31
  • HyBrIDNyLA
    #31
    Részben elfogadom az érvelésed, de az MS éves licenc díj is brutális, Enterprise környezetben éves díjak vannak és elég jelentősek gépenként. Ha meg pl. akarsz venni egy Enterprise MS SQL server-t 14.000 $. és ahhoz is kell érteni, nem csak a Linux-hoz. Ezt is kalkuláld bele.
  • gforce9
    #30
    "amikor ismételten ki fogják találni, hogy sokba kerül a Windows"

    Nem a windows a drága, hanem azokat a szakembereket megfizetni a horribilis, akik pl. egy full linuxos vállalati rendszert karbantartanak. Ez amolyan "okos politikus" gondolkodás, hogy húú egy windóz 30-50k. Váltsunk linuxra, mert az ingyenes. Aztán pislognak, hogy szakember nincs hozzá vagy ha van, olyan áron dolgozik, hogy ahhoz képest a windóz ára elhanyagolható.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.06.30. 08:47:58
  • molnibalage83
    #29
    A szüleim gépe a bátyám régi 2007-es gépe volt. Gyakorlatilag néha alig volt hajlandó működni. Néha csak simán nem kapcsolt be, néha scak random kékhalál volt és a rajta levő XP miatt egy rakás dolgot nem támogatott már. Ma már azért illil böngészésre is egy újabb Win7-es gép. Néhány tíz k-ból kijön, a monitor drágább, mint a gép...
  • kvp
    #28
    PC alatt a legtobben a desktop szamitogepet ertik. Ez a tipus jellemzoen az irodakban (es a home office-okban) fordulhat elo a jovoben ahol van iroasztal amihez leulhetunk. Ellenben a lenovo tablet-nak hivja jopar erintokijelzos laptop-jat is, pedig a klasszikus ertelemben azok is pc-k.

    Ezzel szemben szerintem a PC a regi definicio szerint az ami szemelyi szamitogep, tehat jellemzoen ilyen egy okostelefon is. A lenovo csak arra jott ra, hogy az asztali gepek piaca nem nagyon fog bovulni a mostani zsugorodas utan, mivel varhatoan akinek nem kell iroasztalhoz valo munkaeszkoz, az nem vesz desktop gepet a jovoben. A desktop piac a mostani mobil atallas okozta zsugorodas utan pont annyira fog bovulni, amennyire a jovoben az irodai allasok szama noni fog. Az elolrejelzesek szerint az irodai allasok szama dramaian zsugorodni fog az automatizalas elterjedesevel. Ez egy rovid es hosszu tavon is zsugorodo piac, amit ugyan a lenovo varhatoan megtart, viszont keresnek valami bovulo piacot, ahol hosszu tavon is tudjak novelni a beveteluket.

