Szekeres Viktor

Novemberi premierek: ez nekik a csúcsszezon?

Oké, kapunk két gigapremiert, amik rekordokat is dönthetnek, de egyébként inkább csak a kisebb filmek dominálnak a hónapban, melyek között lesz pár gyöngyszem.

Hányszor voltál moziban októberben?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • 5-nél többször
A november mozis szempontból ötödikén kezdődik el, amikor is kapunk öt premiert, de a többség nyilván a James Bond 24 okozta lázban fog leledzeni. Természetesen az angol gyártású Spectre - A Fantom visszatér (Spectre) le fogja tarolni a mozikat a gyengébb, de még így is inkább pozitív kritikák ellenére is. Ellenprogramként a gyerekek a legújabb, ezúttal rajzolt, francia A kis herceg (The Little Prince) adaptációra látogathatnak el, a magyar filmeket kötelezőnek tekintő kisebbség pedig megnézheti az Anyám és más futóbolondok a családbólt. Fekete Ibolya filmje egyébként nagyon érdekesnek ígérkezik, hiszen egy négygenerációs család története, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évekig követi végig a szereplők sorsát.

Ezeken kívül a bolgár iskolai dráma, A lecke (Urok), valamint a román Miért én? (De ce eu?) érkezik - utóbbi valós történeten alapul és a 2000-es évek elején jelenlévő politikai korrupcióról szól, amit egy fiatal ügyész öngyilkosságán keresztül mutat be. Megrázó és nagyon erős a film.

Fekete mise

A James Bond utáni, valamint Az éhezők viadala előtti héten nem nagyon kapunk nagy durranást, bár itthon Johnny Depp még a bukott filmjeivel is elég népszerű maradt, hátha a Fekete mise (Black Mass) című gengsztermozija érdekelni fogja a nagyérdeműt. A hét másik nagyobb fajta hollywoodi premierje az Angelina Jolie által írt és rendezett A tengernél (By the Sea), mely a 70-es években játszódik, és egy válságban lévő házaspárról szól. Chris Evans is kapott egy lehetőséget a filmrendezésre, aminek eredményeképp egy jelentéktelen romantikus filmet, A szerelem útjánt (Before We Go) tette le az asztalra (mint Jolie, ő is magát rendezte).

A maradék három film pedig a világ filmgyártását képviseli: Peter Greenaway koprodukciós Eisenstein Mexikóbanja (Eisenstein in Guanajuato) a neves orosz filmrendező mexikói éveinek krónikája, a francia A keresés (The Search) egy csecsen kisfiú és egy EU-delegált története, míg a belga Legújabb testamentum (Le tout nouveau testament) egy vicces komédia a Brüsszelben élő Istenről, akinek a kislánya megunja rosszindulatú apjának tetteit.

A tengernél

A november 19-i hétre is jut egy húzócím, Az éhezők viadala: A kiválasztott - Befejező rész (The Hunger Games: Mockingjay Part 2), minden más viszont valószínűleg el fog sikkadni mellette. Pedig a gyerekek ezúttal valamiért két premiert is kapnak: egy ausztrál animációt, a Blinky Bill - A filmet (Blinky Bill the Movie), mely egy koaláról szól, a valamivel idősebb korosztályt pedig minden bizonnyal le fogja kötni a Michel Gondry által rendezett francia Tökmag és Gázolaj - Vakáció négy keréken (Microbe et Gasoil), amiben két fiú egy guruló házban utazza körben az országot.

Ezek mellett a héten egy, a szcientológiát "leleplező" dokumentumfilm, a Szcientológia, avagy a hit börtöne (Going Clear: Scientology and the Prison of Belief) kerül bemutatásra, az Apák és lányaik (Fathers and Daughters) című New Yorki családi dráma, melyben Russell Crowe egy mentális problémákkal küszködő regényírót alakít, illetve az Az én szerelmem (Mon roi) című francia romantikus dráma, amely helyszíne egy kórház.

Kémek hídja

A hónap utolsó, 26-án kezdődő mozis hetét a közönségfilmek rajongói Spielberggel és Hanksszel, valamint közös filmjükkel, a Kémek hídja (Bridge of Spies) című hidegháborús drámával vezethetik le. De ekkor érkezik egy 2011-es film is, a középiskolai találkozós Újra együtt (10 Years), melyben Channing Tatum együtt játszik feleségével, Jenna Dewan-Tatummel, s jön A szüfrazsett (Suffragette) című angol dráma Carey Mulligannel, az 1910-es évekből, természetesen a női egyenjogúsági mozgalmak fő kérdéseivel.

Ugyancsak 26-tól láthatjuk még Az éjszakám a nappalod című magyar fekete komédiát is, melyet Dési András György és Móray Gábor rendezett, és egy húzós éjszakáról szól, valamint egy norvég thriller, az Amnézia (Amnesia) is megérkezik hozzánk 2014-ből, amiben egy pszichopata amnéziás lesz, amit barátnője megpróbál kihasználni.

Eisenstein Mexikóban

Melyik novemberi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Az éhezők viadala 4
  • Spectre - A Fantom visszatér
  • Fekete mise
  • A kémek hídja
  • Valamelyik a többi közül.
Ha pedig december, akkor természetesen Star Wars, de szerencsére azért J.J. Abrams filmjén kívül is lehet majd mit várni a hazai mozis kínálatból. Például pár ünnepekre készült filmet, vagy a Pixar új animációját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #1
    "valamint egy tavalyi norvég thriller, az Amnézia (Amnesia) is megérkezik hozzánk 2014-ből"
    Nincs több kérdésem, ez simán beférne Peterdi Pál "Tücsök és bogár" rovatába is.