udrvcsn9.jpg



Vélemények egyik legsikeresebb

csapatsportunkról.


  • Zóanagyvarázsló
    #61579
    Én nem sok reális és érdemben különböző alternatívát látok, de egyet mégis.Te nyilván olvasod máshol is a véleményemet, de mások kedvéért, talán jobb, ha ide is bemásolom, itt is legyen más álláspont a Siófok-sajnáláson kívül. Mivel hosszadalmas, inkább elrejtettem a spoiler tag mögé.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Azt nyilvánvalóan nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a különböző klubok lobbiztak volna a saját érdekükben, nyilván az ETO és a Siófok is ezt tette a saját kisebbségi álláspontja érdekében. Hogy az érdekérvényesítés mértéke elért-e morálisan vállalhatatlan szintet részünkről, illetve az MKSZ döntése mögött ez állna-e, azt én a mindent is tudókkal szemben nem tudom biztosan eldönteni, legfeljebb találgathatok, ezt inkább kihagyom. Ugyanakkor elsőre nekem azért nem tűnt feltétlenül büdösnek a döntés, mert az érintett kluboktól függetlenül nem tudok elképzelni végeredményében eltérő verziót, ami elfogadható lenne.

    Azon lehet vitatkozni, hogy le kellett-e zárni a bajnokságot, illetve meddig lehetett volna még lebegtetni. Valószínűtlennek tartom, hogy a hátralévő sok meccs belefért volna még (korosztályos) válogatottak, nemzetközi kupák mellett és következő szezon megkezdése előtt, ráadásul a BL-hez hasonlóan az új szezon kereteivel történt volna. Személy szerint ennek örültem volna, hiszen annak a híve vagyok, hogy a pályán dőljenek el az események, a Magyar Kupában pedig már az eddigi kerettel is nagyon vártam a javítási lehetőséget (vagy a Siófoknak vagy az ETO-nak visszavágva), és a jövő évivel sem hangzott volna rosszul. De hiába örültem volna ennek a szívem szerint, elfogadhatónak tartom, hogy nem ez volt a realitás, a csapatok többsége sem nyűglődött volna a folytatással.

    Csonka szezon esetén szerintem két okból nem lehetett volna más döntést hozni:

    1. Mivel hiszen a sport szellemében és az utolsó percig való küzdelemben, nem értelmezhető számomra, hogy sok-sok meccsel a vége előtt (nem is azonos meccsszámmal) teljesnek kelljen tekinteni egy bajnokság állását. Ha belegondolunk, hogy 8-8 meccse volt még hátra a Fradinak és a Siófoknak is, miközben két meccs volt a különbség, ez akkor is nonszensz, ha már én is közel biztosra számoltam a harmadik helyet. A szurkoló számolgathat, odaadhatja minden szezon előtt előre a bajnoki címet a csapatának, vagy elkönyvelheti, hogy úgyis gyengén szerepel, az MKSZ nem. Vérlázító lett volna a szövetség Siófokot preferáló döntése, akármennyire dőlt el a versenyfutás lelkileg.

    2. A fentebbiek miatt jogilag is megkérdőjelezhető a csonka bajnokság elfogadása és teljes értékűként kezelése, de ha már töröltük, akkor végképp értelmezhetetlen, hogy kizárólag az alapján kellett volna ítélni. (A felmerülő, több bajnokság átlagát néző alternatíva nem hozott volna változást, így kár is vele külön foglalkozni.)

    Éppen ezért az, hogy a sportszerűség csúcsa a Siófok lábai elé borulás, számomra egyáltalán nem egyértelmű. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az előző szezonban a Siófok bizonyított ellenünk, érthetőek az erőviszonyok alakulása miatti elvárások. A két csapat egyoldalú preferáló álláspontok helyett elméletileg igenis létezne sportszerű kompromisszum, nem is értem, hogy aki fair playt vár fel, abban ez miért nem merül fel. A megoldás egyszerű lenne: a két csapat küzdjön meg a pályán az ETO mögötti helyért, bármit is jelentsen az (második szabadkártyát a BL-be vagy "utcák-terek kupát"). Ez megtörténhetne akár az EHF (amennyiben a rendkívüli helyzetben belemennének egy rendkívüli BL-selejtezőbe, volt már rá példa a Hamburg BL-győzelme után, de a Fradi-Érd selejteződöntő is hasonló volt), akár az MKSZ égisze alatt (miért ne lehetne akár az elmúlt szezonok hazai és nemzetközi eredményei alapján a kialakult helyzetre való tekintettel egy efféle rájátszást, minibajnokságot létrehozni), de a két klub szervezésében is (ez esetben a vesztes nem jelezné a szabadkártyára az igényét az MKSZ felé, ha tisztázásra kerülne, hogy tényleg csak egy megy az EHF-hez).