    A hazibarkacs es markas vitahoz meg csak annyit, hogy amit cegeknek adnak el azok a gepek azert dragabbak mert nem csak szerviz jar hozzajuk, de jobb minosegu alkatreszek is kerulnek belejuk.
  • asgh
    #27
    A PC egy irodai eszköz, nem háztartási gép. A PC mint tartalomgyártó eszköz természetesen sosem fog kihalni, mert arra tökéletesen megfelel, amire eredetileg is tervezték.
    Valójában nem a PC szorul vissza, hanem az az alapvetően természetellenes állapot szűnik meg, hogy egy irodai használatra fejlesztett eszköz - az MS-Intel monopóliumnak köszönhetően jobb híján - elterjedt a háztartásokban, mint a tartalomfogyasztó célplatform.
    Az az extra bevételi forrás szűnik tehát meg, amit eddig az otthoni felhasználók generáltak.
  • AgentKis
    #26
    Jó az, hogy vannak szerverek, amiken vannak adatok és programok, DE ezeket nem PC-vel / ről, hanem funkciószegény, kiskijelzős, idiótán kezelhető tabletekről gondolják majd használni?
    Hát mászkálós játékoknál, meg fészbúk-ra töltött fekáliafotóknál ez működhet, de mivel fogunk táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt, grafikai és mérnöki programokat kezelni?
  • ntex
    #25
    A szomszédos épületben meg a HP asztali részleg volt ahol szintén ugyanígy működött minden, volt hogy be kellett ugrani oda is :)
    Utoljára szerkesztette: ntex, 2017.06.28. 02:08:04
  • ntex
    #24
    Nem kell bemutatni :) Dolgoztam az IBM-nél Székesfehérváron mikor még ott üzemelt. Először tesztelő voltam, majd összeszerelő, napi 30-40db IBM szervergépet raktam össze (álló, fekvő, rack, minden volt a kezeim között) 1,5 éven keresztül, meg javítottam az összeszerelés után kibukó darabokat az ott töltött időm vége felé. És a csarnok másik felében volt a Lenovo üzem is ahol naponta 4x-5x keresztülmentem :) A munkafázisok szinte teljesen ugyanazok voltak a kis asztali Lenovo gépeknél is mint a szervereknél.
    Utoljára szerkesztette: ntex, 2017.06.28. 02:03:53
  • HyBrIDNyLA
    #23
    Ezt nézd végig: https://www.youtube.com/watch?v=3Hw1rU9zWF0
    Mondom, hogy más dimenzió. Egyedileg tervezett, egyedileg tesztelt, minősített alkatrészek, tesztek sorozata, minden összecsiszolva, minden összehangolva. Szerverben ugyanez a kategória. Az volt az előfutára a fragmentációnak. Senki nem rak már össze szervereket. A nagyobb cégek komplex megoldásokat vásárolnak, meg egy összerakott szerver nem tudja felvenni a versenyt mondjuk egy HP bladesystemmel. Nem egy versenypályára valók.
  • ntex
    #22
    Miért ne lenne egy dimenzió? :D Ugyanolyan alkatrészek kerülnek abba is mint egy normál asztali gépbe. Ugyanúgy a nagy chip és hardware gyártó cégek szállítják nekik az alkatrészeket, csak a kiszerelés és felépítés tér el márkánként.
    Utoljára szerkesztette: ntex, 2017.06.27. 21:40:18
  • cylontoaster
    #21
    Az a kérdés meddig szűkül. Most volt egy csúcs pár éve és azután visszaesik majd stagnál, vagy ténylegesen nullához tart. Az hogy visszaesik az egyértelmű, az is hogy miért, azt viszont kétlem, hogy teljesen halott piac lenne.

    És igen, érthető hogy keresnek más lehetőséget, pláne amikor nem nagy ugrással elérhető komolyan bővülő piac is.

    De ettől még mindig butaság vagy túlzás azt állítani, hogy haldoklik, megszűnik, nincs jövője, nullához tart.
    Ugyanúgy van szükség rá ma is, ahogy lesz holnap is, az sem igaz szerintem, hogy kevesebbre, csak ritkábban veszünk. Nincs semmi, ami arra mutatna, hogy tényleges eltűnésről beszélhetnénk.
  • dyra
    #20
    A nagy likváditor filmben volt.

    - Tudják mi a csődbe menés legbiztosabb módja?
    - Növelni a részarányt egy szűkülő piacon. Totális halál. Lassu de biztos.
  • zola2000
    #19
    jó, de mihez kezdtél volna egy 10 éves (1997es pentium 166mmx) géppel 10 évvel ezelőtt (2007ben) ? Ma meg simán jó böngészős gép egy 2007es core2duo gép is, egy ssd és már tökéletes is játékon kívül mindenre.

    igazából ezért csökkentek a pc eladások, ennyi -> de ebből nem meglepő hogy minden pcre építő cég alternatívákat keres, mert üzletileg csökkenést egy részvényes sem szereti.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.06.27. 17:51:51
  • molnibalage83
    #18
    Na jó, a DAYS GONE is érdekel.
  • cylontoaster
    #17
    És?
    Nekem meg nincs autóm, tehát a autóipar kihalóban van.
    Nem vágom miyen következtetést kéne 1-1 példa alapján levonni. Nekem is van otthon 10 éves, közel működő gépem (a videókari adta meg magát, ami viszont közel sem volt 10 éves), meg van több olyan is, ami alaplaphiba miatt használhatatlan. Persze megtehetném hogy leforrasztom a kondit és a helyére teszek másikat..
    Sőt a nagyszülőknél 15 éves van, mert port fogni pont jó.

