Farkas Alex

Csődbe mennek a másodvonalbeli fényképezőgép-gyártók

Csúcsszereplőkre és az okostelefonokra válik szét a fényképezőgép piac. A kettő közötti területen lévő gyártók csődbe mehetnek.

Elbukják az okostelefonok elleni harcot az ágazatban jelen lévő középkategóriás japán vállalatok, mint a Panasonic, a Fujifilm vagy az Olympus. A Reuters írása szerint évek óta veszteségesen működnek, és hiába számítanak arra, hogy a MILC-ek (a tükör nélküli cserélhető objektíves masinák) meg fogják menteni őket. Az IDC adatai szerint a kompakt fényképezőgép-eladások 40 százalékkal, kevesebb, mint 59 millió darabra estek. Ezt leginkább a Panasonic érzi, mely április és szeptember között ugyanekkora, 40 százalékos esést könyvelt el eladásaiban, és így valószínűleg a piacról is ki fognak lépni, mivel a cégvezetés középtávú tervei szerint minden veszteséges területet 2016 márciusáig bezárnak.

Yu Yoshida, a Credit Suisse elemzője szerint közép és hosszú távon a digitális fényképezőgép piac oligopólá fog válni, azaz néhány szereplősre szűkül össze. A Panasonic világpiaci részesedése 3,1 százalék, mely egy évvel korábban 3.8 százalék volt. Eközben a Canon, Nikon és Sony triója 60%-ot mondhat magáénak. "Csak az erős márkanévvel és versenyképes árral bíró társaságok fognak fennmaradni - és csak a Canon, a Nikon és a Sony felel meg ezeknek a feltételeknek" - emelte ki Yoshida. A tükörreflexes fényképezőgépek piacát a Canon és a Nikon uralja, a Sony pedig más cégeknek szállító szenzorgyártási részlegének és az okostelefonos együttműködéseknek köszönheti erejét.

A Panasonic, a Fujifilm és az Olympus a kompaktok árcsökkentésével, olyan niche piacok, mint a búvároknak szánt fényképezőgépek, és a magas nyereségtartalmú MILC-ek eladásainak növelésében keresik a kiutat. Ez utóbbiaknál van keresnivalójuk, hiszen a Canon és a Nikon az SLR-eknél meglévő dominanciájuk miatt ez utóbbi területet elhanyagolta. A tükör hiánya miatt ezek a készülékek kicsik maradhatnak, viszont szenzoruk és kiváló objektívjeik miatt a kompaktoknál és az okostelefonoknál egyértelműen jobb fotókat készítenek. "Az SLR-ek nagyok és zajosak, míg a MILC-ek aprók és csendesek. Ugyan sokak szerint az SLR-ek képminősége jobb, de mára a tükör nélküli fényképezőgépek összehasonlíthatókká váltak velük." - nyilatkozta a Fujifilm optikai részlegének vezetője, Hiroshi Tanaka.


Kritikusok szerint viszont egy LCD soha nem lesz vetélytársa az optikai keresők tisztaságának, és gyors akciók, például sportesemények fényképezéséhez túl lassúak. Mindezektől függetlenül a Panasonic G1 2008-as megjelenése óta sikerszegmensnek számítanak, a japán ernyőszervezet, a CIPA jelentése szerint január és október között a cserélhető objektíves eladások 36 százaléka valamilyen MILC volt. Ezzel szemben az Egyesült Államokban és Európában csak 10,5 és 11,2 százalékot birtokolnak, és az NPD piackutató intézet adatai szerint ráadásul ez előbbiben csökken: a december 14-el végetért háromhetes időszakban - mely a hatalmas vásárlási lázzal járó un. Fekete Pénteket is tartalmazza - a MILC eladások 20 százalékkal estek, míg az SLR-ek 1 százalékkal nőttek.

Az elemzők szerint az emberek nem akarják az okostelefonjaikat összekapcsolni a fényképezőgépükkel, inkább egyetlen eszközre vágynak, amivel azonnal feltölthetik fotóikat a közösségi oldalakra. A babérokat egyértelműen az a gyártó fogja learatni, amelyik hidat tud képezni a profi kamerák képminősége és az okostelefonok összekapcsolhatósági lehetőségei között. Egyfajta válasz erre a Sony megoldása, a két változatban megjelent QX, egy saját szenzorral és processzorral rendelkező objektív, ami vezeték nélküli kapcsolaton át kommunikál az okostelefonnal. Shigeki Ishizuka, a Sony üzletágigazgatója elismerte, hogy termékük nagyon megosztó, melyet vagy nagyon utál, vagy nagyon szeret valaki. "Fogalmunk sem volt hogyan fog alakulni az eladása, semmilyen célszámot nem jelöltünk ki." - mondta. A Sony lépése meglepő abban a tekintetben, hogy nyereséges okostelefonos díviziójuk is van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)