    Igen, ez a megoldás is érdeksérelmet okoz a Siófoknak, ha azt vesszük, hogy ők már kivívták ezt a szereplést, azon túl is, hogy a Fradi jövő évi kerete erősebb (bár egyik csapat sem lenne még összeállva, lutri lenne a végeredmény, az EHF is az új keretekkel fejezné be a szezont stb.), de ha a csonka szezont nem fogadjuk el, akkor ez nem is szempont. Tudomásul kell venni, hogy ebben a helyzetben nincs tökéletes megoldás. Én örülnék, ha így dőlne el, mert igazságosabbnak tartanám, és nem szennyeződne be a csapatom neve sem, bármi is a véleményem a Siófokról, de illúzióim nincsenek.

    Természetesen ha három magyar csapat indulhat a BL-ben, netán elmarad egy teljes nemzetközi szezon, akkor ez az egész szinte alig bír jelentőséggel. És ezeknek is van realitása (sőt annak is, hogy a kettő egyszerre történne meg). Éppen ezért is értelmezhetetlen a lemondás és a túlzott hőbörgés a témában.

    Hozzátenném még, hogy nem vagyok BL- vagy EHF-kuparajongó. A Fradié vagyok, bárhol is játszik. Szurkolóként pedig az elérhető legnívósabb kupába kívánom a csapatot, amihez a keret eddig is adott volt, a most látható keret alapján adott is lesz. Tehát sosem fokoztam volna alacsonyabb szintre a csapatot, mondván, nyerjünk legalább valamit, de oda is követtem volna a csapatot, és az új impulzusokat is tudtam volna értékelni. Számomra ez nem a BL-hez való görcsös ragaszkodásról szól. Ugyanakkor a újkori KEK-győzelmünk azért volt fantasztikus, mert közben BL-szintre értünk, és esélyesebb ellenfeleket is legyőztünk, ez jelenleg a BL alatt kevésbé tűnik rekonstruálható, legfeljebb egy fiatalabb, "magyarabb" csapattal.



    A válogatott szempontjából az utóbbi évek EHF-kupáinak a színvonala szerintem megfelelne, de a BL többet hozna a konyhára. Látjuk, hogy Noniék készek a legmagasabb szintre. Ráadásul ahogy a következő BL-szezonról és annak színvonaláról nem tudunk semmit, úgy azt sem tudhatjuk, hogy alatta mennyire lesz Challenge-kupát idéző a második számú sorozat. Nincs garancia semmire, nem lehet arra alapozni, hogy a BL alatt is biztosan komoly színvonal lesz. Az viszont több mint valószínű, hogy BL még lesz valaha, és az lesz a legnívósabb nemzetközi kupa.

    Végezetül idézném a most éppen sokat emlegetett 2019-20-as versenykiírást egy - a korábbi években is rendre helyet kapó - félmondat kiemelésével:

    "A bajnokság célja:

    A legjobb magyar kézilabdacsapatok folyamatos, színvonalas versenyeztetése, az elért eredmények alapján a bajnokság győztesének, helyezettjeinek és kiesőinek megállapítása, a nemzetközi kupákban való indulási jog eldöntése. A nemzetközi kupaindulásról az Magyar Kézilabda Szövetség (a továbbiakban MKSZ) Elnöksége dönt az NB I. és a Magyar Kupa helyezések alapján az EHF által megadott kvóta szerint. A bajnokság célja továbbá a válogatott csapatok eredményes szereplésének folyamatos segítése, a mérkőzések nézőinek kulturált szórakoztatása, sportágunk népszerűsítése. A bajnokság a sporttörvény 31. § (1) bekezdés c) pontja szerinti vegyes versenyrendszernek minősül."