Berta Sándor

A viselhető számítástechnika nagy üzlet lenne a chipgyártóknak

A viselhető termékek, intelligens autók és házak elterjedéséhez még számos dolognak kell teljesülnie.

A chipgyártók és a szoftverfejlesztők szeretnék, ha a hordozható számítástechnika végre kiforrottá válna. A viselhető termékek, okosórák, a hálózatba kötött autók és a dolgok internete (IoT) komoly esélyt jelenthet az olyan óriáscégeknek, mint az Intel, a Texas Instruments vagy a Qualcomm. Jelenleg ugyanakkor az okosórák vagy éppen a fitneszkarkötők inkább csak érdekes megoldások és nem tömegtermékek. Az Apple és a Google számára viszont ez a terület lehet egymásnak feszülő gazdasági modelljeik harcának következő színtere. Az IoT piaca más gyártóknak egymillió új alkalmazási lehetőséget jelent, míg az olyan chipkészítők, mint a Texas Instruments és az ATML új esélyt kapnak a visszatérésre.

A hálózatba kötött tárgyak azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha intelligensebbek és olcsóbbak lesznek. Richard Doherty, az Envisioneering technológiai tanácsadócég munkatársa úgy vélte, hogy a mostani korszak a PC korai időszakára hasonlít, amikor még senki sem tudta megjósolni, hogy az asztali számítógép sikeres lesz-e vagy sem. "Amennyiben megkérdezzük a fogyasztókat, hogy vásárolnának-e viselhető termékeket, akkor lelkesek lesznek, de ha jobban odafigyelünk és megvizsgáljuk, hogy a termékek mennyibe kerülnek és mit tudnak, akkor a lelkesedés gyorsan elmúlik" - tette hozzá a szakember.


Napjaink viselhető eszközei még csupán néhány funkcióval rendelkeznek. Egyes készülékeket nem lehet összekötni az okostelefonokkal, másokkal nem lehet válaszolni az SMS-ekre. A Jawbone, a Fitbit, a Nike fitneszkarkötői alkalmasak a lépések számlálására, a pulzus mérésére vagy az alvás ellenőrzésére, az általuk szállított eredmények ugyanakkor nem elég pontosak ahhoz, hogy egy egészségügyi programban valóban hasznosak legyenek. A jelenleginél jobb szoftverek segíthetnek ezen.

Behrooz Abdi, az InvenSense vezetője szerint a dolgok internete valójában a hálózatba kötött intelligens szenzorokról szól. Amennyiben sikerül algoritmusokkal összekötni a gyorsulásmérőt és a giroszkópot, akkor nem csak a megtett lépések száma válik elérhetővé, hanem az is, hogy például valaki hogyan tartotta a teniszütőjét.

Az intelligensebb szoftverek mellett szükség van megfelelő energiaellátásra is, hiszen, ha számos szenzort zsúfolnak egy kis méretű készülékbe és abban csupán egy kicsi akkumulátor van, akkor az energia túl gyorsan elfogy. Ezen a problémán segíthetnek a programozható chipek, amikkel optimálisan beállítható az elemek vagy az akkumulátorok élettartama. Egy viselhető eszköz ideális üzemideje legalább egy hét lenne.

