• kvp
    #31
    Az arm-os android is kepes desktop (X11-es) programokat futtatni, az x86-os verzio is ugyanugy kepes ra. Csak egy X11 szervert kell felrakni (ez van a marketen is) es onnantol minden tavoli es lokalis X-es program kepes gond nelkul futni. Jo pelda a gimp grafikus csomag, bar eleg sok ram kell abba a telefonba amin ezt rendesen hasznalni akarjuk.

    "Rettentő módon agyonbonyolított az alkalmazások modellje (Activity, Intent stb.),"

    Ez nem bonyolitas, hanem a fejlesztest egyszerusiti. Az activity win32 alatt a window. Az intent meg a message. Minden masban is megegyeznek, android alatt is ablakonent van egy message loop, csak a keretrendszer szetdobja a message-eket fuggvenyhivasokra, ezert a switch el van rejtve. (de ugyanott van mint win32 alatt) Az intent kuldest meg win32 api alatt alatt SendMessage()-nek hivjak.

    "háttérben VM-et futtató oprendszernek sikerülni fog?"

    A 2.2-es ota a legtobb program nativ (c/c++). A dalvik java vm csak opcionalis es minden program eldonti, hogy hasznalni akarja-e vagy sem. Maguk az oprendszer fo komponensei sem hasznaljak, sima c-ben vannak irva. De a legtobb jatek (foleg az ios portok) is sima c-t hasznalnak, mert az mindket rendszeren elerheto. Egyebkent a java-s kod 2.2 ota betolteskor elfordul, tehat a java-bol gepikodot csinal a rendszer. Ez persze azt jelenti, hogy igy mar a java-s cuccok is tudnak vedelmi hibat okozni, de cserebe ugyanolyan gyorsak mint egy sima c++-os kod.

    Egyebkent android alatt lehet X-et es wine-t telepiteni (jelenleg root jog kell hozza) es akkor a win32-es api-ra irt programok is futtathatoak android alatt. Tehat android alatt fut egy nativ X, kulon folyamatban a wine es azon belul a win32-es program (arm-on x86-os emu-ban, x86-on nativan). Igy lehet ms office-t futtatni egy android-os telefonon. (lassu lesz mint a csiga, de megy) Sot ha valaki nagyon akarja, akkor az open source android kernellel meg a swap-et is bekapcsolhatja, hogy rendesen daraljon a merevlemez is. (vagy rongalja a flash-t ha eppen telefonon fut)