Castellum

Matrox Marvel G400 TV



Típus: Videó kártya
Gyártó: Matrox


Egy évvel ezelőtt jelentette meg a Matrox Marvel G200 kártyáját, mely új lökést adott az "otthoni videó szerkesztés"-nek. A nemzetközi piacon elég nagy volt a sikere a Marvel G200-nak, elég erős volt Európában, és egy kicsit gyengébb az USA-ban. Összességében a Matrox meg volt elégedve a dolgok menetével, és jó ötletnek tűnt a fejlesztés. Ahelyett, hogy a Marvel G200 újabb és újabb generációit adták volna ki, a Matrox csendesen üldögélt kanadai irodájában és egy jóval jobb terméket terveztek (mivel a Marvel G200-nak is megvoltak a maga hibái), ami méltó követője lehet az eredeti Marvelnek.

A G200-at követő G400 május 20.-ai megjelenését sok játékos örömmel fogadta, de kevés figyelmet szenteltek annak, hogy ez a chip akár egy új Marvel termék része is lehet. Röviden, mi lenne az eredménye, ha egyesítenénk a Marvel G200 erősségeit az újonnan megjelent G400 chip teljesítményével és alkalmazhatóságával? A Marvel G400.

Amikor először megláttuk a Marvel G400 adatait, úgy tűnt, hogy alig van különbség a Marvel G400 és elődje között. Első látásra úgy gondoltuk, hogy a G400-at csak a játékok gyorsítása miatt építették a kártyába. Egy nagyobb áttekintés során megtudtuk, hogy a jobb játékteljesítményen kívül, a processzor a Dualhead technológiát is támogatja, ami azt jelenti, hogy egy kártya két monitort is tud vezérelni. Még mindig nem világos, hogy ez hogyan segít a Marvelen? Képzeld el, hogy a monitoron egy videóanyagot figyelsz, míg a tévéden egy másikat tarthatsz szemmel. Vagy gondolj bele, milyen hasznos, ha a hangszerkesztőket a monitoron kezelheted, a videó szerkesztőt pedig a tévén. Ha nem töltöd minden idődet az otthoni filmek szerkesztgetésével, akkor dolgozhatsz egy dokumentumon, Internetezhetsz, e-mail-okat írhatsz, miközben a családod nyugodtan nézhet a tévén egy DVD filmet, amit a te géped futtat. A G400 ezeket az új lehetőségeket tette elérhetővé a Marvel G400-zal, de miben különbözik még a kártya elődjétől?

Azoknak akik nem ismerik az eredeti Marvel-t elmondom, hogy a videókártyák svájci bicskájaként emlegették, mivel a maga idejében ez volt a piacon elérhető legsokoldalúbb kártya. A Marvel sorozat támogatja az S-Video Input/Output-ot, található rajta RCA ki- és bemenet, továbbá coax bemenet a tévé ill. a kábel részére.

A Marvel G400 ugyanolyan kiszereléssel kapható, mint az elődje, két 6’ RCA kábel, és egy poszter, ami elég jól segíti a telepítést. A Matrox G400 mögött az alapötlet még mindig az, hogy olcsó áron juttassák el a minőségi videó szerkesztést az otthoni PC felhasználókhoz, vagy videó rajongókhoz. Eléri ezt a célt? Nézzük meg először magát a kártyát.


A Marvel G400 szembetűnően kisebb, mint a Marvel G200. Ez az egyre kisebb memóriachipeknek és a memory expansion connector hiányának köszönhető. Valójában a Marvel G400 nagyon hasonlít a G400-ra, pár apróbb különbséget leszámítva.

A kártyán 16MB SGRAM található, amit nem lehet bővíteni. A Matrox azzal magyarázta a döntését, miszerint csak 16 MB memóriát raknak a kártyára, hogy kevés volt a hely a kártya PCB-jén, de ahogy azt már más gyártóknál láttuk, nem tilos memóriát helyezni a PCB hátoldalára. Valószínűbb, hogy a költségek miatt kerül 16MB SGRAM-mal a boltokba a Marvel G400. A tesztkártyánkon 6ns-os Samsung SGRAM volt, ami maximálisan 166MHz-es órajelet támogat. Ezt azt jelzi, hogy a Marvel G400 a sima G400-on alapszik, nem pedig a G400MAX-on. Valószínűleg ez is egy költségcsökkentő döntés volt.