    Én meg vettem egy újat, mert nekem nem volt elég a régi teljesítménye, ahogy elég sokan mások is így vannak ezzel.
    Az tény, hogy nem fognak évente újat venni, mint mobilból, de régen sem vettek évente gépet a népek, tehát erre rámondani hogy beszűkült a piac, eléggé faxság.

    Ahogy most, úgy a jövőben is van otthoni és céges környezetben is létjogosultsága. Max ez nem tud ennyi céget eltartani, de leginkább csak arról van szó, hogy stagnáló piac, míg a mobil növekszik. A stagnálás viszont nem csökkenés. Tudom, még a gyorsulásnak is gyorsulnia kell az üzletben :)

    Ezt egyébkén egy 8-10 éves üzleti laposról írom, amit totál átlagos dolgokra használok (irodai alkalmazások, böngésző, levelezés) és brutálisan lassú így is.

    De persze leírhatja még 20 ember, hogy neki van működő 10 éves gépe (miközben persze elfelejti hogy hány nem működő gépe van), aztán csinálunk ebből egy semmitnemérő statisztikát, hogy bebizonyítsuk kinek van igaza..


    Szerk: vagy itt van ez:
    https://www.statista.com/statistics/269049/global-pc-shipment-forecast-since-2009/
    Ez alapján szűkült, de nem várható, hogy rohamosan épülne le. Magyarul kihalóban lévőnek hívni egyértelmű túlzás. A többit leírtam fent.
    Utoljára szerkesztette: cylontoaster, 2017.06.27. 17:28:02
  • dyra
    #16
    A laptopokat korábban három évente cseréltük. Most 5év és csak akkor cserélünk ha a kolléga "szétrágta". Ezzel együtt bővített garanciával vettük. A PC-k élettartama már eddig is 5-év volt azt most emeltük 6-ra. Megjegyzem az 5 éves I5-s gépeink SSD-vel abszolúte vállalható gépek, selejtezésnél sorban álltak érte a kollégák. De van nekem bent szerviz célokra egy 7-éves I5 is. Természetesen ezek brand PC-k (Dell). Korábban ilyen hosszú élettartamú gépeink nem voltak. Egy kisebb multinak melózok KB 10 000 gépünk van mindenfelé a világban.

