32
  • Tetsuo
    #32
    Na ja. De sajnos a cionisták és hazaárulók jóvoltából, a legtobb magyar a lónak csak egy testrészével találkozik, nap mint nap.

    Az általad említett programban semmi kivetnivaló nincs. Fajtanemesítés, lóversenyek, lovastúrák, lovasterápia, turizmus.

  • figyu
    #31
    Klassz komment, de ezt a lovas nemzet vagyunk dolog ...

    Akartam írni, hogy le vagy maradva mi lovasnemzet VOLTUNK. Kb. ezer éve, aztán letelepedtünk és inkább mezőgazdaság, bányászat. A paci tényleg szép és jó, csak egy nagy gond van vele: nagyon drága. Ahogy azt te is írod. Mindig is drága volt. Az ókori Róma gazdagsága se engedte meg hogy lovas nemzet legyen. Voltak pacik, de csak a felső, felső-közép osztálynak.

    Erre mit találok: én vagyok lemaradva! Van már ilyen hogy "nemzeti lovas stratégia". Büszkék rá, hogy Európában egyedülálló... Szerintem a világon egyedülálló. Van rá valami állami pénz is, így már nem baj hogy drága.

    A nemzeti lovas stratégia kapcsán találtam ezt a gyöngyszemet:

    "Felvetődik a kérdés, hogy minek okán élvez prioritást a Parlamentben a lovas társadalom a többi sportággal szemben? A felvetésre a válasz rövid, tömör, és sokatmondó: a nagybetűvel írt LÓ okán! Mert nekünk magyaroknak a LÓ a mindent jelenti. A ló Hungarikum, a szabadság szimbóluma,..."

    Ezt így szó szerint: "Mert nekünk magyaroknak a LÓ a mindent jelenti. A ló Hungarikum"


  • ostoros
    #30
    Ja, szerintem nem ártana végigrabolni Európát. Rájuk férne. És ránk is.
  • Mat666
    #29
    Hájasak a kölykök mert a nap nagy részében fekszenek vagy ülnek.
    Minden fejben dől el nem szükségesek azok a dolgok amiket írtál (de jó ha van)
    Ha a kedves szülő fiatal korában meg szereteti a gyerekével a sportot legyen az bármi is a lényeg hogy csinálja azzal a gyerekkel jó eséllyel nem lesznek ilyen téren problémák.
  • cateran
    #28
    Ezt a lovas nemzet vagyunk dolgot nem kellene eroltetni..ijasz nemzet is vagyunk, meg parszor vegigraboltuk fel Europat..most akkor menjen a hagyomanytisztelet?
    De amugy klassz komment, respect :)
  • Lunki88
    #27
    Nagyon szépen megfogtad a lényeget. Ezt a kommentet jó volt olvasni. :)
  • fszrtkvltzttni
    #26
    Igen, de erre rákeresve azt találtam, hogy az utóbbi évtizedekben lelassult a növekedés üteme. Konkrétan japánokról nem találtam semmit, hogy az utóbbi pár évtizedben hogyan nőttek. Lehet most, hogy megöntözte őket a cunami majd megint gyorsabban nőnek?
  • grobs
    #25
    Sajnos rendelet van, pénz és infrastruktúra viszont nincs. Ez visszavisz az eredeti problémára:
    Az egyik irány, hogy amikor gyerek voltam akkor minden iskolában volt egy halom szakkör (gyk.: foglalkoztatták a gyerekeket). A cégek szállítottak hozzá anyagokat. Rongyokat kaptunk több ruhagyártól amiből varrtunk, számítógépet a videoton adott. Központilag meg volt szervezve, hogy milyen szakkört milyen cég levetett, vagy gyártott dolgaival lehet megoldani. Ma semmi nincs. Ha egy cég gyümölcsöt adna reggelihez akkor annyi előírásnak kellene megfelelnie, hogy elmegy a kedve a holnaptól is.

    Másik probléma, hogy nem érdekel ebben az országban senkit, hogy mit tudsz csak az, hogy milyen papírod van. Ezért a legtöbb szülőt sem érdekli, hogy a gyerek sokoldalúan, képzett legyen. Egy dolog fontos: minél gyorsabban minél komolyabb papírt _szerezni_ a gyereknek.