Akárcsak a G400, a Marvel G400 is csak AGP-s változatban jelenik meg, és nem tervezik PCI-s változat kiadását. Mivel a G400 támogatja a 2X ill. 4X AGP-t, a Marvel G400 is támogatja. A processzoron meglehetősen nagy hűtőborda található, ami ne tévesszen meg senkit, mivel közel sem termel annyi hőt, mint nemrég megjelent vetélytársa, a 3dfx Voodoo3 3500TV. A Marvel G400 is sok hőt termel, de több órai folyamatos használat után koránt sem volt olyan meleg mint a V3 3500TV.

A Marvel G400-on található Matrox TVO controller ugyanaz mint ami a Millenium G400 kártyákon található, és a DualHead funkcióért felelős. A Marvel G400-ról azonban hiányzik a másik VGA csatlakozó, helyette egy 26 tűs csatlakozó van, amire a Marvel elosztója csatlakozik.

Ez a Marvel G400-os tapasztalataink alapján eléggé megnyomorítja a DualHead alkalmazhatóságát. Azonban egy nemsokára megjelenő kiegészítő kártya segítségével, a második a DualHead-es csatlakozó Digital Flat Panel (DVI) támogatást ígér.

Tehát, bár a Marvel G400 támogatja a DualHead technológiát, a második kimenet a Marvel elosztója segítségével mehet TV-re, és a kiegészítő kártyával mehet Digital Flat Panel monitorra. Jegyezd meg, hogy ez a kiegészítő kártya elfoglal egy kártyanyílást a Marvel G400 jobb oldalán, és egy PCI helyet elérhetetlenné tesz.

Az elosztó kinézetében teljesen olyan, mint a Marvel G200-é. Ugyanaz a csúszásmentes talp, ami megtapad a padlón vagy az asztalon, és így nem kell rá figyelni. Egy panasz a formáját illetően, hogy még mindig ő a legvaskosabb a vetélytársakéhoz (AIW128, V3 3500TV) képest. Az elosztón három RCA ki- és bemenet van, továbbá S-Video és Coax csatlakozók.




Az egyetlen újítás az elosztón, az SPDIF kimeneti csatlakozó, ami a digitális hangért felelős. Bár ez a Marvel G400 sajátossága, nem találtunk semmi értelmes használati lehetőséget a számára.


Hardware MJPEG

A Marvel G200 legnagyobb erőssége abban volt, hogy nem egyszerűen egy szoftveres MPEG2 kódolót tartalmazott, hanem egy hardveres MJPEG kódolót használt a videó felvételhez. Ez a hardveres MJPEG támogatás a Marvel G400-nál is jelen van.

Egy 300 dolláros kártya a mai technológia mellett nem támogathat hardveres MPEG2 videó capture-t. A szoftveres MPEG2 helyett a Matrox úgy döntött, hogy nem változtat, és a második legjobbat ajánlja, a hardveres MJPEG-et. A hardveres MJPEG nem olyan hatékony, mint az MPEG2 tömörítés, de hardveres MPEG2 egy 300 dolláros kártyán nem igazán kivitelezhető.

Hatékonyság szempontjából az MJPEG a szükséges nagy lemezterület miatt marad alul, ami ahhoz kell, hogy NTSC vagy PAL minőségű 30fps-es videót tároljon minőség- illetve képkocka-veszteség nélkül. 704x480(NTSC), 30fps mellett az MJPEG kódoló 1 másodpercet 3 megában rögzít. Egy harminc másodperces reklám 90MB-ot, egy harminc perces tévéműsor 5.4GB-ot foglal el. Ahhoz képest, hogy otthoni használatra tervezték, elég nagyok a helyigényei. Persze nem kell a legjobb minőséget választani, hiszen az MJPEG még így is jó, bár még mindig sok helyet fogyaszt.

