Mortimer

AOpen 1040 Pro DVD-ROM Drive


Gyártó: Aopen Inc.
Termék: DVD-ROM

Az AOpen Inc. az OEM (Original Equipment Manufacturer) cégek egyik legnagyobb beszállítója, híres alaplapjai technikai színvonaláról és megbízhatóságáról. Ezen kívűl még rengeteg dolgot gyártanak, köztük memóriamodulokat, hálózati eszközöket, számítógépházakat, monitorokat és CD-ROM-okat. Az utóbbi kategóriába tartozik a most bemutatott 1040 Pro DVD-ROM is, mely DVD filmek nézésére és a hagyományos CD-ROM-ként való felhasználásra is alkalmas.

A doboz tartalma és az installálás

A jól védett csomagolás belsejében találjuk magát a DVD-ROM-ot, egy standard audió kábelt, egy driverlemezt Win95-ös rendszereken történő installáláshoz, egy CD-ROM-ot, amin a WinDVD szoftveres DVD lejátszó van (Intervideo) és csavarokat a házban való stabil rögzítéshez. A mellékelt tájékoztató füzet többnyelvű, de túl kicsi és tele van fordítási hibákkal. Mindenesetre egy új drive installálása nem nagy tudomány, nem szükséges az ismertetőt nézegetni. A meghajtó hátulján lévő jumperbeállítás masterre van állítva, ha slaveként akarjuk az IDE csatornára csatlakoztatni át kell raknunk a jumpert.

Az 1040 Pro - mint a nevéből is látszik - 10x-es DVD-ROM olvasó, a CD lemezeket pedig maximum 40x-es sebességgel olvassa. Természetesen ezek csak elvi maximumértékek amik a lemez szélére vonatkoznak, a belső részén lévő adatokat lassabban tudjuk csak elérni.

A meghajtó hátulján van egy standard IDE csatlakozó, egy ATX-es áramdugasz, a jumper, amivel be tudjuk állítani, hogy master vagy slave legyen, a CD Audio és a Digital Audio csatlakozó. Elől van egy fülhallgatódugasz, hangerőállító a zenei CD-khez, a diszk müködését jelző led és a lemezkiadógomb. A lejátszóban - a Pioneer meghajtóihoz hasonlóan - nincs tálca, a lemezeket a résbe kell dugni és benyomni; a drive ezután automatán behúzza. A tálca hiánya minimalizálja a hangerőt, nem tud letörni és soha nem ragadhat be a lemez.

A Windows 98 probléma nélkül felismerte a meghajtót. Installálás után fontos megnézni, hogy az oprendszer bekapcsolta e a drive DMA támogatását. A DMA a Direct Memory Access (közvetlen memóriahozzáférés) rövidítése, meggyorsítja a drive hozzáférési idejét és az abszolút teljesítményét. A DMA beállítást a My Computer -> Properties -> Device Manager -> Settings fülön kapcsolhatjuk ki-be (a változtatás érvénybe léptetéséhez újra kell indítani a gépet).


Jellemzők:

Csatolófelület:
E-IDE / ATAPI (SFF-8090, SFF8020)
Ultra-DMA Mode-2 (33.3 MB/sec)
MW-DMA Mode-2 (16.6 MB/sec)

Sebesség:
DVD-ROM: 10X
CD-ROM: 40X

Támogatott lemezformátumok:
DVD lemezek: DVD-ROM, DVD-R DVD-RW, DVD-Video
CD lemezek: CD-DA, CD-ROM/XA, CD-R, CD-RW, CD-I, Video CD, Photo-CD, CD-Extra

Fenntartható adatátviteli sebesség:
DVD-ROM: 13850 KBytes/sec (10X)
CD-ROM: 6000 KBytes/sec (40X)

Lemezek adattárolási kapacitása:
DVD-ROM: 4.7 GB (Single Layer), 8.5 GB (Dual Layer)
CD-ROM: 656 MB (Mode 1), 748 MB (Mode 2)

Adatpuffer mérete: 512KB
Beszerelési pozíció: függőleges vagy vizszíntes

CD Winbench 99 teszteredmények:

A teszten frissen telepített Windows 98 volt és csak a Systray és az Explorer futott a háttérben. ZDBOP CD Winbench 99 Version 1.1 eredmények:


Kattints a képre a nagyításhoz!

A DVD-ROM elérési ideje nagyon jó, bár nem olyan gyors mint egy merevlemez. Az adatátviteli értékek némi kivánnivalót hagynak maguk után, az egyszerű 40x-es CD-ROM-oknál (pl. Kenwood 40X vagy a Memorex 40X) ennél jobb eredményeket kapunk (talán a buffer relatíve kicsi, 512 Kb-os nagysága okozza). A meghajtó CPU felhasználása 2,91% volt PIII 500-ason. Összegzésképpen az 1040 Pro egy középszerű CD-ROM-nak mondható.



DVD Mozi teljesítmény

A képminőség a VHS felett van, a kép tiszta és éles. A hanghatások egyszerűen félelmetesek, tökéletesen müködtek. A meghajtót Videologic MPEG 2 dekóderre kapcsolva szintén hiba nélkül müködött. Természetesen dekóderkártyát használva csökken a CPU felhasználás, futtathatunk más dolgokat is mozizás közben - ami a szoftveres megoldásnál (mint a WinDVD) nem lehetséges.


Összegzés:

Értékelés: 8/10

Az AOpen 1040 Pro DVD-ROM drive elég jónak mondható, ugyan a CD-ROM tekintetében nem egy sebességi rekorder, de rövid elérési ideje és DVD teljesítménye kiemeli a mezőnyből. Kiskereskedelmi ára jelenleg 130 dollár (kb. 33000 Ft), de a Buycomp online kereskedőnél már 94 dollárért (kb. 24000 Ft) kapható.

Tesztgép: Pentium III 500Mhz Processor, Soyo SY-6BA+IV 440BX Slot 1 alaplap, 256MB Of PC133 Corsair SDRAM (két 128 Mb-os modul), ELSA Erazor X GeForce 256 32MB SDRAM videókártya, Xitel Storm Platinum A3D 2.0 PCI hangkártya, 27.3GB IBM GXP34 7,200 RPM ATA66 merevlemez, 1.44MB floppy drive és Intellimouse Explorer USB egér

Forrás: AGN

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)