    Na csak, hogy megerősítselek. :)
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.06.27. 17:16:32
  • HyBrIDNyLA
    #15
    Dyra-nak igaza van. A 10 évvel ezelőtti vas simán kiszolgálja a mai napig a legtöbb helyen támasztott követelményeket. Nálunk pl. szinte kizárólag vállalatirányítási szoftverek futnak, böngészőből Meg merném kockáztatni, hogy egy P4 szint kb. 4 GB RAM-mal, simán megfelelne a napi feladatokhoz. Sőt, egyes helyeken szerintem simán a Windows NT4 is megfelelne, mind a mai napig, sőt, szerintem a jövő valami embedded cucc, vagy Android lesz szerintem, amikor ismételten ki fogják találni, hogy sokba kerül a Windows. Persze most jöhetnek a CAD-CAM beszólások meg a tervezés, de az kb. a jéghegy csúcsa. Legtöbb irodista szöveget szerkeszt, jegyzőkönyveket készít, 1-2 lapos excel-t babrál, ha éppen nem az egyedileg fejlesztett, böngészőből futtatható kb. 0 erőforrást igénylő belső szotvert üti egész nap. Egyébként az SAP, MS Dinamics AX sem igényel ultra erőforrásokat mivel serveroldalon van a számítás, de ezt már egy másik fórumon kifejtettem. Ha a telephelyeket is alapul veszem, kb. 4-5.000 gép lehet a rendszerünkben. Most pl. az egyik központunkat teleszórták Lenovo thin kliensekkel, hogy még annyi helyet se foglaljanak, mint a desktopok.
  • barret
    #14
    10 éves gépet használok,évek óta tervezem hogy lecserélem.
  • molnibalage83
    #13
    A szüleim 10 éveg gépét le kellett cserélni, mert már nagyon haldoklott. Az más kérdés, hogy most olyan gépük van, hogy passzív hűtésű az egész
  • cylontoaster
    #12
    Azért a 10 évvel ezelőtti vas teljesítménye lényegesen kevesebb, és ha olyanra akarod használni, ahol ez számít, akkor megveszed az újat.
    Ezen felül azért messze nem minden gép éli meg a 10 évet..
  • dyra
    #11
    Igaza van a PC piac teljesen behalt és még jobban befog. Egyszerűen elértek egy olyan szintet, hogy a PC élettartama jócskán kitolódott még vállalati környezetben is. 10 éves PC-ket manapság még simán lehet használni, nincsenek olyan szoftveres fejlesztések ami miatt érdemes és racionális döntés lenne PC-t venni. Természetesen a PC-re szükség van és ki tudja meddig itt marad, na de attól üzleti szempontból tényleg egy döglött ló.
  • HyBrIDNyLA
    #10
    EGy összeépített gépet és azok alkatrészeit egy mérlegre sem lehet tenni egy desktop, vagy akár egy workstation kategóriával. Egy Lenovo teljesen más szegmenst fed le. Még support terén is jóval magasabb szinteket képviselnek. Elég, ha a HP másnapi helyszíni megjelenés opciót nézzük. Nem egy dimenzió.
  • Cat #9
    "ne temessük már a pc-t amikor jelenleg ez a legjobb munkaeszköz."
    A PC eladások évek óta csökkennek, szűkül a piac, egyre kisebb a nyereség, nem éri meg a Lenovonak gyártani. Ennyi van mögötte, nem kell ezt túlgondolni.
  • ntex
    #8
    Szerintem szerencse dolga (is) hogy kinek mennyit megy a gépe amibe tíz- esetleg százezreket fektet bele. Nekem volt egy több éves gépem amit használtan vettem annak idején, azóta cseréltem benne procit és VGA-t. Utóbbi megadta magát jellemzően a gari lejárta után fél évvel egyik pillanatról a másikra, beszemetelt a kép játék közben majd onnantól totál instabil lett, random kékhalál és fagyás. Novemberben vettem egy vadonat új configot, elég sokat fog menni mint az előző is valszeg, de 3-4 évnél többet sztem ez sem fog kibírni meghibásodás nélkül. A mai technológiával készülő alkatrészek szerintem már közel sem olyan strapabíróak és időtállóak mint a régebbi cuccok. Vagy eleve rövidített élettartammal manipulált termékek készülnek hogy rákényszerülj viszonylag hamar a cserére, vagy a gyártástechnológia miatt sérülékenyebbek az alkatrészek, ezt sosem fogjuk megtudni.
  • HyBrIDNyLA
    #7
    Munkahelymen van 2, itthon 1, az 3. A munkahelymen kb. 2000 ember dolgozik, többnyire mindenki gépen. Ja, pont Lenovo-k vannak:)
    Én azt látom a háttérben, hogy nagyon jó minőségűek a PC-k és nem akarnak tönkremenni. Nálunk is 7/24-ben mennek és nem nagyon akarnak elromlani. Itthon is HP elite gép van, atomstabil. Igazából a refurb PC piac is marha jól megy, 3-4 éves PC-ket pár dolcsiért be lehet szerezni és kiszolgálnak még jó 5-6 évet. A refurb HP DC 5750-es X2-es 3800+-os gépem még a vétel után 10 évet ment és még működőképesen adtam oda a kollégámnak. A mai napig a Win10 6GB RAM-mal tökéletesen elmegy rajta. Véleményem szerint ezért stagnálhat a PC piac, hogy hihetetlen jó minőségben állítanak elő terméket, így nincs szükség cserére, nagy volumenben nem alakul ki rá újabb igény. Ugye a tervezett avulás nem véletlenül van a fogyasztói társadalomban. A PC piacot ez -szerencsére- nem érinti. Vélemények?
  • kékherceg
    #6
    Szerintem üzleti szempontból gondolta. A többi ágon valószínűleg folyamatosan növekedő nyereségre van kilátás. A PC ágazatban meg nem.
  • ProgServ
    #5
    Sziasztok!