A hardveres MJPEG előnye az, hogy a legjobb minőségnél sem dob el képkockákat a CPU lassúsága miatt. Ez nagy kontrasztot alakít ki a CPU függő ATI 128-cal és a 3dfx Voodoo3 3500TV-vel, amik csak szoftveres MPEG2-t támogatnak. A szoftveres MPEG2 használata miatt az egész munkát a CPU-nak kell elvégeznie, és bármilyen háttérművelet képkocka-veszteséghez vezet.

Ha az ATI 128-at nézzük, ami csak szoftveres MPEG2-t tud, az egyik követelmény, hogy 640x480-ban, 30fps-sel rögzítsünk, az hogy Pentium III-asod legyen. A Marvel G400, hardveres MJPEG-ével, csupán 233MHz-es AGP-s rendszert követel meg. (Valószínűleg Pentium II 233-asra gondolnak, nem pedig Pentium MMX 233-ra.)

Ennek az az oka, hogy az MJPEG nem egy széles rétegek által elfogadott standard, és így nem előny hardveres MJPEG-et használni a szoftveres MPEG2 helyett, e fontos célból a Matrox egy MPEG2 Transcoder-t mellékel, amely segítségével az MJPEG-eket MPEG1 vagy MPEG2 file-okká alakíthatjuk át a hardveres MJPEG használata után. Ez azt jelenti, hogy kezdetben MJPEG használatával kell a lemezre az anyagot menteni, ami, mint már említettem, nem a leghelytakarékosabb, mielőtt a Transcoder-el MPEG2-vé alakítanánk.


A kapott átalakító egy Ligos MPEG2 Transcoder, amely SSE és 3Nnow! utasításokat is támogat. Az alap kezelőfelülete egyszerű: kiválasztod a bemeneti file-t, majd a kimenet típusát (MPEG1 vagy MPEG2, bármilyen megadott felbontásban), és ráklikkelsz a kis zöld gombra, ezzel elindítva a folyamatot. A mi 93 MB-os MJPEG-ünk (33 másodperc videó D1 felbontásban - 704x480) egy 18MB-os MPEG2-ként érkezett meg, 58:1-hez tömörítési aránnyal. A képminőség tekintetében az MPEG2 valamivel gyengébb minőségű volt, határozott részletesség csökkenéssel, de összességében a képminőség nagyon jó volt az eredeti 93 MB-os MJPEG file-hoz képest.

Egy lényeges megszorítás, hogy a program csak korlátozottan használható, mert konvertáláson kívül mást nem csinál. Az Advanced gombra kattintva, nem történik más, mint egy "here's what you get when you order the full version" feliratú ablak megjelenése, tehát ha többet akarsz, akkor még 199 dollárt kell kifizetned a teljes verzióért. A teljes verzióval egy lépésben változtatható bit-rate irányítást (egy fontos dolog a minőség állításánál, amely nem létezik a Matrox kártyához kapottal), és többprocesszoros támogatást ígér Windows NT alatt.

Lényeges, hogy az MJPEG különlegesség ezen a piacon, csak a Matrox által támogatott és különösen kihangsúlyozza a képminőség vs tömörítési arány ellentétét. Az MJPEG előnyei két részből állnak: először, egy nagyon jó minőségű videót kapsz, és másodszor, ezt később átalakíthatod MPEG1/2-re. Az egyetlen igénye a nagyméretű lemezkapacitás (az MJPEG file-t hardveresen leszedve közvetlenül a vincseszterre írja először), és egy NEM gyors CPU. A Marvel G400 csodája az a megengedhető megoldás, hogy a lemez terület jóval olcsóbb, mint a CPU erő, és jóval könnyebb venni még 10GB helyet, mint elsózni a Pentium II-est és venni egy új Pentium III 500-ast. Az MJPEG-nek hátrányai is vannak, a legszembetűnőbb ezek közül, hogy a lemez mérete egy kulcsfontosságú tényező lehet, ha ilyet akarsz vásárolni.


