• dronkZero
    #59
    "Nézd, ha már ennyire szőrszállhasogatunk, akkor áruld el nekem, hogy biztos, hogy létezik a világon megújuló energiforrás?"

    Nem, a világegyetem a tökéletes entrópia felé törekszik. A legstabilabb állapotba, a lehető legalacsonyabb energiaszintre. Igen, a Nap is elfogy egyszer.

    "Úgyhogy ha nem haragszol én sehol nem mondtam, hogy energiát a semmiből csinálunk. Azt mondtam, hogy széndioxidból csinálunk levegőt és energiát."

    Igen, én meg azon tépem a számat, hogy _ez_így_nem_igaz_!
    Akkor mondd azt, hogy "uránból, vízből és szén-dioxidból oxigént és energiát termelünk", akkor korrekt. De nem, még ezt sem, mert vagy energiát termelünk, vagy oxigént. Az energia felszabadításakor visszakapjuk a szén-dioxidot, mert az egész körfolyamatban a széndioxid+víz a legalacsonyabb energiaállapot.

    "A kérdés az, hogy egységnyi metanolból nyerhető energiával át lehet e alakítani a széndioxidot egységnyi metanollá."

    Nem, ez az ami képtelenség. A vízerőművel meghajtott, vízerőművet tápláló vízpumpa,vagy a bicikli dinamójáról táplált, a biciklit hajtó villanymotor esete. Nem lehet, képtelenség.

    "Mivel utóbbira azt mondják, hogy nem kíván nagy energiát, a metanolból pedig elég hatékonyan lehet kinyerni, így nem feltétlen lehetetlen."

    Az "utóbbi" a _metánból_ előállított metanolrül beszél, ami viszont a metánt igényel. Amikor elégeted, a metán energiáját hasznosítottad. Viszont metánt soha, sehol nem kapod vissza, utánpótlás szükséges. Ezt az energiatermelést nem nevezheted szén-dioxidból energiává alakításnak, maximum metánerőműnek. Ami energiaszintbeni különbség van a metán és a metanol közt (a fajhőjük különbsége), azt meg _bele kell rakni_. Oláh erre mondja, hogy kisebb energia kell hozzá, mint a vízbűl kivenni a zox... hidrogént, és abból csinálni metanolt.

    "Ha széndioxidból tudsz metanolt csinálni, metanolból energiát és ebből az energiából legalább ugyanennyi metanolt - tudsz előálltani széndioxidból -, akkor a rendszer fennállhat egész addig, amíg van széndioxid.
    A beszurt rész nálam értelemszerű, neked ezek szerint le kell írni. Bocs."

    Nem, a mondatod értelmét felfogtam enélkülis, még mindig ugyanazt jelenti: képtelenség, örökmozgó. Nem hiszem el, hogy nem látod át.

    Nem tudom már több módon elmagyarázni. Lassan feladom. Ha nem értedmeg, nemérted meg.