    Jo reg voltam itt.. de ezt nem birom megallni szo nelkul.
    Az Apple szerint (es hiszek nekik), nem a fleho, a szerveroldal es adatkozpontok a megoldas...kell az is, de nem fogja tudni a piacot uralni.

    Nincs kifejtve miert. Szerintem a miert...az egyszeru.

    Egyszeruen kellenek a PC-k vagy kivjuk csak szamitogepeknek oket.

    Kellenek a jatekosoknak (okok ott a konzol, de h egy uj jatek kijon, es valami eszetlen brutal a grafikaja...a konzol nem fogja birni vagy nem ugy fogja megjeleniteni mint egy 5x dragabb jatekra kihegyezett szamitogep).

    Kellenek a programozoknak (Azert egy kis vekonykliensen, vagy tableten probaltak ezek a kinai zsenik programozni? Aham..lehet szivni...lehet a szerveren virtualis vasat futtatni, de b hatom ha rossz a netkapcsolat, vagy most..es itt azonnal kell a program..mert fel akarom tolteni egy Arduinora vagy Kamerara, vagy iPhonera vagy barmire).

    Kellenek az uzletembereknek a szamitogepek..Word, Excel tableten? Na persze...

    Kellenek a filmeseknek es gyakorlatilag mindenkinek aki valamit eloallit a szamitogepek segitsegevel.
    Mert mondjuk oriasi adatmennyisegeken dolgoznak.. tobb terabyte informacion, videon, szenzor adatokon..ezeket kuldjek el szepen a szervereknek, akik majd visszakuldenek megegyszer ennyi adatmennyiseget amikor elvegeztek a konvertalast, vagy videovagast a szakemberek?

    Most a lenovo vagy nem latja at a szakmat... vagy atlatja csak masban remenykedik... eleg furcsa es rossz dontes, ahwlywtt, hogy megceloznak azokat a szegmenseket akiknek a felturbozott szamitogepek teljesen biztosan eladhatoak!
  • Dante73
    #4
    Haldoklik a PC? Jó néhány éve temetik már... Gyanítom, előbb fogjuk a Lenovo nevet elfelejteni, mint a PC-t...
    Ez a kínai fazon, simán egy gyökér.
  • molnibalage83
    #3
    Nekem lesz előbb utóbb PS4-em, de utóbb, mindezt pár játék miatt, aminek semmi oka, hogy ne jelenjen meg PC-n. Csak a szemét és pofátlan árukapcsolás miatt.

    Az Uncharted széria, The Last of Us 2 (elsőt longplayben megnéztem akkor fel sem merült, hogy egy darab játékért vegyek PS3-at) és a Horizon Zero Dawn-on kívül semmilyen konzol exkluzív játék nem érdekelt soha. Tehát ezek egy részéért vehetek a PC-mhez képest egy harmatgyenge konzolt szaros kontrollerer méregdrágán, mikor PC-n is megvenném ezeket ezeket a játékokat és olyan grafikán futatthatnám, hogy a PS4 pro is elsírja magát rajta...

    "Köszi"...
  • NEOreg3
    #2
    "az otthoni gamereknek csak egy kisebb, gyökérebbik része használ konzolt méregdrága játékokkal"

  • nlght
    #1
    Ok, az 1 bites usereknek mindig elég lesz egy teló facebook app-pal, de azért ne temessük már a pc-t amikor jelenleg ez a legjobb munkaeszköz. Minden vállalat ezt használja, minden vállalati felhasználónak pc-n kell dolgoznia, az otthoni gamereknek csak egy kisebb, gyökérebbik része használ konzolt méregdrága játékokkal. Ez megint egy összecsapott cikk.