Berta Sándor

100 millió dollárt fektet intelligens autó­projektekbe a Nokia

A finn konszern teljesen új területen akar megjelenni. Az autó ugyanúgy platform lesz, mint ahogy a mobiltelefonok az alkalmazások által okostelefonná váltak.

A gyártó 100 millió dollárt fektetne be a Nokia Growth Partners (NGP) társaságon keresztül az intelligens autókba. A pénzt olyan cégek kapnák, amelyek új technológiákat fejlesztenek ki ezekhez a gépkocsikhoz és támogatják az ilyen jellegű innovációkat. A befektetésből elsősorban a Nokia digitális térképekkel kapcsolatos üzlete profitálhat, a szolgáltatás így később a Google Térkép valódi alternatívájává és kihívójává válhat. Jelenleg a vállalat fő bevételi forrását a hálózati részleg termékei jelentik.

Paul Asel, a Nokia Growth Partners egyik partnere kijelentette: az autó ugyanolyan platform lesz, mint amikor a mobiltelefonok a programozott alkalmazások és a különböző szolgáltatások miatt okostelefonná váltak. Rajeev Suri, a Nokia elnök-vezérigazgatója közölte, hogy az NGP lehetővé teszi mind az új innovációkat, mind pedig a pénzügyi visszatérést. Az új 100 millió dolláros alap megerősítette az elkötelezettségüket azzal kapcsolatban, hogy a hálózatba kötött közúti járművek komoly növekedési lehetőséget kínálnak minden olyan helyen, ahol az NGPS kész a komoly befektetésre.

A Nokia 2008-ban vásárolta meg 8,1 milliárd dollárért a Navteq nevű térképszolgáltatót, ezt követte 2012-ben az Earthmine 3D-térképszolgáltató felvásárlása. Asel szerint az emberek ugyan elsősorban a BMW, a Tesla és a Google fejlesztéseire figyelnek, de ők hisznek abban, hogy ez egy globális dolog. Innovációk vannak Indiában és Kínában is, amik szintén befolyásolhatják a végleges fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #4
    Van annyi eszük hogy a mobilokkal ellentétben ezt rendesen fejlesszék, olyanra, amire igény van ?Nem hinném hogy a begyepesedett hozzáálláson tudnak változtatni
  • Ender Wiggin #3
    mer pl. az apple mivel kompatibilis? és még is mindenhol nyomják...
  • SupraMKIII #2
    A jó ég mentsen meg minket attól, hogy bárhol nokia terjedjen el még egyszer!!!!

    Elég volt abból az időből, amikor semmi semmivel nem volt kompatibilis...
  • endrev #1
    Szóösszetételek...!