Ötvös Tibor

A beavatott-sorozat: A lázadó - látvány és dráma egyben

Tris és Négyes visszatértek, méghozzá nem is akárhogy! A beavatott-sorozat: A lázadó egyszerűen remekül sikerült.

Hogy tetszett a film?
  • Jó volt
  • Egynek elment
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Őszintén be kell vallanom, hogy az Alkonyattal elindított majd Az éhezők viadalával csúcsra járatott ifjúsági regények (young adult) alapján készített filmek nem nagyon tudtak megfogni. Ennek talán oka az is, hogy ezen könyveket nem is olvastam és bár a filmeket többnyire megnézegettem, de utána sem éreztem a kényszert, hogy belekezdjek bármelyikbe is. A Beavatott is ebbe a körbe tartozott. Bár a filmen elég jól szórakoztam, hiszen tetszett ez a csoportokra osztott társadalom alapötlet, de a regényeket továbbra is elkerültem. Éppen ezért semmilyen extrát nem vártam a folytatástól... de kellemesen kellett csalódnom.

Ritka az olyan folytatás, mely képes túllépni a "nagy siker volt az előd, szóval nyomjuk meg pár effekttel, csatajelenettel és kész" vonalon, de az A beavatott-sorozat: A lázadó (valóban ez a hivatalos magyar címe, de mostantól csak Lázadóként hivatkozunk rá) képes volt erre. Persze ez feltehetően köszönhető a film alapját képező regénynek is, de ettől függetlenül meg kell emelni a kalapot a forgatókönyvírók előtt is: a film egyfelől nagyon látványos, ugyanakkor végig érdekes és kellően drámai megoldásokat is kapunk. (Remek ellenpélda erre Az éhezők viadala: A kiválasztott Első rész)



A cselekmény mindössze három nappal az első rész vége után veszi fel a fonalat. Tris, Négyes, Peter és Caleb sikerrel akadályozták meg Jeanine hatalmi törekvéseit, ám így a Bátrak egy csoportja és ők is Lázadókká váltak. Tris-ben forr a bosszúvágy és a düh, melyet a színésznő, Shailene Woodley remekül éreztet a nézővel. Minden mozdulatában ott a tehetetlenséggel és türelmetlenséggel párosuló harag, valamint az a hatalmas lelkiismeret-furdalás, önmarcangolás, melyet szülei halála okoz számára (mindez az Őszinték táborában csúcsosodik ki).

Méltó társa Négyes, akit természetesen az érzelmei vezérelnek - Theo James jól hozza a rá kirótt szerepet. Aki azonban a legjobban kiemelkedik az egész csapatból az Kate Winslet. A színésznő láthatóan élvezettel alakítja a hatalommániás vezért; mindez az első részben is így volt, ám itt adott egy újabb mélységet is a figurának. A játékát nézve elhisszük, hogy Jeanine bizony semmitől sem riad vissza, hogy elérje céljait, és az érzelem, mint olyan szinte nem létező fogalom a számára.



A Lázadó szerencsére azon filmek táborát gyarapítja, ahol a 3D nem kényszerből van jelen, hanem szerepet kap a filmben. Tris "álom-jelenetei" pazarul vannak kivitelezve és a teljes beleéléshez nagyon nagy segítséget nyújt a harmadik dimenzió. A Bátrak próbája vagy az utolsó összecsapás biztosan jól festene egyszerű vásznon is, ám 3D-ben szinte tökéletes élményt nyújt.

Ehhez persze kellett egy jó rendező és Schwentke nem is hagyja cserben a nézőket (ez mondjuk kicsit meglepő). Biztos kézzel vezeti a színészeket és a film akció-szekvenciáiról valóban csak elismerően lehet beszélni. A Lázadó éppen annyi akciót tartalmaz, hogy ellensúlyozza a kezdeti unalmasabb pillanatokat és pont akkora adagban tartalmaz romantikát és drámát, hogy azt senki nem érezheti giccsesnek vagy soknak. Az íróknak pedig egy hatalmas pacsi, hiszen a Lázadó lezárása remek, pazarul készíti elő a harmadik fejezetet, ugyanakkor pontot tesz számos kérdés végére, melyek az eddigi két részben merültek fel.



Összességében az A beavatott-sorozat: A lázadó egy remekül összerakott folytatás, mely minden szempontból jobban sikerült elődjénél és megmutatta, hogyan is kell egy ifjúsági regényt egy igen komoly drámai vonallal és megfelelő mennyiségű akcióval, a humor legkisebb szikrája nélkül - egyszer lehet nevetni a filmben, de az is jókor van jó helyen - a legszélesebb közönséghez eljuttatni. A filmet azoknak is ajánlom, akik az első részt nem igazán kedvelték: nem fognak csalódni!

