Sárdi Krisztina

Tudd, kiben bízhatsz! - Amerika Kapitány: A tél katonája

Thor után a Marvel-univerzum másik bosszúállója, Amerika Kapitány is visszatért a héten a mozikba: Amerikában már bevételi rekordokat döntött, és valószínűleg itthon is kasszasiker lesz, csakhogy...

A Marvel-filmek erőssége általában a profi módon kivitelezett speciális effekten kívül a fordulatos, izgalmas történetvezetésben rejlik. De sajnos egy filmnél nem csak ez számít, az Amerika Kapitány második részének nagy szerencsétlenségére. A Tél katonájában megvan minden, ami egy jó kaland- vagy akciófilmhez kell: a nők szépek, a férfiak erősek és jóképűek, nem minden az, aminek látszik, van egy utolsó csavar a vége előtt, és a rossz elnyeri méltó büntetését.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Chris Evans veszettül jóképű, viszont, hogy a Bosszúállók óta eltelt időben miért felejtett el játszani, azt nem tudjuk. Scarlett Johansson még mindig nagyon dögös, és továbbra is nagyon jól bánik a fegyverekkel - nagyjából ennyit lehet elmondani róla. A S. H. I. E. L. D. újabb világmegváltó projektet készít elő, a Víziót, ami természetesen teljesen veszélytelen. A Tél katonájának képében kapunk ismét rejtélyes külső ellenséget, nomeg persze belsőt is, jól felépített összeesküvéses árulással, miután Nick Fury a bizalomról oktatja Steve Rogers-t a film elején.

Mindezek által az alapjában véve kitűnően megírt, felgöngyölítésre váró nyomozós-történetszál sem tartogat igazi meglepetéseket, nagyjából tudjuk, mi várható. Ami talán a legjobban hiányzik az egészből, az a humor, annak ellenére, hogy az a kevés geg és poén, ami elhangzik, kifejezetten jó.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Azt nem mondanánk, hogy a film rossz, de különösebben nem is jó. Kicsit déjá-vu érzésünk támadt, hiszen a Thor 2-vel is hasonló problémáink voltak: nem tudott újat mutatni, Tom Hiddleston Lokija nélkül kérdés, mekkora siker lett volna. Az Amerika Kapitányt Samuel L. Jackson (alias Nick Fury) sokkal nagyobb hangsúlyt és aktívabb szerepet kapott karaktere menti meg, illetve Robert Redford pár jelenete.

Összességében az Amerikai Kapitány - A tél katonája hozza a készítőktől már megszokott és elvárt minimumot: jó szórakozás, igazi kikapcsolódás, kellően hatásos. Mégis kicsit csalódottan álltunk fel a székből a vetítés végén, mert a Vasember-trilógia és a Bosszúállók után ennél többet vártunk a legújabb Marvel-mozitól.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Amerika Kapitány - A tél katonája
(Captain America: The Winter Soldier)
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 128 perc, 2014 (16)

Rendező: Joe Russo, Anthony Russo
Forgatókönyvíró: Christopher Markus, Stephen McFeely, Ed Brubaker, Joe Simon, Jack Kirby
Zeneszerző: Henry Jackman
Operatőr: Trent Opaloch
Producer: Kevin Feige

Chris Evans (Steve Rogers / Amerika Kapitány)
Sebastian Stan (Bucky Barnes)
Scarlett Johansson (Natasha Romanoff)
Samuel L. Jackson (Nick Fury)
Cobie Smulders (Maria Hill)
Robert Redford (Alexander Pierce)
Hayley Atwell (Peggy Carter)
Dominic Cooper (Howard Stark)
Stan Lee

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mulholland2 #13
    Kedves orichalcos. Nagyon jót mosolyogtam a szövegeden. Ugyan azt a fogalmat elmondod sokkal szarabbul :). Tipikus nyelv sznob. Aki büszke arra, hogy tud kb. 1 nyelvet a sajátján kívül. Persze a magyart meg kevésbé :). Ezek a Marvel filmek meg valóban nem olyan nagy számok. 1x szívesen megnézed, de 3-4x már nem biztos.
  • Wittgen #12
    xar fordítás, utóbbi években egyre silányabb szövegkönyvek készülnek fordításban
  • grobs #11
    A Marvel filmek színvonala egyértelműen emelkedik. Thor 2 is jobb lett mint az első rész, ez is jobb. Csodát nem kell várni, de nem rossz.
    Amerika kapitány vívódása sajnos nem csak dramaturgia. Nekem kicsit kilógott a lóláb, hogy azért kellett ez a rész, mert ha Chris Evans nem ír alá több filmre akkor Bucky átveheti a helyét ahogy a képregényben.
  • grobs #10
    Mert a rendszerváltással a szinkron minősége a béka segge alá került. Egy filmhez hozzá tartozik a hangsáv is. Szép magyar nyelvünket feliratban is lehet ápolni.
  • goldmember #9
    pajzsos idióta
  • Linkout #8
    "Nem a silány magyar szinkronnal kellett volna nézni a filmet"

    Magyar az ember nem? Miért nézné angolul...
  • orichalcos #7
    " Tipikus mondatok a filmből:
    - "Törd fel!" - Nem sikerült! - Akkor írd felül a belépési kódot!"

    Nem a silány magyar szinkronnal kellett volna nézni a filmet. Mert nem azt mondja hogy "Törd fel", hanem "Run a decryption" azaz futtass egy dekódolást.
  • Cat #6
    Megnéztem. Totál érthetetlen számomra, hogy ugye elvileg ezek a szuperhősös képregényfilmek elvileg a fiataloknak szólnak, mégis hogy épülhet olyan blőd baromságokra, amik egy a számítógépek iránt kicsit is érdeklődö ember számára röhejesek. Tipikus mondatok a filmből:
    - "Törd fel!" - Nem sikerült! - Akkor írd felül a belépési kódot!
    ááááááááááááááááá
    Nevetséges, hogy még mindig ott tartunk, mint a 90-es évek elején, amikor egy számítógép feltörése látványos képernyőkre 64-es betűkkel írt utasításokkal zajlik.
  • wraithLord #5
    "(...) mert a Vasember-trilógia és a Bosszúállók után ennél többet vártunk a legújabb Marvel-mozitól."

    Na itt kezdtem azt érezni, hogy nem feltétlenül kell hinni a cikknek. Az első Iron Man tényleg kiemelkedően jó lett - számomra a legjobb szuperhősös film. A második részről ugyanezt már nem lehet elmondani. Bár szerintem túl magasra tette a lécet az első rész, amit a 3. résznek sem sikerült átugornia... De azért annyira nem rúgta le, mint a 2.

    A Captain America második részét még nem láttam, de ha az elsőt veszem figyelembe, akkor a 2 bőven tud hova fejlődni.
  • skinnyman #4
    Egyertelmuen trollkodas a cikk, nyilvanvaloan baromsagokat irnak, kb index szinvonal, de meg inkabb az alatt.