TV beállítás és Kimenet

A Marvel doboza egy beépített TV tunert tartalmaz, amely egy coax bemenettel lehetőséget biztosít, hogy a PC-den TV-t nézzél. A TV Tuner használata csaknem nélkülözhetetlen egy "minden egyben" típusú kártyán. Természetesen, mint az ATI-nál, a Marvel G400 is képes zárt képaláírás engedélyezésére/letiltására, ahogy arra is, hogy a szöveget egy file-ba mentse későbbi megtekintés és módosítás céljából.

Hallgatóknak egy kollégiumban ez egy tökéletes megoldás, hogy egyszerre használjanak egy PC-t és TV-t a szobában egy PC számítógép segítségével. Tévét nézni egy kis képen a képernyő szélén, miközben dolgozol, kicsit zavaró lehet, de jóval jobb annál, mintha oda kellene fordulnod egy másik tökéletesen helyfoglaló képernyőhöz.

A TV kimenet a Marvel G400-on nyilvánvalóan remek és hasonló a két előző G400 kártyához, de itt korlátozva van a felbontás max. 1024x768-ra. E mögött legfőképp a TV kimenet és a DualHead technológia állhat, amely a cég egy új irányba való lépése volt.


A DualHead bővebben

Tehát mi az egyedi a hardveres MJPEG tömörítésben a Marvel G400-on? Nem sok, mivel ugyanolyan, mint az eredeti Marvel G200-on. Akkor mivel kínál többet a Marvel G400 a G200-nál? A DualHead-et.

Amint azt már akaratlanul elárultuk a cikk elején, a DualHead erőssége nem igazán volt valószerű, amíg a technológia nem került azok kezébe, akik valóban használni tudták.


Mint a sima G400-nál, a DualHead a Marvel G400-on lehetővé tesz DVD mozi kimenetet a második képernyőre, miközben nincs kimeneti jel egy ablakban az elsődleges kijelzőn. Magyarul? Képes vagy egy DVD filmet lejátszani a számítógépeden, minimalizált ablaknál, és a TV-n nézni teljes képernyőn a DVDMax képességeit használva a Marvel DualHead-el. Emlékezz, hogy a DVD lejátszás szoftveres a Marvel G400-on, szóval nem tudsz Quake 3-azni vagy Unreal Tournament-ezni, miközben a családod egy DVD filmet néz, de tudsz a Weben szörfölni vagy megnézni az e-mail-jeidet, ha elég gyors processzorod van.

Lehetőség van a desktop megkétszerezésére a második képernyőn a Marvel G400-al, de tartsd észben, hogy a sima G400-tól eltérően a Marvel nem tud kimenetet analóg monitorra, tehát a desktop egy részének a TV-re való kiküldésének hasznossága az egyedi alkalmazásodtól függ. Egy otthoni saját filmeket editáló szemszögéből, használhatod a TV-t, az anyag -amin épp dolgozol- előzetes megtekintése céljából, vagy egy második videó forrás kivetítésére, míg az első videó forrást az elsődleges képernyőn nézed.

A másik említésre méltó lehetőség a DualHead-nek a másodlagos képernyő zoom ablakként való használata. Például használhatod a TV-det zoom ablaknak egy képhez, amelyet az elsődleges képernyőn szerkesztesz, ahelyett, hogy a képeditáló programot használnád erre, egy billentyűkombinációval rá tudsz zoom-olni a képernyő egy részére, és ezt a képet a TV-re ki tudod rakni. Ez a funkció rendkívül hasznos azoknak, akik Photoshop-ban egyszerre egy vagy két pixel editálásával töltik az idejüket, ami nagyon unalmas a legnagyobb felbontásban is.


A következő hasznos DualHead funkció ez időben még nem igazán felfedezett, a játékokban való hasznosításra. Habár el fog némi idő telni mielőtt valóban élvezhető játékokat láthatunk (ha látunk egyáltalán), amelyek támogatják a DualHead-et. A két legfontosabb lehetőség, amely felkeltette a figyelmünket a második monitor "rocket cam"-ként való használata, amely követni tudta a játékos rakétáját, amint keresztül utazott a játéktéren, vagy a másodlagos kijelzőn mozijelenetek megjelenítése, amelyet a valós idejű stratégia csinál valós időben. Míg mind a két lehetőség érdekesen hangzik, kétséges, hogy ez meg fogja győzni a hardcore játékosokat a G400 megvásárlásáról egy olyan helyett, amely nagyobb játékteljesítmény kínál.