    Ha valaki mégis szeretné képeztetni a gyerekét akkor az sokszor megoldhatatlan anyagi, vagy idő ráfordítással jár. pl. lovas nemzet vagyunk, de egy - ismétlem egyetlen - lovas óra 3500-5000 forint, és hetente minimum 3-ra van szükség a fejlődéshez. Ezen kívül ló is kell, mert versenyezni bérelt lóval nem lehet, ez plusz 60-80 ezer forint havonta. De úszni is csak versenyzők mehetnek, vagy reggel 6-8-ig 2 pálya a hobbistáknak. Kiadták, hogy kötelező úszás oktatás legyen, de 300 uszoda van 700 ezer gyerekre. Foci a legtöbb iskolában már nincs, a klubokhoz kijutni viszont egy 10 év alatti gyereknek nem kicsit veszélyes. Edzés munkaidőben, oldd meg hogyan juttatod el a gyereket. Tehát sok szülőnek egyszerű biztonsági, vagy anyagi okból is csak az otthonlét oldható meg.
    Aztán ott a gyerek is. Ő a legkisebb ellenállás felé mozdul. Az egyedül végzett tevékenység (tv, számítógép, stb.) konfliktus mentes. Nem kell máshoz igazodni. A szükséges szociális impulzust iskola időben megkapja, a többit kerüli, mert az egyszerű. Nekünk anno muszáj volt megegyezni, mert focizni egyedül nem annyira izgalmas. Számítógép és normális tv műsor meg nem nagyon volt. Az antiszociális figurák könyvet olvastak ... ami önmagában készség fejlesztő, tehát nem haszontalan. Ma viszont rengeteg olyan lehetősége van egy gyereknek ahol elkerüli a szociális konfliktusokat, cserébe nem fejlődik tőle.

    Tehát a "lassulás" szerintem nem egy egyszerű elhízás, vagy lustaság, hanem nagyon súlyos társadalmi problémák együttes eredménye. Megoldani is csak akkor lehet ha mindet kezeljük.
    A japánok "gyorsulását" egyszerűen a társadalmukban mélyen gyökerező versenyszellem okozza. Nem engedhetik meg maguknak, hogy gyengébbek legyenek. Kövér japán ugyanúgy van mint kövér magyar. A hagyományos tengeri étrendjük miatt persze egészségesebbek, de a szüleik is azok voltak.
  • heist
    #24
    Magyarországon ez biztos nem jellemző mert itt 5 fokig kibasszák az ovisokat az udvarra...
  • ostoros
    #23
    A japán iskolák elsöprő többségében kötelező a klubtevékenység.
    Ha viszont az iskola csak a sportklubokra ad finanszírozást, akkor így jártak. Mivel az a legolcsóbb.
  • wraithLord
    #22
    Az átlagmagasság globálisan nőtt az elmúlt száz évben, tehát nemcsak Japánban. Úgyhogy nem tudom. :)
  • coolbboy83
    #21
    Egyik ismerősöm aki sportedző, mutatott egy tanulmányt - hogy a mostani tizenévesek teljesítménye mennyire nevetséges még a 15-20 év távlatában is.....
  • fszrtkvltzttni
    #20
    http://www.sumitomo.gr.jp/english/discoveries/special/84_02.html

    ez például egy elfogadható válasz: az utóbbi 100 évben jó 10 centit nőtt az átlagmagasság, ez 30 éves időtávon is már néhány százalékos lábhossznövekedést jelent
  • fszrtkvltzttni
    #19
    Többet mozognak mint kik? A saját szüleikkel hasonlították össze őket! Többet mozognak mint saját szüleik 30 évvel ezelőtt? Na azt kétlem! :D

