• Bokafix2
    #12367
    Death's Game (2023)


    A Halál koreai és lány. És amit a legjobban utál, ha megsértik. Hősünk pedig épp ezt teszi, mikor a kilátástalan helyzete miatt öngyilkos lesz, és nem hagyja, hogy a halál a maga idejében jöjjön el érte, hanem ugráltatja őt. Ezért a bájos leányka fogja a tehetetlen Choi lelkét, és beleteszi olyan emberek testébe, akik már meghaltak különféle balesetek és tragédiák nyomán.

    Az időt is visszapörgeti a halál időpontjától számítva néhány perccel vagy órával korábbra, és szegény Choi-nak meg kell próbálnia elkerülni a szinte biztos véget. Ha nem sikerül, akkor másik testbe kerül, más körülmények közé, de a feladat ugyanaz. Viszont csak 12 esélye van: ha sikerül, akkor örökbe megkapja az éppen aktuális testét, és leélhet benne egy teljes életet, de ha elbukik, akkor örökre a pokolba jut, amihez képest a nehéznek érzett földi sorsa szünidei matiné.

    Nagyon kreatívnak érzem az ötletet, és a kivitelezést is. Pl. kifejezetten tetszett, hogy nem valami olcsó, sztereotíp megoldást választottak a halál megjelenítésére, és a látványvilágot is jól összefércelték, ha mondjuk a pokol előszobájára, vagy a pokoli lények küllemére gondolok.

    A cselekmény is egyben van, konzekvens és jól követhető. Gondoskodtak róla, hogy ne veszítsük el a fonalat, ami könnyen megtörténhetne, hiszen Choi állandóan testről-testre jár, és egyik sorsból a másikba csöppen. És nem utolsó sorban velős társadalomkritika is a film, és szociális kórkép az ország helyzetéről, mert pl. az, hogy a halál egy topmodell csaj, talán fikció, de az, hogy egy átlagos koreai srác egy életen keresztül nyögi a diákhitelét, miközben évekig nem talál munkát, már nem annyira.

    Ugyanakkor egyfajta elrettentésül is próbál szolgálni azoknak, akik a konyhakést már a saját torkuk felé fordítják. És nem is véletlenül, mert az öngyilkosságok száma Dél-Koreában a vörös zónába esik, azaz kirívóan magas. Én értettem az üzenetet, és a 10-dikről való leugrásra legfeljebb a ker. tévés vetélkedők miatt szánnám rá magam, de azokat meg nem nézem.

    8/10