• ForzaInter
    #535
    Meghalt Alekszej Cserepanov

    Forrás: www.sportbladet.se
    Szokásához híven egész este fickándozott, semmi nem utalt arra, hogy rosszul érezné magát. Az elsõ harmadban még gólt is lõtt. Szezonbeli tizennegyedik meccsén ez volt a tizenkettedik pontja. Így fejezte be az életét.

    A Vityaz-Avangard mérkõzés záró harmadának végén – elkeserítõ, hogy mindössze két perc volt hátra a teljességgel lefutott partiból – a vendégek két sztárja, Jaromir Jágr és Alekszej Cserepanov a pillanatnyi figyelmetlenség közepette egymásnak ütköztek és a jégre huppantak. A kétségkívül komikus jelenetet a podolszki aréna közönsége gúnyos kacajjal nyugtázta, a rettegett gólvadászok a kispadon viccelõdtek a történteken. Az ifjú támadó arca azonban hirtelen eltorzult, teste tehetetlenül összecsuklott. Mivel a helyszínen állomásozó mentõautó a meccs felénél úgy érezte, gond itt már nem lehet, a csapatorvos szakszerû segítség híján szalmiákszesz belélegeztetésével próbálta megmenteni a Rangers reménységét. Próbálkozásai sajnos kudarcba fulladtak, így az élelmesebb omszki játékosoknak saját maguknak kellett öltözőbe cipelniük az eszméletét vesztett hokist. Meg nem erõsített források szerint a kirendelt esetkocsira jó 10-15 percet kellett várni. Miközben Csrepanovot a mentõbe fektetve lélegeztetõre állították, zokogó sortársa, Jaromír Jágr a következõket kiáltotta felé: „Ébredj fel, az ég szerelméért, ébredj fel!” Bár a megviselt defibrilátor segítségével néhányszor sikerült helyreállítani a támadó szívmûködését, helyi idõ szerint 22:55-kor beállt a klinikai halál, az orosz jégkorong legnagyobb ígérete elhunyt.

    Ki is volt valójában Cserepanov? Következzék egy rövid összegzés: a Szibériai Expresszként becézett jobbszélsõ élvonalbeli bemutatkozása alkalmával Pavel Bure idõtlen idõk óta érintetlen újonc gólrekordját adta át a múltnak. Hatalmas jövõt jósoltak neki, elvégre eredményessége (zöldfülûként mindjárt 29 pont) messze túlmutatott a Malkin, Ovecskin, Kovalcsuk fémjelezte nagyok hasonló korban elért statisztikáin. 2007-ben az U-18-as és U-20-as világbajnokságon is a torna All-Star csapatába választották. A junioroknál ezüstig, a fiatalabbaknál aranyéremig vezette a szbornaját. Tegnap a Madison Square Gardenben megrendezett Hudson-parti rangadón egyperces néma gyászszünettel adóztak az emlékének.

    Érdekes mód, miután a Vissaja liga idei elõszezonjának egyik szintfelmérésén a futóteszt hasonló tragédiát okozott, számos helyi médium felvetette a kötelezõ, periodikus szívvizsgálatok bevezetését az orosz profi hokiban. Elõrelépés nem történt, Cserepanov meghalt, s egyszerre mindenki hallatlan lelkiismeretessé vált. Milyen dolog az, hogy a mentõ hazaszáguld a meccs közepén, s rozsdás lélegeztetõ géppel operálnak egy többmillió dolláros élsportolót. A régi beidegzõdésnek engedelmeskedve Medvegyevék vonzó kirakatot varázsoltak, a részletek azonban akarva-akaratlanul felfedik a fogyatékosságokat. Van mit tanulni profizmus terén. Azt nem elég csak mondani, a legapróbb összetevõkig gyakorolni kell. Nyugodj békében, Alekszej!


    Halál a jégen, avagy szemelvény az elmúlt évek tragédiáiból:

    2004 november 5: A lockout alatt odahaza szolgálatot teljesítõ lett Sergejs ®oltoks a Riga 2000 egyik találkozóján rosszul lesz, majd az öltözõben életét veszti.

    1998 december 30: A 36 esztendõs cseh veterán Jaroslav Hauser a harmadik ligás Selb ERC mezében a saját kispadja elõtt összeesik, s meghal.

    1998 december 3: a zürichi Chad Silver egy NLA mérkõzés kellõs közepén hirtelen szívmegállás következtében örökre távozik közülünk.

    1998 október 6: az egykori Nordiques-hokist, Stephane Morint németországi légióskodása során szintén a jégen éri utol a halál. A váratlan tragédiát az orvosok Morin korábbi szívbántalmaival hozzák összefüggésbe.

    1998 április 19: Mark Teevens az EC Bad Nauheim találkozóján egyszer csak szívéhez kap és összeroskad. A halál oka: hirtelen keletkezett vérrög.

    1995 október 15: a morai Bengt Åkerblom nyaki ütõerét egy korcsolypenge találja telibe. A súlyos vérmérgezéssel és –hiánnyal küzdõ Åkerblom a kórházba szállítást követõen azonnal meghal.

    még csak 19 éves volt:||||
    NYUGODJÉK BÉKÉBEN!