Szoftverek

Egy olyan terméknél, mint a Marvel G400, A Matrox-nak nagyon nagy figyelemmel kellett kiválasztani a hozzá adandó szoftvereket, hogy ne riasszák el a felhasználókat a bonyolult videó editáló programmal és ugyanakkor biztosnak kellett abban lenni, hogy nem korlátozzák a terméküket nem megfelelő szoftverrel. Szerencsétlenségre, az áldozatot a Marvel G400 könnyű felhasználására hozták a kezdő videó editálóknak, amelybe beleszámít az Avid Cinema, egy rendkívül könnyen használható videó editáló programcsomag, amely túlzottan leegyszerűsített azoknak a felhasználóknak, akik a videó editálás bizonyos fokán már túljutottak. Túl nagy kérés lett volna a Matrox-hoz egy Adobe Premier hozzáadása a Marvel G400-hoz, vagy bármi, ami kicsit érdekesebb, mint az Avid Cinema, amelyet nagy vágyakozás fogadott. Az Avid Cinemával alap effekteket csinálhatunk, és rövid otthoni filmeket hozhatunk össze nagyon egyszerű lépésekből, de sok mindent nem tudsz csinálni egy ilyen egyszerű programmal. Közel sem olyan bonyolult mint pár jóval erőteljesebb csomag, de még egyszer, amint megtanulsz kezelni egy ilyen erős programot, az Avid Cinema csak egy jó viccnek tűnik.


Végszó

Ha nem vagy egy nagy játékos, és egyszerűen hardveres MJPEG videó tömörítést akarsz, inkább a régebbi Marvel G200-at nézd meg, amíg nem akarsz DualHead-et használni. A G400 299 dolláros árával a G200 ára alább eshet, és ha egy olcsó bevezetést szeretnél a videó editálásba anélkül, hogy a géped gyorsaságával törődnél, az eredeti G200 megfelelő lehet. Ha egy nagy DVD kedvelő vagy, és alap videó digitalizálási funkciókat szeretnél, vess egy pillantást az ATI régebbi All-in-Wonder 128-ára, mivel annak van a legjobb hardveres DVD támogatása. Az AIW 128 hardveres DVD-je tetemes mértékben jobb a szoftveres DVD kimenetnél, és ha nem nagyon akarsz videó editáló rendszert a PC-dhez, az AIW 128 elegendő lehet azoknak a DVD rajongóknak, akik PC-jüket kicsit többre használják, mint a Weben való szörfölés.

A hardcore játékosok, akiket egy jó TV kimenet érdekel, a sima TNT2 TV-kimenettel jól járhatnak, de ha videó digitalizálást is szeretnének, felfedezhetik a ASUS V3800 Delux-ot vagy a Voodoo3 3500TV-t, de vigyázat, ezek a kártyák 200 dollár fölött vannak. Tehát mikor érdemes Marvel G400-at venni? Ha nem szűkölködsz vincseszter helyben (vagy mész venni egy másik nagyot a videók részére), és jó minőségű otthoni videókat akarsz csinálni, mindeközben játszani is akarsz a rendszerrel és ki tudod használni a DualHead egyik másik képességét, akkor már kezdhet érdekelni a Marvel G400. Nehéz lesz eladni 299 dollárért, mivel a szoftver csomag nem elég erős, és a videó editálási lehetőségek viszonylag változatlanok a G200-hoz képest, és ez nem tartja vissza a Marvel G400-at a legjobb teljes megoldásnak a kategóriájában, legalábbis amíg valamilyen versenyzés nem kezdődik. Egy költséghatékony megoldás, amely desktop videó editálást kínál egy egyszerűen használható csomagban, a Matrox sikeres, míg a többi rész már sikertelen. A 300 dolláros árért, mint egy otthoni PC felhasználó vagy videóimádó, videó editálási lehetőséget kapsz elfogadható áron megalkuvó lehetőségekkel. A hardveres MJPEG tömörítés jó úton haladva kicsit jobban egyedivé teszi a Marvel G400-at a versenyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)