• kvp
    #46
    A modern ionhajomuveknel az ionokat hosugarzassal allitjak elo a hajtoanyagbol. Ilyen pl. a vasimr is. Ezt lehet elektromos ernegival, de lehet akar kozvetlen hosugarzassal is. Az igy elvezetett meleg plazmat pedig gyorsitas utan a jarmu kiloki hatul, tehat tavozik a rendszerbol.

    Egy folyamatosan gyorsulo hajonal nem beszelhetunk a gravitacio hianyarol, mivel eleg jol definialhato gyorsulas hat minden a fedelzeten talalhato anyagra. Ez utobbit kihasznalhatja a jarmu hajtorendszere is, pl. uzemanyagpumpa sem nagyon kell, de a plazma iranyitasa is egyszerubb.

    "A zűrhajók korong-csészealj alakúak, és rendszerint csak két-dimenzióban skálázódnak,"

    Egy melyuri urhajo olyan formaju amilyet csak akar az ember, mivel nem kell legkori repulesre alkalmasnak lennie. Innentol az a fontos, hogy mit lehet a legolcsobban es a leghatekonyabban megepiteni lehetoleg ugy, hogy egyben is maradjon. Ebbol a szempontbol a henger es a gomb viszonylag egyszeru es bevalt megoldasok. A menetirany szerint hosszukas targyak nagy sebessegnel jobbak, mert kisebb az eselye, hogy valami szembetalalja, tovabba kisebb a vedendo felulet. Legkori siklok eseten persze egesz mas feltetelek vannak, oda a lapos lifting body elrendezes az idealisabb.