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A beavatott-sorozat: A lázadó (The Divergent Series: Insurgent)
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 119 perc, 2015
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Robert Schwentke
Író: Veronica Roth
Forgatókönyvíró: Brian Duffield, Akiva Goldsman, Mark Bomback
Operatőr: Florian Ballhaus
Zene: Joseph Trapanese
Producer: Douglas Wick, Lucy Fisher, Pouya Shahbazian

Shailene Woodley (Tris)
Theo James (Négyes)
Kate Winslet (Jeanine)
Miles Teller (Peter)
Naomi Watts (Evelyn)
Jai Courtney (Eric)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #25
    hogy mit? Az sg.hu véleménye azonos filmről 180fokos
    Ui. nincs ott, hogy ki írta. Nincs ott, hogy kritika. Tehát az sg.hu mint médium, két különböző véleményen van azonos filmről. Csak ez az ami nem érthető.
    A Cinematrix esetén legalább ott van, hogy ki írta és az a cikk az ő véleménye. Nem a Cinematrix-é.
  • zetortraktor #24
    Hogyhogy mi van? A film siker. Nem olyan sikeres, mint az első rész. Ez arra utal, hogy hányan látták, hányan tudják megmondani, hogy jó lett-e vagy sem. A kritika arról szól, hogy valaki szerint jó lett-e vagy sem. Vagy mit nem értesz?
  • Macropus Rufus #23
    Akkor most mi is van?

    http://sg.hu/cikkek/111394/csalodas-a-beavatott-2-szereplese
  • sirpalee #22
    Az idegen a testebe csak azert kellett a sztoriba, hogy ne nevezd kurvanak. ;)

    Ilyen egyszeru az eges alapja, ugyanazt adja el tobbszor az iro, de szerencsere erre mar nem haraptak ra. Leallhatnanak ezzel a minosithetetlen YA "sci-fi" tomeggyartassal, szinte mindegyikben max rohejesnek nevezheto a sci-fi resz. Lasd a 100ak meg. :D
  • Banderas1990 #21
    Én azok közé tartozom, akik nem csak látták a Host-ot, de olvasták is. Szerintem a film egész korrekt lett, de nem egy világmegváltás. Erősen érződött, hogy sok mindent akarnak belezsúfolni a filmbe (pedig így is erősen megcsonkították a történetet).
    Maga a regény nekem jobban tetszett. Ott normálisan kibontakoztatták mind a főhős, mind a mellékszereplők jellemét és olyan kérdésekkel is foglalkoztak, amivel a film nem. Ily módon jobban összeállt a történet. (Ami kifejezetten tetszett, hogy kitértek az idegenek által megszállt többi fajra is.)
    Ez volt az írónő egyetlen olyan regénye, ami érdekelt, így az általános írói tehetségéről nem tudok nyilatkozni. Az Alkonyat film változata alapján viszont egyértelműen megállapítottam, hogy ugyanazon a fő nyomvonalon halad a két történet.
    Utoljára szerkesztette: Banderas1990, 2015.03.21. 18:38:45
  • ostoros #20
    Illetve még azt is kiegészíteném, hogy a főszereplő nem őrlődött. Egy idegen lény élt a testében.
  • ostoros #19
    Nem volt az olyan rossz. Csak mivel trilógiának indul, ezért elég semmilyen az első rész után. Más kérdés, hogy az író megszállottan elkötelezett az erőszakmentes megoldások mellett, ahogy az alkonyat utolsó részében is, elmarad a nagy leszámolás.
    Ui: Én olvastam az összes könyvet és azok alapján a Host simán alázza az alkonyatot. Sajna a megvalósítás már nem az igazi.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.03.20. 23:52:41
  • sirpalee #18
    Na a host volt igazan a legalja. Halistennek nagyot buktak vele...

    Viszont a sci-fi-ket ne csufold meg azzal, hogy oda sorolod a hostot. Gyakorlatilag ugyanaz volt mint az alkonyat, a foszereplo csaj ket pasi kozott orlodott, csak most nem vampiros hatter volt, hanem valami sci-fi-s. (na meg arrol nem is beszelve, hogy milyen hulladek lett az egesz vege)
  • ostoros #17
    Vagy ott van a Hater Trilgia, amelyből akár sorozatot is lehetne csinálni.
  • ostoros #16
    Hát igen sajnos nem filmesítik meg pl. Lois Mcmaster Bujold regényeit.
    Vagy ha már fantasy, akkor talán sohasem fogják filmre vinni Karen Chance könyveit.
    Pedig -e kettő tényleg sokat ad.