• halgatyó
    #81
    A robotok igen bonyolult készülékek. Gondoljunk csak bele, hogy kifejlesztésük mennyibe kerül, és hány alkatrészből állnak. És ezek az alkatrészek nagyon megbízhatóak -- annak kell lenniük -- kiváltképp ha harci alkalmazásra kerül sor.

    Egy ilyen robot iszonyatos pénzekbe kerül. Most ne egy embrionális állapotban levő fejlesztésre adott -- visoznylag kis -- összegben gondolkodjunk, szerintem mire ebből használható eszköz lesz az dollár tízmilliárdokban mérhető.

    Egy ilyen eszköz kifejlesztése csak akkor rentábilis, ha NAGYON NAGY SOROZATBAN készül.

    Gondoljunk egy valamilyen autóra, például egy opel astra. Mire a termék sorozatgyártásra érett lesz, több évtizedes fejlesztése esett keresztül és sok millió példányban készül el, hogy elfogadható áron lehessen adni. Még így is több millió forintba kerül.

    Sok autó csak úgy készíthető el rentábilisan, hogy sok alkatrésze más tipusokkal közös. Az autók fejlesztése nem 10 éve folyik, hanem 100 éve, és a világon eddig elkészített autók száma legalább több százmillió.

    Mire akarok kilyukadni? Egy robot elkészítése sokkal-sokkal nagyobb feladat, mint egy autóé. Több alkatrészből fog állni, komolyabb megbízhatósági követelményekkel, nagyon bonyolult szoftverrel, stb.

    És most jön a lényeg, két pontban:

    1.) Mekkora sorozatban kell majd gyártani ahhoz, hogy elfogadható áron lehessen beszerezni? Nyilván óriási sorozatban. Sok millió vagy akár több százmillió példányban.

    Ki ellen akarnak bevetni ennyi millió harci robotot?

    2.) Mennyibe fog kerülni ez a rengeteg robot? Ki fogja azt megfinanszírozni, ÉS MILYEN CÉLBÓL? hmm...