Persze a sok fejlesztés nem fog eredményre vezetni, ha a termékek továbbra is drágák lesznek. A fitneszkarkötők és az okosórák ára jelenleg 100 és 400 dollár között van, míg a Google Glass 1500 dollárba kerül. Ilyen árak mellett lehetetlen elvárni a széleskörű elterjedést. A jövőben a robotautók vagy az intelligens lakások sem kerülhetnek majd sokkal többe a hagyományos változatoknál. Linley Gwennap elemző leszögezte, hogy csökkenteni kell a költségeket, azért, hogy növekedjenek az eladások. A chipek nem kerülhetnek majd 20-30 dollárba, hanem 2-3 dollárért kell azokat adni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sempron07 #4
    Nekem se nagyok az igényeim, csak az lenne a szempont, hogy mutassa az időt, esetleg tudjam váltakoztatni, hogy miféle módon, és egy zenetávvezérlés még a telefonhoz. Másfél éve egy hagyományos órát akartam venni, mígnem véletlenül meghallottam, hogy léteznek már okosórák. (De még a Google is aláhúzza. :D )
    Szerencsémre mindig utánajárok a dolgoknak, a Sony 2. órája nagyon szimpatikusnak tűnt akcióban 35.000-ért, de amikor megnéztem a tudását, minőségét, egyből elvetettem. A Samsungé sokkal, de sokkal jobb, de hiába, amikor még az sem elég, bár a minőség azon már érződik. Egy vezeték nélküli töltést ha bele tudnának tenni, akkor még a 2-3 napos használati idő se érdekelne, csak a kábelekkel nem szeretek bajlódni. Este úgyis leveszem, rá a dokkolóra és reggel hordható lenne.
    Azt hiszem, hogy 2-3 évig nem lesz órám. :/
  • CairoJack #3
    Hát, a teljesen alap, órás funkciókon kívül (óra, stopper, ébresztő, visszaszámláló, naptár) igazából egy funkcióra vágyom, mégpedig, hogy jegyzeteket lehessen rajtuk írni/olvasni. Igazából az írást megoldhatják úgy, hogy a telefon billentyűzetével írod, BT-n átküldi, de olvasni tudja az óra magától is, mindentől függetlenül.
    Akkor benne tudnám tartani a telefonkönyvet, ami akkor is megvan, ha teló elvész/ellopják/lemerül, és az órát mindig magával viszi az ember. Esetleg még egy határidőnapló funkció, névnapokkal. Ilyen alap funkciók kellenének nekem.
    Ezeket persze tudják a telefonok is, de én már jártam úgy, hogy a telóm lemerült, és a világon senkit nem tudtam felhívni, mert max őseim számát tudom fejből, kollégáét, barátét egyiket sem. Ezért is kéne nekem a hosszú üzemidő, hogy ilyen még külföldön se fordulhasson el velem, és ha hosszabb útra megyek, mondjuk 2 hét, akkor se keljen tölteni. Hozzá legyen baromi ellenálló a tokozás.
    Ennyi kellene nekem. Ezt kb egy 20 éves 64kb-os menedszerkalkulátor is tudta, többre nincs igényem. Nem akarnék én netezni, könyvet olvasni, filmezni, de még zenét hallgatni sem. Sőt a telefonhoz sem akarok távirányítót, nem akarok hívószámkijelzést rá, se felvenni, elutasítani a hívásokat, SMS-t olvasni. Arra ott a teló.
    Egy ilyen óra nekem vésztartaléknak kellene.

    Ami még esetleg számomra érdekes funkció lenne, az pl a bluetooth-os adattároló. Telóról, sbt át lehetne rá küldeni fájlokat, mintha csak egy pendrive lenne. Megnyitni nem akarnám rajta, de tárolni igen.
    Nekem ez lenne a királyság.
  • kvp #2
    Turelem, pont errol szol a cikk, hogy nemsokara varhatoan lesz ilyen is, ha eleg olcso lesz a technologia, akkor lesz rajuk igeny is es akkor gyartani fogjak oket. Egyebkent azt kell nezni, hogy mit tud az ora, ha csak pulzust merni, akkor mar most is kaphato teljesen vizallo, egy gombelemmel akar 1 evig is mukodokepes ora, persze az csak rfid-n tud kommunikalni barmi massal es csak az adatok letoltese lehetseges. De letezik.

    Ha valaki nagy szines interaktiv kijelzot akar, amin kb. egy videofilm szintu grafikaval rendelkezo gui megy folyamatosan es mindez wifi-n kereszul, akkor viszont jelenleg vagy nehez es nagy lesz az ora vagy gyakran kell tolteni. A vizallosag mar sok helyen alap, pl. szinte minden sony termek vizallo mar jo ideje. De ahogy fejlodig a technika ezek is elerheto meretuek/tomeguek es aruak lesznek. Ha addig nem talalnak ki egy jobb megoldast, mondjuk egy szemuvegbe vagy kontaktlencsebe epitett kijelzot.
  • CairoJack #1
    Részemről úgy vagyok vele, hogy ha lesz olyan "okosóra" amit havonta MAXIMUM 1-szer kell tölteni, max 50 rugó, és lehet benne búvárkodni, akkor miért ne, addig viszont számomra fölösleges ez az egész cécó.