    30 évvel ezelőtt még gyerekcipőben jártak a videojátékok, ergó azok hatása az akkori gyerekeken még nem nagyon érződhetett. Ezzel szemben ma Japán a második legnagyobb videojáték piac a világon. Ha a japán gyerekek nem időmágusok, akkor ez egyértelműen a hagyományos mozgásban gazdag szabadidős tevékenység rovására kellett hogy mennyen. Kizártnak tartom, hogy a mai japán fiatalok többet mozognának mint a szüleik fiatalkorukban!
  • wraithLord
    #18
    Nyilván mégiscsak többet mozognak, különben nem lennének gyorsabbak (és/vagy átlagosan kevésbé túlsúlyosak). A japánok is emberek, rájuk is igaz az... "élettanom" által, megállapított törvényszerűségek...
    De látom, már írtak páran ezzel kapcsolatban.
  • Tetsuo
    #17
    Azt nem mondja a cikk, de lehet, hogy a tanulmány sem, hogy a japánok hogy futnak az európaiakhoz képest.
    Lehet, hogy szimplán a japók voltak totál szarok anno és annak ellenére, hogy náluk is erosodnek a civilizációs degenerációk, tudtak fejlodni a very low levelrol. :D
  • kvp
    #16
    A japan modszer lenyege, hogy napi egy tornaora van, ebbol ha megoldhato akkor 1 uszas, tovabba az iskolak tamogatjak az iskolan beluli sportszakkoroket. (hely, felszereles, plusz pont) Szerintem pont ezt vettuk at...
  • zola2000
    #15
    Az igaz, de ahogy a mondás tartja "nem tudhatjuk amíg nem próbáljuk" ugyebár.

    Másrészt ha belegondolunk itt is van próbálkozás, pl heti ötszöri testnevelés óra, meglátjuk az eredményét.
  • ddt500
    #14
    Az én időmben (2001) ha szemüveges voltál alapból B kategóriát adtak. Pedig attól még nem vagy nyomorék.
  • Molnibalage
    #13
    A MH színvonaláról annyit, hogy szemövegesen közölték, hogy A kategóriás vagyok... :)
  • kissssss
    #12
    ami jó külföldön az nem biztos hogy itthon is beválik.
  • zola2000
    #11
    Igen, azt kell megnézni, hogy sikerül ezt elérni Japánban, aztán ahogy lehet itt is alkalmazni kell. (ami jó azt kellene átvenni külföldről)

    egyébként ott sok más szempontból jobban megoldják a dolgokat, pl alig van probléma a kábszerekkel, vagy jóval alacsonyabb az erőszakos bűnözés átlaga mint pl Európában ... a munkanélküliség pont hogy alacsonyabb, talán ott jobban is pellengérre is állítják a munkanélkülieket/hikkikomorikat, és azért tűnnek fel jobban.

    a gyerek/nő arány meg kb akkora mint egy átlag Európai országban kisebbség nélkül, csak oda nem nagyon engednek be másokat
  • fszrtkvltzttni
    #10
    igen a kulcsszó a viszonylag, más országokhoz képest magas ezek aránya, tehát egyáltalán nem mentes azoktól a problémáktól amelyek máshol jelen vannak
    a másik kulcsszó a tendencia, mert ez a viselkedési forma az utóbbi évtizedekben terjedt el
    és ezzel szemben áll ennek a kutatásnak az eredménye

