nézzek meg egy ilyen filmet a moziban, mert magyar?
  • gombabácsi #16
    a nyevigák az nagyon komoly és _valódi_ scifi, csak sokak lenézik meg ifjúsági

    bezzeg ha tökéletes testű izmos felnőttek gumiruhában verik egymást (szuperhősfilmek) azt scifinek tartják XD