    én nem a japánokat akartam bántani, de ott is terjed a lustaság, de mégis gyorsabban futnak...
  • SupraMKIII
    #9
    De az összképet jelentősen rontja, hogy a felmérésben nem volt benne az egérhasználat sebessége és pontossága :P
    (vagy rossz esetben a játékkonzol-kontroller kezelése)
    :-)
  • ugh
    #8
    Ez gonolom egy atlag valami.
    Amin nem is lehet csodalkozni a gyerekek 2/3-a tulsulyos azoknak a fele meg mozgaskpetelen csampas zsirdiszno.
    A tobbi most sem lassabb mint 30 eve csak tobb a selejt akik rontjak az atlagot.
    A japan kaja meg olyan szar, hogy nem is csoda, hogy nem hiznak tole. Ott en is inkabb ehendoglenek..
  • MuchACHO79
    #7
    33 vagyok. De amikor én gyerek voltam: Nem érdekelt a tévé. Amit megnéztünk az a mese volt, meg néha a delta, de hétfőn adás sem volt. Ha be akartam kapcsolni a tévét fel kellett kelni. Ha túl hangos volt, fel kellett kelni. Ha nem hallottam fel kellett kelni. Nem volt PC, videojáték, TAB, okostelefon, android. Kvarcjáték 1db volt az utcában, de a rohadt ninják 1.40 másodpercnél tovább nem hagytak játszani. Volt viszont gokart. Na ná, hogy tekerős. Meg bicó. Képzelhetitek a karbonszálas mountainbike-ot. Középen volt egy csukló a vastagfalú acélcső vázon. Sosem csavartuk ki, de hát cammmmpingbicó volt.. Nagy zsiványok voltunk, volt egy verhovinám is. Jószerivel két dolgot lehetett vele csinálni. Rugdosni, vagy sebességbe rakni, behúzott kuplunggal nekiszaladni, majd a kuplung kiengedésével egyidőben ráugrani az ülésre, hogy a murván ne csússzon meg a hátsó. Na az a taposógép nem a bodifitter kétezer. Aztán volt fogócska, foci, bújócska, roller, télen szánkó és sílés. Volt felvonó is. Egymást vontuk, amig birtuk vádlival. Aztán a másik urcában lakott egy család perui indián. Szűk család lakott egy "övezetben", rendszeresen kergettek meg. Aztán tornaórán meg mérték a sprintelést nekem meg az volt a jó eredményem titka, hogy arra gondoltam épp kerget a Lakatos Lajos, vagy a bátyja Józsi...
  • cateran
    #6
    A N.E.E.T. statusz (Not in Education, Employment or Training) illetve a hikikomori allapot (extrem antiszocialis allapot) viszonylag gyakori dolog japanban, a kulcsszo a viszonylag. Azert a nagy tobbseg tanul vagy dolgozik (a munkanelkulisegi rata 4%-os 2013/10/28-ai adatkent, 4,1%-rol csokkent) es a testmozgas (munkahelyen) sok helyen kotelezo, az iskolakat nem is emlitve.
  • fszrtkvltzttni
    #5
    A kutatás számszerűsíti a tudjukot, ugyanis tudjukkal nem lehet korrelációt vizsgálni majd később országonként/generációnként.
    Itt van Japán. Ott miért nő? Pedig a fejlett világ országai közül Japánban okozza a legnagyobb társadalmi problémát a nem tanuló nem dolgozó és kb. semmit nem csináló gyerekek és fiatal felnőttek tömege, akiket a szülők tartanak el. Erre mit mond az élettan?
  • Cyborg00
    #4
    Nálunk katonaságnál, mikor azt mondta a százados, h lépjen ki mindenki, aki A-besorolást kapott (azaz nincs semmilyen egészségügyi gondja) hárman léptünk előre a századból! Vicces volt.
  • Lunki88
    #3
    Azt már nem említi a cikk hogy nagy divat manapság az iskolákban ellógni a testnevelés órákat. Emlékszem a mi osztályunkból is mindig voltak olyanok, akik valamilyen kitalált indokkal felmentést kaptak, vagy csak szimplán ellógtak.
  • Cyborg00
    #2
    Igaz, nagyon. Az én koromban még lejártunk focizni a grundra meg ilyenek, nem a face előtt ülve osztottuk meg a történéseket, személyesen beszéltük meg.
  • wraithLord
    #1
    Mint az úriember is mondotta: kicsit sem meglepő a dolog...

    Attól még ezek a gyerekek ugyanolyan gyerekek, mint a 30 évvel ezelőttiek voltak, nem genetikailag változtak meg, hanem egyszerűen csak nincs szükség jobb teljesítményre, így az nem fejlődött olyan szintre, mint régebben.
    De ez csak egy pillanatnyi állapot, amin bármikor gyorsan változtatni lehetne...

    Kellett ez a kutatás? Amelyik képességünket nem használjuk, az nem fejlődik. Szerintem ezt már igazolta az élettan. Fölösleges volt egy ilyen Mythbusters jellegű "kutatás" még mellé...